background img

Articole noi

AFECŢIUNI MUSCULARE

AFECŢIUNI MUSCULARE

a. Atonia musculara - Amiotonia congenitala - Este diminuarea capacitatii contractile a muschilor,în perioada de repaus (fâra sa fie paralizie). În acest caz picioarele si muschii spatelui sunt cei mai afectati deoarece ligamentele sunt relaxate prin hipotonia musculara si prin urmare articulatiile sunt slabite. Pacientul oboseste atât la mers, cât si în pozitia sezut, iar pachetele musculare devin moi si fara tonusul necesar - normal.

b. Atrofia musculara - Este o tulburare caracterizata prin diminuarea volumului celulelor sau tesuturilor musculare prin nefunctionarea sau nesolicitarea acestora.

Tratament:

În toate diagnosticele de mai sus se va aplica acelasi tratament dupa cum urmeaza:

- Aplicarea de masaj manual circulator pe tot organismul;

- Aplicarea de metode vasoconstrictoare în zonele musculare cele mai afectate;

- Dupa primele trei sedinte de masaj se va continua cu masajele circulatorii, dar se va insista pe cel abdominal, în functie de ciclurile respiratorii consecutive ale pacientului;

- Vibroterapia generala;

- în timpul, tratamentului se recomanda aplicarea de raze infrarosii. În fiecare sedinta se va avansa în sensul cresterii energiei masajului, adica manipularile vor fi din ce în mai profunde. În caz de dureri musculare radiante vezi mai jos.

c. Dureri musculare - Este durerea care se manifesta la nivelul unuia sau mai multor muschi putând radia în una sau mai multe zone ale corpului, urmând traseul unui nerv, muschi, fascie, s.a., ca rezultat a unei leziuni sau tulburari musculare.

Tratament:

Se va aplica: - Infrarosii 5 minute.

- masajul manual:

- se vor urmarii nervii si fibrele (fasciculele musculare) pe întreg traiectul lor, cu unu sau mai multe degete. Se vor efectua miscari lente de alunecare cu policele pe toata zona dureroasa;

- vasoconstrictii în toate zonele iradiante ale durerii;

- vibratii generalizate;

d. Miozite - Este o inflamatie musculara care apare la unul sau mai multi muschi si care poate fi traumatica sau de natura inflamatorie.

Miozita traumatica - Spre deosebire de cea simpla, se datoreaza unor rani la suprafata muschiului, care pot produce infectii, provocând inflamatia.

Miozita reumatica - Spre deosebire de cea simpla, în acest caz este vorba despre o acumulare de acid lactic sau alte substante rezultate din metabolismul muscular sau a unor alterari ale terminatiilor nervoase si senzitive, a muschiului respectiv.

Tratament:

În miozita traumatica se va trata infectia ca atare.

În miozita reumatica, tratamentul va consta în:

- masaj manual în toata zona posterioara si anterioara, care se va face lent si cu pauze la muschii care devin durerosi;

- înainte de masaj se poate aplica tratamentul cu infrarosii;

- se va executa masajul unor anumite grupe de muschi, în timp ce la celelalte grupe vor fi supuse actiunii cu infrarosii;

- caldura prin infrarosii va fi bine controlata, ea trebuind a nu fi excesiva si nici de lunga durata. Va fi altemativa, timp de 2 -3 minute, cu pauze de 30 de secunde;

- vibroterapia se va face mai ales la muschii cu dureri, va fi la început blânda, apoi mai dura si la sfârsit, se revine ca la început;

- masajul manual aplicat va fi executat între circulatoriu si sedativ (netezire), deci va fi lent, mergând spre profunzime.

e. Miastenia gravis - Este o slabiciune generala a muschilor voluntari, în care bolnavul se epuizeaza foarte usor. In acest caz nu exista atrofie. Pot fi afectati muschii faciali, membrele superioare si inferioare, muschii toracici. Un rol considerabil în acest tip de boala îl joaca timusul.

Tratament:

- masaj manual general circulatoriu, în profunzime pentru a activa circulatia sanguina, masaj tonifiant si infrarosii.

- vibroterapia.

- dus scotian cald-rece, se va termina cu cald.

f. Boala „Thomsen" sau miotonia congenitala - Reprezinta o serie de spasme care se produc la nivelul muschilor voluntari. De fiecare data când se produce o miscare, acesti muschi se relaxeaza cu întârziere.

Tratament:

- manevre kinetice în zona poplitee, lombosacrata, ceafa pe partea posterioara cu manevre neurosedative;

- 5 minute infrarosii;

- masaj general.

g. Spasme musculare - Este durerea produsa prin contractia involuntara, a muschiului prin mecanisme reflexe; Cauzele pot fi multiple si complexe, incepând cu tulburari electrlitice caracteristice carentelor de calciu, magneziu, bor, pâna la cele de nartura neurologica (iritatii radiculare, tulburari piramidale si extrapiramidale în suferintele cerebrale, etc.)

Tratament:

- se trateaza ca ruptura musculara.

h. Hipertrofia musculara - Este cresterea exagerata a anumitor grupe de muschi prin uzul lor constant, fara repaus. Aceasta poate lua o nota idiopatica, mergând spre gigantism.

Tratament:

- masaj manual general relaxant, neurosedativ.

i. Pleurodinita - Este durerea muschilor care formeaza peretele toracic, si anume: pectoralii si intercostalii. Aici se produce o îngrosare a acestor muschi, iar durerea este mai accentuata în inspiratie.

Tratament:

- In prima sedinta se vor aplica ventuze pe muschii pectorali, intercostali si pe marele dintat, având grija sa nu se arda pielea mai sensibila în aceste zone. Se vor face vibratii usoare si discrete, frictiuni palmodigitale usoare si discrete, superficiale la aceiasi muschi.

- La a doua sedinta, se va face un masaj pe spate, insistând pe frictiuni si framântari.

- A treia sedinta va consta dintr-un masaj general al abdomenului si a muschilor pectorali. Se va insista pe presiuni palmare superficiale.

- La a patra sedinta, se va aplica un masaj manual general al întregii regiuni anterioare si posterioare, mai ales la cea a muschilor pectorali, marele dintat si intercostali. La abdomen nu trebuie omisa frictiunea palmodigitala de tip respirator, adica în inspir si expir profund al pacientului.

- In cea de-a 5-a sedinta se vor combina masajul general, plus ventuzele si razele infrarosii la muschii mentionati.

- Se vor repeta ultimii pasi si la celelalte sedinte ca la ultima sedinta.

j. Distrofia musculara sau miopatica - Este o degenerare progresiva a muschiului. Uneori, simptomele distrofiei pot sa se asemene cu distrofia musculara de tip infantil sau facio-scapulo-humeral care, de obicei, se manifesta înca din adolescenta. Aceasta se manifesta mai întâi prin afectarea muschilor facial: gura ramâne deschisa, pentru ca buzele sa slabeasca si sa se îngroase, pleoapele se închid cu multa greutate si sunt afectati muschii interiori ai limbii si ai ochilor. Mai târziu acest proces se prelungeste catre regiunea scapulara, cu rigiditatea umerilor, iar mai apoi procesul atinge bratele.

Tratament:

- acelasi ca pentru atrofii musculare.

k. Reumatism muscular - Este o boala inflamatorie, produsa de alergia organismului la infectia cu streptococul hemolitic, caracterizata prin inflamatia tesutului conjunctiv din întregul organism.

Mialgiile, neuromialgiile si miozitele au aceeasi factori etiologici cunoscuti: infectiile de focar, infectiile generale, traumatismele, eforturile, climatul rece si umed etc. Miozitele recunosc stari lezionare mai avansate (muschi tumefiati, cu noduli) si au ca simptom durerea si redoarea musculara. Exemple de mialgii: lumbago, cervicalgia, dorsalgia, mialgia fesiera.

MIALGIA = durere musculara.

Exemple de miozite: miozita reumatica (cu V.S.H. crescut). Miozita se deosebeste de mialgie datorita contracturilor (pe zona de muschi afectata) dobândite în plus fata de mialgie.

Tratament:

- vezi la ruptura musculara.

l. Lumbago - Este o boala inflamatorie, cu durere brusca, intensiva, localizata la nivelul regiunii lombo-sacrate, anume miofibrosita muschilor lombo-sacrati. Este provocata de obicei de umezeala, frig, curent de aer rece sau efort fizic neobisnuit, dar totodata poate fi provocat si de îmbolnavirea organelor vecine: coloana vertebrala, articulatia sacro-iliaca, rinichii, prostata sau organele genitale la femei. Aceasta boala se manifesta prin miscari rigide datorate muschilor inflamati pâna la contractare, deveniti rigizi; spasmele musculare sunt uneori scurte dar taioase, sau grave, ascutite. Uneori durerile tin doar câteva secunde. Muschii afectati sunt dorsal si cei spinali.

Tratament:

- aplicarea de infrarosii în regiunea lombosacrata, timp de 5 minute cu pauze de 30 secunde între ele.

- masaj manual superficial pe tot spatele mai întâi, apoi pe coloana vertebrala, ceafa, dupa care se va trece cu precadere la zona lombosacrata.

- masajul se face cu miscari lente la început, se va creste intensitatea încetul cu încetul; miscarile vor fi compresive, superficiale, medii, iar apoi profunde.

- se revine la infrarosii.

- se vor aplica frictiuni, plus tapotament usor si ritmic în afara locurilor dureroase.

- presiuni cu palmele în regiunea lombosacrata, efectuate de-a lungul coloanei vertebrale.

- se va face un masaj de tip circulator la extremitatile inferioare.

- vibratiile vor fi discrete si generale.

- infrarosii timp de 5 minute.

- se va executa netezire în toata regiunea pusterioara.

m. Nevralgia de trigemen prin fibrozita - Este o boala inflamatorie a tesutului muscular datorata inervatiei provocate prin nevralgia de trigemen. Aceasta este diferita fata de nevrita de trigemen. Ca puncte nervoase inflamate ce cauzeaza fibrozita din zona, enumeram:

- nervul supraorbital,

- ramura nervului oftalmic,

- nervul supratrochlear, ramura nervului oftalmic,

- nervul infraorbital - ramura terminala a nervului maxilar superior, ce trece dedesubtul ochiului,

- nervul temporal - ramura nervului orbital situat deasupra zigomaticului.

Tratament:

A.) Pacientul în decubit ventral

- Se aplica infrarosii cervicale;

- Masaj sedativ cu frictiuni în regiunea cervicala;

- Framântari digitale - în combinatie cu frictiuni;

B.) Pacientul în decubit dorsal:

- Se va efectua un masaj de drenaj limfatic;

- Se vor aplica miscari digitale pe portiunile dureroase inervate de trigemen;

n. Ruptura musculara - Este vorba de ruptura tendonului fibrei musculare sau a fibrei în sine. Daca ruptura se produce la nivelul fibrelor musculare, se produce cheag de sânge, care se acumuleaza si produce durere intensa.

Tratament:

Acest tratament se aplica nu numai în caz de ruptura musculara, ci si la fibrozita, spasm muscular, sau reumatism muscular dupa cum urmeaza:

- Se aplica infrarosii pe. grupa de muschi afectati, timp de 5 minute (cu perioade de pauza de 30 de secunde).

- Se va face un masaj manual generalizat în regiunea posterioara sau anterioara care va cuprinde regiunea amintita anterior.

- Se vor face frictiuni, framântari usoare în partea afectata si în zona cu rigiditatea crescuta.

- Se vor aplica presiuni în aceleasi zone, altemativ cu frictiuni.

- Vasoconstrictii în zonele musculare afectate.

- Aplicarea de infrarosii în zonele tratate (din nou, 3 min.).

- Terapia va fi generalizata si discreta.

- In caz de durere inter-spinoase (fara artroze), se vor aplica proceduri din lumbago, se va masa spatele în fiecare sedinta, cu manipulari generale.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE