background img

Articole noi

Spondiloza cervicala


Spondiloza cervicala

Spondiloza este o afectiune degenerativa a coloanei. Aceasta este "distribuita" pe intreaga coloana de sus pina jos, mai frecvent pentru regiunea lombara si cervicala. Afectiunea este mai putin frecventa pentru regiunea toracala.

"Spondiloza consta in depuneri de calciu la nivelul marginilor platourilor discale sau in jurul articulatiilor. Aceste depunderi de calciu creeaza niste formatiuni cunoscute in patologia noastra de la radiologie sub numele de "ciocuri de papagal". Prezenta lor arata ca este vorba de un proces cronic degenerativ al coloanei. Acest proces este cauza a doua probleme esentiale. In primul rind ingusteaza canalul rahidian in care stau maduva si nervii si ingusteaza gaurile de conjugare - locurile pe unde ies nervii din maduva si se distribuie spre membre. Ingustarea acestor gauri - in fiecare gaura trebuie sa incapa un nerv - poate da niste dureri cumplite. In al doilea rind, ingustarea in ansamblu a canalului rahidian (vertebral) duce la instalarea a ceea ce se cheama mielopatiavertebrala. Deci are loc o compresiune care creeaza dificultati in irigatia cu singe a maduvei si actioneaza ca factor mecanic. Toate acestea dau simptomatologia respectiva", explica prof. dr. Nicolai Ianovici, seful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului "Sf. Treime" Iasi
Simptome

Pentru spondiloza cervicala, simptomatologia este urmatoarea: dureri si amorteli in miini; uneori scaderea fortei musculare a membrelor intii in miini si apoi in picioare. In regiunea cervicala exista in corpii vertebrali laterali un canal prin care trec arterele vertebrale care duc singe la creierul mic; daca acestea sint comprimate, se reduce cantitatea de singe care iriga creierul mic. Astfel poate aparea o lipsa de singe a trunchiului cerebral si a cerebelului. Aceasta se manifesta prinddureri de cap in regiunea occipitala, ameteli, tulburari de mers.
"Astfel, bolnavul este destul de speriat: are ameteli, dureri de cap, tulburari de mers, ii scade forta musculara. Spondiloza cervicala prin simptomatologia ei este o afectiune foarte neplacuta, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca vorbim de o boala cu care se poate trai daca este tratata corect", mentioneaza prof.dr. Nicolai Ianovici.

Tratament balneofizioterapic

"Tratamentul este unul conservator - balneofizioterapic de regula, pe o perioada lunga. De asemenea, oamenii trebuie sa inteleaga ca in cazul spondilozei nu exista situatia vindecarii. Alta varianta decit tratamentul balneofizioterapic nu exista. Sint situatii in care ingustarea canalului vertebral duce la necesitatea interventiei chirurgicale.
La aceste spondiloze este nevoie sa fie scoase lamele vertebrale. Insa foarte rar se ajunge la operatie. Aplicarea gimnasticii medicale si procedeele fizioterapeutice remit simptomele zgomotoase, de ameteli si dureri, in interval de citeva saptamini.
Bolnavii trebuie sa respecte cu calm si perseverenta aceste tratamente simple, pentru a evita recidivele. Tratamentele balneare sint deosebit de utile, dupa trecerea simptomelor zgomotoase", spune dr. Nicolai Ianovici. Rezultate bune se obtin in statiunea Felix, pentru virstnici si bolnavii cu un sistem nervos labil. In statiunile Herculane si Govora, vor beneficia de tratament balneofizioterapic bonavii obezi, cu valori tensionale normale.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE