background img

Articole noi

Macrocomponentii alimentatiei

Macrocomponentii alimentatiei

Macrocomponenţii sunt componenţii de bază ai alimentaţiei, adică proteinele, carbohidraţii şi grăsimile.

Toate alimentele - începând cu prăjiturile şi bananele şi terminând cu biftecul - sunt compuse din diferite cantităţi de proteine, carbohidraţi şi grăsimi, numiţi macrocomponenţi, care formează terenul pe care evoluează vitaminele şi substanţele minerale, numite microcomponenţi.

Şi dacă vitaminele sunt centurile de siguranţă, atunci produsele alimentare de bază reprezintă automobilul. Dar fără un automobil sigur, bine asamblat, la ce bun să mai foloseşti centura de siguranţă? Morala este următoarea: înainte de a cheltui timp şi bani pentru procurarea microcomponenţilor, vă sfătuim să începeţi cu construirea unui teren de joc cât mai solid.

Dacă veţi avea o dietă sănătoasă, atunci vitaminele şi substanţele minerale, pe care le veţi adăuga la structura de bază a alimentaţiei, vă vor fi de un mai mare folos. Să ilustrăm acest lucru. Inchipuiţi-vă, de exemplu, că un grup de cercetători dieteticieni demonstrează acţiunea benefică a unei vitamine în tratarea unei anumite boli. Imediat, un alt grup de cercetători demonstrează că, pentru aceeaşi boală, vitamina prescrisă nu are nici un efect.

Cum pot fi explicate astfel de afirmaţii contradictorii? Prin faptul că unul dintre grupurile de cercetători se dovedeşte a fi incompetent? Slab pregătit profesional? Lucrează prost? Deşi putem presupune orice, adevărul este că ambele grupuri au comunicat exact ceea ce au obţinut în urma cercetărilor. Intr-un caz vitamina îmbunătăţea starea bolnavului, iar în altul - nu. Simplu, dar care este cauza?

Drept explicaţie poate servi faptul că cercetările au avut loc pe terenuri de joc ,,denivelate". Pacienţii unui grup au avut o alimentaţie care conţinea cantitatea suficientă de proteine, grăsimi şi carbohidraţi pentru a putea crea un climat favorabil pentru vitamine şi au obţinut în urma administrării lor un efect pozitiv. Celălalt grup nu beneficia de o alimentaţie corespunzătoare.

Cercetările întreprinse asupra vitaminelor şi a substanţelor minerale relevă date extrem de contradictorii; uneori cercetătorii ignoră macrocomponenţii şi îşi concentrează atenţia numai asupra dozării şi a efectului microcomponenţilor (dacă acesta există).

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE