background img

Articole noi

AFECŢIUNILE TRAUMATICE ALE APARATULUI LOCOMOTOR

AFECŢIUNILE TRAUMATICE ALE APARATULUI LOCOMOTOR

a. Contuzia - Este leziune tisulara a articulatiilor sau muschilor cauzata de actiunea mecanica, prin lovire, care are ca efect o compresiune a tesuturilor fara rupturi externe. În forme usoare se produce o hemoragie capilara producatoare de echimoze, în cazuri mai grave însa sângele de sub tesuturile invadate se poate infecta formând cangrene. Contuzia se manifesta prin dureri locale, tumefiere, echimoze si uneori impotenta functionala.

Tratament:

- comprese locale cu apa si alcool sau uleiuri esentiale de aromaterapie.

- masaj usor.

- masaj manual de prevenire a inflamatiilor. Masajul poate fi aplicat chiar si în acest caz traumatic, mergând la distanta de locul lezat, proximal. Vom folosi manevre pentru îmbunatatirea circulatiei sanguine si mentinerea tonusului muscular din jur.

- vom folosim neteziri, frictiuni usoare, vibratii.

b. Entorsa - Este o leziune articulara produsa printr-o miscare fortata ce depaseste limitele mobilitatii fiziologice normale, producând o întindere sau/si ruptura partiala sau totala a ligamentelor articulare, fara sa intervina însa deplasari de la normal ale segmentelor osoase care alcatuesc articulatia.

Se manifesta prin dureri, inflamatii articulare, chiar exudatia articulatiei (hidrartroza), tulburari de circulatie locala, echimoze, impotenta functionala.

Tratament:

- comprese reci, locale, antiinflamatoare;

- aparat gipsat la nevoie;

- kinetoterapie;

- miscari de flexii si extensii adresate segmentelor articulare sau musculare învecinate;

- masaj manual aplicat la distanta proximala pe segmente distale, în scopul reducerii inflamatiei, îmbunatatirii circulare sanguine, prevenirea hipotrofiei musculare. Miscarile aplicate vor fi neteziri usoare, frictiuni, framântat în cuta, rulat, cernut, tapotament ventuza ,tocatul sau batatoritul.

sedinta dureaza 30 de minute si se repeta de 2 ori pe zi.

c. Luxatia - Este o dislocare traumatica a capetelor articulare a oaselor si fixarea lor în aceasta pozitie malefica, prin contractura musculara.

E cauzata de slabirea sau traumatizarea ligamentelor articulare. Când ligamentele articulare se rup, capul articular iese din cavitatea articulara, ramânând ca atare pe aceasta noua pozitie.

Tratament:

- se repune articulatia în pozitie normala prin metode ortopedice.

- aparat gipsat sau bandaj de imobilizare articulara la zona afectata.

- kinetoterapie.

- masaj pentru ameliorarea circulatiei sanguine, reducerea tulburarilor vasculare, prevenirea hipertrofiei musculare, mentinerea tonusului musculaturii învecinate.

- în sechele, dupa vindecare si eliminarea aparatului gipsat, masajul va consta în neteziri cu palma, frictiuni cu vârful degetelor. Framântatul, rulatul, tapotamentul ventuza, tocatul si batatoritul se vor aplica cu discemamânt si dupa caz pe segmentele învecinate articulatiei afectate.

- infrarosii.

- vibratii.

- dus scotian, rece-cald.

d. Întinderi musculare , întinderi de ligamente - Este o afectiune musculara sau ligamentara, dupa caz, care au o cauza comuna: trauma prin extensii prelungite si fortate a musculaturii (respectiv a ligamentelor). Ele se manifesta prin dureri locale, inflamatii usoare si când aceasta este la forma maxima a gravitatii, poate merge pâna la scaderea functionabilitatii, de pilda o febra musculara putemica care produce o miscare greoaie, o întindere de ligamente care produce jena sau dureri mici ca intensitate si de scurta durata si acestea îndeosebi dupa revenirea din stare de repaus în activitate.

Tratament:

- infrarosii.

- masaj manual pentru facilitarea circulatiei sanguine dar totodata si pentru energizarea zonei. La început miscarile vor fi mai usoare: neteziri, frictiuni circulare urmând ca pe parcurs sa creasca gradat intensitatea, frictiuni în cuta, neteziri, neteziri ascendente.

- Kinetoterapie.

e. Cicatricea - Este un nou tesut care s-a format prin unirea marginilor unei leziuni provocate din incizii chirurgicale, traume mecanice, chimice, arsuri etc.

Tratament:

- are loc pe parcursul procesului de cicatrizare, în jurul plagii având scop de revitalizare a tesuturilor plagii si grabind vindecarea.

- infrarosii.

- masaj de reglare a circulatiei sanguine locale, care se va executa distal, proximal si pe segmente spre zona afectata iar musculatura din jur, masaje blânde relaxante sau acolo unde este cazul de mentinere a tonicitatii musculaturii inactive. Miscarile constau în neteziri, framântat usor, presiuni executate cu vârful degetelor.

f. Fractura, sechele dupa aparat gipsat - Ruptura unui os cauzata fie de un traumatism fie aparuta spontan în urma unei boli de oase (osteoporoza).

Ruptura poate fi completa, incompleta sat doar o fisura. Fractura poate fi deschisa, atunci când capetele deschise prin ruptura ale osului, dure fiind, perforeaza partile moi din jur sau de deasupra, putând strabate pâna la exterior cauzând astfel plaga, sau fractura poate fi închisa când partile moi din jur ramân intacte. Ea poate fi fractura unica, când osul lezat prezinta o singura fractura, poate fî multipla când pe acelasi os lezat s-au produs mai multe fracturi sau fractura poate fi cominutiva prin fârâmitarea osului la nivelul traumei. Daca fractura s-a produs la nivelul traumei, vorbim de o fractura directa, dar daca aceasta s-a produs la o anumita distanta de locul traumat, vorbim de o fractura indirecta.

Fractura se manifesta în primul rând printr-o tumefiere rapida, sau chiar o hemoragie deschisa, plaga deschisa, deformarea prin dislocare, mobilitatea anormala si durere. Fracturile oaselor capului se recunosc prin hemoragii nazale, bucale sau la nivel de ureche sau paralizii.

Tratament:

- imobilizarea improvizata a osului;

- repozitionarea (readucerea) si imobilizarea oaselor rupte prin aparat gipsat si tratarea complicatiilor intervenite care de regula apartin medicului specialist ortoped;

- masajul manual va avea scop reglarea circulatiei sanguine, înlaturarea tulburarilor vasculare si tonifierea lor, mobilizarea capsuloligamentelor articulare pentru ameliorarea mobilitatii acestora, reglarea drenajului limfatic, restabilirea si îmbunatatirea elasticizarii si tonifierii musculaturii, cât si de evitare a atrofiilor musculare din jur. Masajul se poate lucra intercalat cu infrarosii. Miscarile de masaj vor cuprinde neteziri si frictiuni pentru zona articulara ca o protectie împotriva depunerilor de aderente si tonifierea capsulei; urmeaza un masaj pe segmentele zonei învecinate fracturii, care consta din neteziri lucrate cu palma, frictiuni alternate cu neteziri, frictiunile cu degetele urmeaza celor executate cu palma în scopul de a facilita circulatia si a înlatura inflamatiile, urmând rulatul sau framântatul blând, cemutul si tocatul usor ca stimul al tonusului muscular.

- vibroterapia.

- infrarosii.

- kinetoterapie dupa aparatul gipsat.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE