background img

Articole noi

Preeclampsia si eclampsia

Preeclampsia si eclampsia

Preeclampsia este o complicatie ce survine in timpul sarcinii, caracterizata prin hipertensiune arteriala, proteinurie (nivel ridicat de proteine in urina) si edeme ale membrelor superioare si inferioare.


Preeclampsia (numita si toxemie gravidica) este definita ca:
- o tensiune arteriala mai mare de 140 mm Hg pentru maxima si de 90 mm Hg pentru minima dupa a 20-a saptamana de sarcina
- un nivel de proteine in urina > 0,3 g in 24 ore

Preeclampsia survine in general spre sfarsitul trimestrului al 2-lea sau inceputul trimestrului al 3-lea al sarcinii. Este frecventa in sarcinile multiple, sau la femei care nu au nascut niciodata.

Ce este eclampsia?

Eclampsia este faza finala si cea mai grava a preeclampsiei si apare atunci cand aceasta din urma nu este tratata. Eclampsia se aseamana cu o criza de epilepsie, manifestandu-se prin pierderea constientei, redoarea membrelor si aparitia convulsiilor.

Afectiunea pot cauza coma si chiar moartea mamei si a fatului si se poate produce inainte, in timpul sau dupa nastere.

Semnele preeclampsiei fac parte din definitia afectiunii: hipertensiune arteriala (HTA), proteinurie (nivel ridicat de proteine in urina) si edeme, dupa a 20-a saptamana de sarcina.

Precocitatea si importanta HTA sunt factori asociati cu un prognostic nefavorabil, deoarece pot antrena o moarte fetala in utero sau o hipotrofie fetala.

Simptomele preeclampsiei sunt:

- cefalee (dureri de cap)
- stare de somnolenta neobisnuita
- tulburari vizuale: diminuarea acuitatii vizuale, uneori chiar cecitate, dipoplie (vedere dubla)
- acufene (tiuitul urechilor)
- dureri abdominale
- greturi
- varsaturi
- luare brusca in greutate (peste 1 kg intr-o saptamana) cauzata de edeme

Edemele nu constituie un semn specific al preeclampsiei, deoarece apar frecvent in timpul sarcinii.

Criza de eclampsie se manifesta prin urmatoarele semne:

- consulvii asociate cu o accentuare a hipertensiunii arteriale (> 150 mm Hg pentru maxima si 110 mm Hg pentru minima)
- convulsii tonico-clonice, urmate de coma postcritica. Convulsiile pot sa apara dupa a 20-a saptamana de sarcina, in timpul travaliului sau in prima saptamana dupa nastere la o pacienta care nu a avut niciodata convulsii.

Preeclampsia este numita si toxemie gravidica deoarece se credea ca este cauzata de o toxina din sangele gravidei. In prezent, aceasta teorie nu mai este acceptata, dar cauzele preeclampsiei raman necunoscute.

Cercetatorii indica drept posibile cauze:


- fluxul sangvin insuficient la nivelul uterului
- afectarea vaselor de sange
- o deficienta imunitara
- nutritia deficitara

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE