background img

Articole noi

Cum actioneaza vitaminele

Cum actioneaza vitaminele

Energia de care avem nevoie ca să clipim din ochi, să mişcăm degetele, să respirăm, precum şi necesitatea de a respira, mânca, dormi, toate acestea depind de o serie de interacţiuni chimice importante, care au loc în organismul omului.

Fiecare dintre aceste reacţii chimice, care ne prezintă pe noi drept o minune a naturii, este condiţionată de substanţe auxiliare, numite enzime; enzimele accelerează (catalizează) reacţiile. Fiecare enzimă are nevoie, la rândul său, de anumiţi cofactori sau coenzime pentru a fi activă. Prin coenzime înţelegem vitamine sau substanţe minerale, sau şi vitamine şi substanţe minerale, concomitent.

Organismul nostru este compus în întregime din proteine, grăsimi, hidrati de carbon, vitamine, substanţe minerale etc. Reacţiile chimice, accelerate de enzime şi coenzime, vitamine şi substanţe minerale, de obicei vizează diferite structuri chimice, transformând o moleculă în alta sau deplasând atomii de hidrogen de la unele molecule la altele (în cadrul reacţiilor de oxidare-reducere). Principalele vitamine care participă la aceste reacţii, în calitate de coenzime, sunt: biotina, vitamina B12, acidul folic, acidul nicotinic, pantotenatul, vitamina B6, riboflavina (vitamina B2) şi tiamina. Reacţiile de oxidare-reducere sunt importante pentru noi, deoarece au un rol esenţial în procesul de îmbătrânire.

Oxidarea şi reducerea
Dacă ne-am descompune corpul în cele mai mici elemente componente, s-ar dovedi că suntem o colecţie mare de atomi. Fiecare organ, fiecare ţesut, fiecare proteină, enzimă sau celulă este compusă din această garnitură. Atomii corpului nostru se află în stare de echilibru sau sunt electroneutri; toţi electronii lor sunt cuplaţi. Electronii sunt particulele cu sarcină negativă, care se rotesc în perechi în jurul nucleului sau centrului atomic, format din particule cu sarcină pozitivă sau fără sarcină, adică neutre.

In mod normal, cantitatea particulelor pozitive din nucleu coincide cu numărul particulelor negative, care se rotesc pe orbite în jurul nucleului, atomul fiind în stare de echilibru electric. Totuşi, dacă toţi atomii din organismul nostru ar fi în permanenţă în stare de echilibru electric, nu am putea trăi. Viaţa noastră depinde de producerea energiei în urma mişcării electronilor şi atomilor de la o moleculă la alta.

Astfel de reacţii se numesc reacţii de oxidare-reducere şi au loc în fiecare celulă, în structurile ei interne, numite mitocondrii. Ne putem imagina mitocondriile ca pe nişte mici centrale electrice.
Denumirea de ,,redox" provine de la numele celor două faze ale acestui tip de reacţii: reducere (reduction) - procesul în urma căruia molecula obţine de la o altă moleculă un electron - şi oxidare (oxidation) - procesul invers, de pierdere sau cedare altei molecule a unui electron.

In urma procesului de oxidare, electronul cedat sau pierdut încalcă echilibrul electric al moleculei şi, astfel, transformă molecula în aşa-numitul radical liber. Odată apărut, radicalul liber devine foarte activ din punct de vedere chimic, încercând să îşi cupleze electronul liber cu unul dintre electronii altor molecule. Apariţia unui radical liber declanşează un lanţ de reacţii biochimice: atomul A ia un electron de la atomul B, B ia de la C, C de la D etc. Totul este în ordine atâta timp cât reacţiile în lanţ se află sub control.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE