background img

Articole noi

AFECŢIUNI DATORATE METABOLISMULUI

AFECŢIUNI DATORATE METABOLISMULUI

l. BOLI DE NUTRIŢIE

a. Oboseala - Este o stare trecatoare de epuizare musculara sau nervoasa, aparuta dupa o activitate intensa si îndelungata (fara antrenament) sau dupa o boala acuta (febra) sau cronica (anemie). Oboseala marcata creeaza rezistenta scazuta la infectii, datorita mijloacelor scazute de aparare (reglate de nervi).

Oboseala este cauzata de:

- acumularea produsilor de catabolism în muschi, în celulele nervoase (acidul lactic si dioxidul de carbon), din cauza unei lipse de oxigen (hipoxie) sau chiar din cauza producerii catabolitilor din organism într-un ritm mai accentuat decât pot fi oxidati si eliminati;

- lipsa de material energetic (glucoza) necesar proceselor musculare sau nervoase;

- intoxicatii cu produsi catabolici (uree) care împiedica functionarea celulelor musculare sau nervoase.

Oboseala nervoasa o precede pe cea musculara.

Oboseala se poate prezenta în forme grave, predominant acute: în caz de epuizare si supraîncordare, sau cronice: în surmenaj, suprasolicitare sau boli cronice consumptive.

b. Epuizarea este facilitata de unele stari predispozante ca debilitatea fizica, astenia, convalescenta dupa boli cronice, tulburari glandulare, boli decompensate ale inimii, inanitia (foame), malnutritie, subnutritie, etc.

Tratament:

- repaus imediat si total;

- liniste si izolare;

- încalzirea corpului;

- administrarea de substante întaritoare, sucuri naturale de fructe sau legume dulci, bauturi dulci si calde, vitamine, tonice cardiace (mierea de albina, polen).

- exercitii usoare de respiratie si inhalatii.

- masajul este recomandat în zilele urmatoare pentru a ajuta la refacerea organismului. Miscarile vor fi blânde si superficiale la început pentru activarea circulatiei si calmarea sistemului nervos.

c. Surmenajul - este o stare de oboseala cronica, cumulativa, manifestata prin tulburari complexe ce cuprind aproape toate functiile vitale ale organismului, dintre care cele mai pronuntate sunt cele ale sistemului nervos central, si aceasta datorita faptului ca persoana epuizata face un exces de activitate, fortând nota printr-o supraactivitate la care nu face fata, la care se mai adauga si greseli în alimentatie si odihna, lipsa conditiilor igienice, munca exagerata în intensitate, dura sau slab organizata, sau executata fara o dispozitie psihica favorabila etc.

Tratament:

- înlaturarea cauzelor si a simptomelor;

- masaj complex ca factor de odihna activa, de recuperare si reconditionare.

d. Debilitatea fizica - Este o stare de slabire a organisrnului care este de obicei consecinta unei subnutritii sau a unei boli îndelungate. Organismul fizic este putin rezistent la orice forma de efort.

Tratament:

- odihna activa,

- kinetoterapia,

- alimentatia rationala,

- miscari profunde de respiratie,

- masaj general trofic primele 3 sedinte mai usoare, dupa care intensitatea va creste în scop energizant,

- infrarosii dupa primele trei sedinte de masaj, când se vor intercala în timpul masajului,

- vibroterapie.

e. Obezitatea - Este o stare patologica, un sindrom metabolic constând în cresterea excesiva a tesutului lipidic (grasos).

Cauza provine din introducerea în organism de calorii mai mult decât sunt necesare mai mult decât are nevoie organismul, prin supraalimentatie.

Ea este favorizata si de lipsa de miscare (sedentarism), atunci când persoana nu favorizeaza consumul de calorii ingerate. Uneori obezitatea este cauzata de o tulburare endocrina (hormonala) cu origine hipofizara, tiroidiana, suprarenala sau diminuarea functiilor glandelor genitale.

Manifestarea acestei dereglari este vizibila prin marirea volumului si greutatii corpului. Greutatea ideala a corpului este egala cu atâtea kilograme câti centimetri înaltime are corpul respectiv peste 100. De exemplu, la 1,70 m înaltime optim ar fi 70kg. Din aceasta cifra se pot scade pâna la 10 kg sub vârsta de 20 de ani si putem adauga ceva de pâna la maxim 10 kg peste vârsta de 40 de ani. De asemenea se va face o diferentiere în functie de sex (la femei se scad circa 5 kg.).

Tratament:

-alimentatia rationala reducând caloriile în toate cazurile pâna la 1000-1200 de calorii pe zi cu reducerea în special a glucidelor (pâine, cartofi, dulciuri, fainoase si grasimi), consumând de preferinta multe salate de legume, care umplu stomacul si creeaza senzatia de satietate fara un aport caloric semnificativ; consumul de fructe crude, care alaturi de legume vor completa necesarul de vitainine si saruri.

- combaterea constipatiei;

- consumul zilnic de minim 2.5 litri de lichid;

- miscare multa, plimbari;

- kinetoterapie;

- Masaj manual general efectuat la început cu miscari usoare, continuând mai apoi cu miscari din ce în ce mai energice si profunde, frictiuni, framântari, tapotament, rulat si cernut si încheiat cu vibratii.

f. Celulita - Este o inflamatie a tesutului celular subcutanat, sau din jurul organelor, aparuta independent sau ca o complicatie la boli infectioase.

Celulita este mai raspândita la femei decât la barbati, întrucât ele au mai mult tesut conjunctiv decât barbatii. Celulita nu trebuie confundata cu adipozitatea, depusa în tesutul conjunctiv dintre piele si muschi. De regula celulita se instaleaza la ceafa, formând câte o mica cocoasa cauzatoare de suferinte locale sau la distanta (cauzate de tulburari circulatorii, iritatii al e nervilor locali, etc.) pe maxilare si sub barbie, formând barbia dubla; la spate unde poate provoca mari dureri în deosebi la nivelul coloanei vertebrale pe care o poate înconjura cu infiltratii celulitice (deseori comprimând ramurile nervoase si vasele de sânge care tranziteaza regiunea afectata). Cea mai obisnuita zona de depunere a celulitei este zona soldurilor si coapselor.

Celulita coapselor, genunchilor si a gleznelor este cea mai raspândita, de regula, dar nu este ocolita nici partea de sus a bratelor, zona foarte sensibila la atingere, sau în jurul cicatricelor postoperatorii.

Celulita se manifesta prin marirea volumului tesutului subcutanat, dându-i un aspect de umflare, aparitia de noduli care se simt la pipait si care cu timpul se pot transforma în adevarate placi celulitice, marirea sensibilitatii la ciupit printr-o durere mai vie, diminuarea mobilitatii pielii si dificultatea de a forma un fald prin ciupire si atunci când se formeaza, are un aspect neregulat ca o coaja de portocala sau ca o conopida.

De multe ori celulita se prezinta însotita de alte manifestari, inestetice si ele la rândul lor la fel ca celulita ,care pot fi luate ca afectiuni separate si care acum apar drept complicatii. Acestea sunt:

- varicozitatile - vinisoare colorate la nivel de coapsa determinate de presiunea nodulilor celulitici care au provocat staze venoase si de congestie locala asupra venelor superficiale, care îsi pierd elasticitatea;

- echimozele - pata de marime si culoare diferita aparuta în urma unei hemoragii subiacente, de regula rosie-violacee obtinuta în urma unei loviri;

- vergeturile - o ruptura a fibrelor elastice ale dermului datorita unor extensii a tesutului subcutanat provocate de nodulii celulitici.

- tulburari de circulatie, datorita celulitei picioarelor care la nivel de genunchi si glezne în special blocheaza circulatia, având ca rezultat picioare reci si umflate ori de multe ori rosii.

Cauzele celulitei sunt:

- alimentatia prea abundenta si prea bogata în calorii;

- consumul unui numar prea mare de medicamente fara o necesitate absoluta;

- excesele de ceai, cafea, alcool, tutun;

- consumul unei cantitati insuficiente de lichide zilnice;

- dezechilibrul endocrin, proasta functionare a ovarelor, tiroidei si hipofizei;

- viata sedentara, suboxigenarea;

- tulburari intestinale (constipatia sau colita), si hepatice;

- tensiuni nervoase, depresii nervoase, oboseala, surmenajul;

Tratament:

- înlaturarea cauzelor;

- alimentatia rationala;

- miscari de respiratie si inhalarea de oxigen;

- kinetoterapie;

- miscare;

- odihna suficienta;

- vibromasajul;

- masajul executat la început cu miscari usoare, celulita fiind o afectiune cu sensibilitate deosebita la durere si cu echimoze ce se formeaza la presiuni mici.

Masajul va fi aplicat general, cu scopul de a activa circulatia sanguina si de drenaj limfatic dar totodata si anticelulitic în zonele afectate.

Astfel masajul cefei va consta din netezire, framântat, frictiuni si tapotament, miscarile se vor face de sus în jos, pâna la baza gâtului si peste umeri. Atentie la framântatul care se face numai în partile de jos, posterioare, ale gâtului. Frictiunea se va face prin miscari circulare cu vârful degetelor, dupa care se aplica un tapotament usor urmat din nou de o ultima serie de neteziri.

Coborând spre umeri, framântati-i ascendent, închideti iesind cu o netezire si coborâti pe brate, care dupa ce ati aplicat netezirea si petrisajul bicepsilor putem insista cu frictiuni pe zona cu celulita, dar atentie la durere; daca zona ne permite putem adauga rulatul muschilor, daca nu, ramânem la frictiunile circulare terminând prin netezire.

Spatele cuprins de celulita merita o atentie deosebita. Faceti dupa neteziri, miscari si frictiuni circulare în jurul omoplatilor, miscari profunde, tapotamente, presiuni de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, masaj prin miscari auxiliare asupra coloanei vertebrale si netezirea finala.

Masajul feselor si al soldurilor. Se vor lucra anticelulitic, pentru înlaturarea depozitelor adipoase, cu miscari tonifiante, ciupituri, petrisaj, frictiuni, tapotamente.

Coborând la membrele inferioare, dupa aplicarea netezirilor faceti frictiuni circulare si frictiuni cu pumnul pe talpa, framântati gamba parasind zona cu netezire.

Pe partea anterioara începeti tot de sus în jos, de la gât, partea de dupa urechi spre umeri; dupa netezire aplicati frictiuni circulare urmate de framântari la baza gâtului. Nu uitati frictiunile aplicate la articulatia umarului.

Masajul pectoralilor la barbati, respectiv al „decolteului" la femei începând de la stern spre umar, evitând zona sânilor, care beneficiaza de un masaj separat prin netezire si miscari de frictiune usoare, evitând miscarile traumatizante.

Toracele se continua cu frictiuni dupa netezire cu care se si termina în final. Pe abdomen netezirea se lucreaza mai întâi din regiunea subombilicala în sus dar apoi si în spre înauntru cu pomire din acelasi loc, subombilical, apoi în spre lateral în jos. împotriva celulitei vom aplica framântatul insistând cu podul palmei si cu radacina mâinii, circular în jurul ombilicului în cercuri mai mari si mai mici. Tocatul, tapotamentul se va executa usor, cu vârful degetelor.

Asupra coapselor se începe cu o netezire lunga pornind de la genunchi, ascendent. Apucati coapsa cu mâinile de o parte si de alta ca o bratara si faceti o alunecare ascendenta. Daca pacientul nu prezinta varice, recurgeti la framântari, rulari, tapotari, ciupituri, daca are varice faceti numai neteziri si frictiuni. Genunchiul trebuie lucrat constiincios pentru îndepartarea stratului de celulita si depozitelor de grasimi, prin ciupit, framântat, cernut si netezire finala. Gamba va fi lucrata în special pe muschii gemeni, muschii tibiali anteriori, iar pe creasta tibiala aplicati neteziri ascendente. Piciorul cu laba va suporta mai întâi masajul fiecarui deget în parte dupa care urmeaza o scuturare a fiecaruia. Netezirile se aplica pe partea de deasupra, frictiunile la câlcâi. De asemenea se va acorda o importanta deosebita regiunilor perimaleolare.

Daca nu stapâniti bine tehnicile, este mai bine ca masajul sa fie facut de o persoana de specialitate. Cel masat are o senzatie placuta, dar cel care maseaza, mai ales daca nu este antrenat, va fi usor istovit. Este o meserie grea care cere îndemânare, forta si tehnica. În Japonia, unde masajul are o traditie veche, formarea unui maseur necesita 7 ani si de obicei este o meserie care se mosteneste din tata în fiu.

g. Guta sau podagra - Este o boala metabolica, de nutritie, cauzata de consumul frecvent de carne (mai ales vânat si organe). Se caracterizeaza prin cresterea acidului uric în sânge si depunerea sarurilor sale, uratii, în tesutul cartilaginos în special la articulatiile mici de la mâini si picioare. Aceste depozite de urati duc la aparitia de mici noduli cu consistenta dura, de acid uric, calciu, colesterol, numiti tofi gutosi. Acest proces provoaca inflamatii care stau la originea crizelor dureroase.

Boala se manifesta prin dureri, febra, frisoane, inflamatia si pigmentarea rosu-violaceu a zonei afectate, pierderea functionalitatii. Pentru ca se aseamana mult cu o artrita reumatismala, boala mai poarta numele de „artritism" sau guta viscerala, producând si manifestari alergice cu tulburari digestive, musculare, renale etc. Guta cu nodulii specifici se instaleaza la pavilionul urechii, extraarticular, cu localizare pe tendoane si sinoviale (rotula, tendonul lui Achile, craniu), dar si nodulii articulari, de regula localizati pe haluce sau pe degete - cauzând deformari sau chiar distrugeri de articulatii, fistulizari, distructii osoase cu formare de geode. Ca atare guta are doua forme: articulara si abarticulara.

Tratament:

- reglarea alimentatiei, renuntarea la carne si înlocuirea ei printr-un consum lacto-vegetarian, consumul sucurilor naturale obtinute în casa; consum de ceaiuri din plante diuretice si regulatoare a metabolismului.

- kinetoterapie;

- masaj manual indicat la artrite.

h. Diabetul zaharat - Este o boala metabolica, de nutritie, caracterizata prin cresterea glucozei în sânge (hiperglicemie) si eliminarea ei prin urina (glicozurie).

Se manifesta prin polidipsie (sete exagerata), polifagie (foame exagerata) si poliurie (urinare excesiva). Daca nu este instituit un tratament corespunzator pot surveni complicatii grave, ireversibile. Este o incapacitate a organismului de a utiliza glucoza, care de altfel constituie principala sursa de energie pentru majoritatea tesuturilor. Aceasta se datoreaza incapacitatii pancreasului endocrin de a sintetiza insulina unul din hormonii importanti secretati de acesta.

Tratament:

- alimentatia rationala, dieta prin reglarea consumului de glucide.

- masaj care sa ajute la stimularea procesului de ardere din organism, deci consumul în exces de glucoza sau pentru evitarea si eliminarea depozitelor de grasime; masaj pentru buna circulatie sanguina si limfatica; masaje reflexe;

ll. BOLILE REUMATICE DE TIP INFLAMATOR

a. Artritele - sunt afectiuni reumatismale de tip inflamator manifestate la articulatii, îndeosebi articulatiile mici, de la mâini si degete în mod predominant la femei si copii.

Boala debuteaza ca o infectie, cu febra, inflamatii articulare, transpiratii, roseata si caldura locala, dureri articulare. Cauza este de origine infectioasa.

Tratament:

- pe lânga tratamentul cu antibiotic, se vor consuma sucuri naturale din legume si fructe.

- antiinflamator se fac badijonari cu frunze de varza dulce, local timp de 4 ore;

- masaj de prevenire a hipertrofiei musculare locale, calmarea circulatiei sanguine, tonifierea tegumentelor afectate, îndepartarea inflamatiilor si drenaj limfatic. Manevrele se executa cu prudenta în functie de limita de suportabilitate a pacientului. Netezirea se executa cu degetele, se continua cu frictiuni, insistând la mâini asupra muschilor dintre metatarsiene si la nivel de falange, cu pulpa policelui, urmata de framântari si ciupituri iar acolo unde dimensiunea musculaturii o permite, se vor aplica si tapotamente mai usoare sau baterea cu procedee mai blânde: framântare, cute plescait, percutat.

b. Poliartrita reumatoida - Este o afectiune cronica inflamatoare ce vizeaza mai multe articulatii. Ea se manifesta prin dureri articulare, redori articulare, tumefieri articulare fusiforme, hipotrofie musculara.

Tratament:

- Masaj la fel ca mai sus;

- kinetoterapie pentru pastrarea mobilitatii articulare;

c. Spondilita anchilopoetica - Este o boala inflamatorie reumatismala – autoimuna- cu afectare coloanei vertebrale, a articulatiilor sacro-iliace, si rareori a articulatiilor membrelor. Este predominanta la barbati.

Boala se manifesta cu dureri la nivelul coloanei si al articulatiilor sacroiliace; limitarea miscarilor, hipotrofie musculara si tendinta la cifoza dorsala. În faze avansate se instaleaza anchiloza coloanei vertebrale, prin sudarea vertebrelor între ele, datorata unor formatiuni osoase numite sindesmofite.

Tratament:

- Dupa puseul acut si tratamentul cu antibiotice:

- Infrarosii;

- masaj de întretinere a mobilitatii coloanei, si prevenirea atrofiei musculare paravertebrale, diminuarea durerilor, a cotracturilor musculare, îmbunatatirea circulatiei sanguine. În acest scop se aplica un masaj blând si relaxant. Dupa o netezire calmanta, framântatul în cuta cu intensitate mica, vibratii. Pentru tonus si excitabilitate când durerile au mai cedat dupa câteva sedinte, se pot aplica si framântari mai energice, tapotamentul, tocatul, iar la zona lombara batatoritul.

d. Bursita - Este o afectiune inflamatorie provenita de la BURSA SEROASĂ (o formatiune anatomica ce se aseamana cu un sac închis ce contine lichid care permite lubrefierea articulatiilor). Are rol de a diminua frecarea dintre muschi sau tendoane si planul osos.

Tratament:

- Masaj local aplicat ca pentru reumatism în zona afectata.

lll. BOLILE REUMATICE DE TIP DEGENERATIV

a. Artroza - Este o afectiune degenerativa a tesuturilor cartilaginoase si osoase ce formeaza articulatia. Suferintele articulare sunt favorizate (odata cu înaintarea în vârsta) de uzura datorata presiunii si frecarii suprafetelor articulare; cartilajul devine mai subtire, suprafetele neregulate, ca atare spatiile articulare mai înguste. Pe marginea acestora se poate depune calciu sub diverse forme, ciocuri, pinteni, punti, care se pot vedea prin radiografii. Aceasta se poate instala la persoanele în vârsta, dar si la tineri, la sportivi, la persoanele care depun efort fizic, cu repetare îndelungata, la persoanele supraponderale. Una din localizarile frecvente este coloana vertebrala - SPONDILOZA, la genunchi (gonartroza) , articulatie coxo-femurala (coxartroza), articulatiile degetelor, etc.

Cauza acestor boli este pe de-o parte vârsta, dar si traumatisme si microtraumatisme repetate, tulburari metabolice si endocrine.

Tratament:

- kinetoterapie dupa remisiunea fazei dureroase;

- masaj în vederea reducerii durerilor, a contracturilor si miorelaxant în manevre blânde, usoare, în zona afectata, continuând cu frictiuni si framântari în cuta, în functie de suportabilitatea pacientului. Vibratiile se fac cu vârful degetelor.

- Infrarosii.

b. Artroza cervicala - Se manifesta cu dureri în zona posterioara a gâtului, a cefei si contractura musculaturii cervicale. De asemenea, mai pot fi prezente si tulburari circulatorii si neurologice generatoare de cefalee (dureri de cap) vertij (ameteli), acufene (zgomote, tiuituri în urechi), si chiar tulburari de vedere. Durerile mai pot radia si în membrele superioare, generând nevralgia cervicobrahiala. Una din manifestarile frecvente a spondilozei cervicale este torticolisul (gâtul întepenit).

Tratament:

- Vezi mai sus.

c. Artroza lombara - Se poate manifesta clinic prin: lombalgie acuta, lombalgie cronica si lombosciatica (atunci când durerea din zona lombara radiaza de-a lungul nervului sciatic). Lombalgia s-a studiat la lumbago.

d. Lombosciatica - se manifesta cu dureri lombare instalate brusc, în timpul ridicarii unei greutati, sau la redresarea coloanei vertebrale; în alte cazuri durerea se instaleaza lent, accentuându-se progresiv. Din zona lombara durerea iradiaza spre unul din membrele inferioare. Când este afectata radacina L 5 iradierea durerii este pe fata posterioara a coapsei, fata externa a gambei si fata dorsala a piciorului. Când este afectata radacina S-1, durerea iradiaza pe fata posterioara a coapsei, a gambei si a plantei piciorului. Exista parestezii, contractura musculara lombara si limitarea miscarilor coloanei vertebrale si a membrului inferior afectat.

Tratament:

- repaus pe pat tare;

- vibromasaj;

- kinetoterapie; tonifierea musculaturii abdominale;

- combinarea masajului specific leziunilor musculo-ligamentare cu cel specific afectiunilor neurologice (în sciatica);

e. Artroza genunchiului sau gonartroza - Este o afectiune degenerativa -inflamatorie (sau mai degraba consecinta unei inflamatii a tesuturilor moi ale genunchiului). Afectiunea se manifesta deobicei la persoanele de peste 50 de ani prin: dureri la primele miscari dupa ridicarea din pat sau în legatura cu schimbarile meteorologice, contractura musculara, hipertrofia musculara, mai ales la nivelul cvadricepsului, reactia sinoviala (sinovita) cu hidrartroza.

Tratament:

- reducerea greutatii corporale;

- Masajul se aplica la genunchi si coapsa prin neteziri cu palmele, frictiuni cu radacina mâinii, framântari în cuta combinate cu cernut sau rulat si tapotament energic sub forma de tocat sau batatorit. Se insista pe cvadriceps pentru prevenirea hipertrofiei ce afecteaza acest muschi. Masajul articular al genunchiului consta în neteziri, frictiuni si se încheie cu trageri în caz ca nu avem prezent fenomenul de congestie sau hidrartroza.

f. Hidrartroza - Este o acumulare de lichid în sinovie si destinderea articulatiei într-o umflatura nedureroasa.

Este cauzata de entorse, distensii, ruptura de menisc, oboseli ale muschilor solicitati în exces si respectiv a articulatiei - cu precadere a genunchiului, mai poate apare în reurnatism, TBC, etc.

Tratament:

- comprese locale;

- vibroterapia;

- Masaj adjuvant pentru circulatia venoasa si limfatica prin miscari executate atât asupra articulatiei cât si asupra musculaturii învecinate prin netezire, framântari, presiuni, tapotamente cu degetele.

g. Redoare - Este o întepenire, o imobilitate a unei articulatii cauzate de traumatisme locale, artroze, tratamente gresite, imobilizari prelungite (aparat gipsat, pozitie inadecvata timp îndelungat etc.).

Se manifesta prin dureri locale, impotenta functionala superficiala.

Tratament:

- kinetoterapie;

- masaj pentru favorizarea circulatiei sanguine si elasticizarea articulatiei, a ligamentelor si a musculaturii din zona. Se vor aplica neteziri, frictiuni circulare, tapotamente, framântari pe muschi, ciupiri.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE