11/25/2010

Masajul reflexogen al talpilor si al picioarelor

Masajul reflexogen al talpilor si al picioarelor

Masarea unor puncte de pe talpi si picioare, în scopuri terapeutice, este o practica foarte veche, ea aflându-se de milenii în arsenalele terapeutice ale medicinii traditionale din China si India, fiind preluata, din secolul al VI-lea, si de japonezi.

În antichitate se credea ca pe suprafata unor segmente ale corpului, printre care si picioarele, sunt reprezentate toate organele. Medicii vremurilor au observat ca unele zone de proiectie devin sensibile când organul respectiv se îmbolnaveste. De aici ideea de a fi masate cu degetul sau cu alte mijloace pentru ameliorarea unor suferinte.

Masajul punctelor de pe talpi si picioare (podopunctura) se practica astazi pe scara mare în estul Asiei, metoda adoptata la jumatatea secolului trecut si de numerosi terapeuti naturisti din Europa si America de Nord. Un merit deosebit în raspândirea acestei metode îl are specialistul america, W. H. Fitzgerald, care a denumit-o zonoterapie.

În Japonia zilelor noastre exista specialisti care practica, nu numai presopunctura talpilor si picioarelor în scopuri terapeutice, dar si diagnostice, specialitatea lor fiind cunoscuta sub denumirea de sokushindo,

În Japonia profesionistii folosesc urmatoarele zone reflexogene:

-zonele Hirata: reprezentate de 12 benzi orizontale, fiecare fiind în relatie cu un anumit organ: trahee si bronsii, plamâni, inima, ficat, vezica biliara, splina-pancreas, stomac, rinichi, intestin gros, intestin subtire, vezica, organe genitale.La nivelul piciorului se gasesc proiectate: arborele bronsic, plamânii, inima, ficatul si vezicula biliara.

- zonele Sokushindo, ilustrate prin cartografii precise, în care coloana vertebrala se afla pe marginea interna a labei piciorului;

- zonele Shiatsu, cu 44 de puncte pe picior.

În China se folosesc 32 de puncte pentru podopunctura, situate în afara meridianelor. La rândul lor, specialistii taiwanezi folosesc 25 de puncte situate pe picior.

În SUA podopunctura a constituit obiect de studiu pentru numerosi specialisti, printre care: Fitzgerald, Riley (cercetarile sale fiind preluate de suedeza Eunice Ingham), R.A.Dale.

Masajul talpilor picioarelor sunt folosite astazi în foarte multe tari occidentale, în scop diagnostic si terapeutic.

Reflexodiagnosticul consta din reperarea punctelor sensibile sau chiar dureroase de pe talpi, printr-o palpare minutioasa cu vârful unui deget. Punctele sensibile semnifica suferinta organelor proiectate în acel loc.

Reflexoterapia consta din stimularea punctelor sensibile, în ordinea indicata pentru fiecare boala, cu vârful degetului, cu un instrument improvizat (betigas de lemn, cu vârful rotunjit al stiloului, al unei baghete de sticla etc.). Punctele se maseaza câteva minute pâna la disparitia durerii locale si a granulatiilor de sub piele. Aceste manevre deblocheaza energiile din corp si îmbunatatesc circulatia sângelui si obtin, pe cale reflexa, normalizarea functiei organului respectiv.

Masajul se executa nu numai pe talpi, dar si la nivelul picioarelor pe o piele curata si sânatoasâ (fara bataturi, rani, tumori etc.).

Înainte si dupa tratament, se executa masajul blând al talpilor, cu palma, timp de 20-30 de secunde. Pentru suferintele acute se recomanda 1-3 sedinte pe zi, durata lor putând fi pâna la 30 de minute, iar pentru cele cronice, 2-3 sedinte pe saptamâna.

În timpul masajului bolnavul va sta culcat cu fata în sus, iar masorul într-o pozitie cât mai comoda, asezat pe un scaun. El se va concentra strict asupra masajului, alte activitati simultane (conversatii, privit la televizor) fiind interzise.

0 comments:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Imparte informatia cu prietenii tai !

Cautari frecvente

sanatate verde plante medicinal terapii naturiste leacuri babesti tratatement pentru dictionar plante medicinale plante medicinale.ro terapii complementare plante medicinale romanesti psoriazis tratament naturist referat plante medicinale tratament naturist plante medicinale poze plante medicinale galbenele remedii pentru hemoroizi tratament pentru matreata alifie pentru hemoroizi remediu pentru cosuri tratament remedii pentru diabet totul despre hemoroizi remedii diabet alifie Avertisment: sanatateverde.blospot.com va ofera informatii despre terapii complementare, naturiste, care vin în ajutorul bolnavului, si care nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale(decat daca este optiunea dvs. strict personala), ci le completeaza. Noi nu suntem responsabili pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita a vreunui tratament. Va multumim tuturor ca folositi sanatateverde.blospot.com !
//SEO SCRIPT POWERED BY www.alltechbuzz.in