background img

Articole noi

AFECŢIUNI NEUROLOGICE

AFECŢIUNI NEUROLOGICE

a. Nevralgii - Este un sindrom dureros localizat pe traseul unui nerv al carui nume îl poarta: faciala, intercostala, de trigemen, pelviana, sciatica etc. A nu se confunda cu nevritele care se diferentiaza de nevralgii datorita tulburarilor care le manifesta ex. retrobulbara, interstitiala progresiva, optica etc.

Tratament:

- Se aplica infrarosii.

- Masaj manual general usor, apoi pe coloana vertebrala, urmat de un masaj local pe nerv sau zona afectata, sedativ, în sens invers, gen „non durere".

- Se aplica tapotament usor urmat de netezire.

- Vibroterapia.

b. Nevralgia de trigemen - Este o suferinta inflamatorie foarte dureroasa, a nervului trigemen.

Tratament:

- Se aplica infrarosii în regiunea trigemenului timp de 3 minute.

- Masaj manual în zona muschiului trapez, la nivel de prima vertebra dorsala, mai exact la jumatatea distantei între acesta si articulatia umarului. Masajul se va executa prin frictiuni si framântari digitale.

-Se urca apoi în sus continuând cu un masaj neurosedativ pe toata portiunea afectata, se aplica vibraje manuale, dupa care se încheie cu netezire.

c. Nevralgia intercostala - Este o durere localizata la nivelul toracelui, datorita suferintei nervilor intercostali.

Tratament:

A.) - masaj manual pe tot trunchiul la nivel anterior si posterior, pe toata cutia toracica; cu insistente asupra miscarilor de neteziri circulare, frictiunilor usoare, netezire si vibratii.

- Se aplica infrarosii;

- Masaj neurosedativ si kinetic;

B.) - Miscari de rotatie a trunchiului spre stânga si apoi spre dreapta, altemativ

miscari de extensie urmate de aplecari;

-Vibroterapie.

d. Sciatica - Sau nevralgia de sciatic, dupa cum îi spune si numele, este o inflamatie a nervului sciatic, manifestata prin durere de-a lungul nervului, în zona lezata care poate fi cuprinsa de la zona lombosacrata, continuând pe jumatatea feselor, coborând pe coapsa, gamba pâna la calcâi, atât pe interiorul cât si pe exteriorul membrului inferior, din care cauza adesea mersul se produce greoi. Cauza acestei inflamatii poate fi de natura traumatica, discopatii lombare (hernii discale, tasari), tumoarea medulara, miscari bruste (având în consecinta subluxatii vertebrale), efort fizic deosebit si neobisnuit, expunerea la curenti de aer rece.

Tratament:

- Se va urmari eliminarea cauzelor de iritatie a nervului afectat;

- Masaj sub aplicare de infrarosii în zona lombosacrata;

- Masaj manual prin netezire pe tot spatele urmat de masarea centurii scapulare si a cefei, apoi a coloanei vertebrale, dupa care masajul zonei lombosacrate mai întâi cu miscari blânde care se vor transfoi-ma mai apoi din ce în ce crescendo în intensitate. Se continua masajul urmând traseul nervului sciatic descris mai sus, cu miscari de netezire, circulare, la intensitatea suportata de pacient, vibratii pentru calmarea durerilor, apoi frictiuni, framântari digitale si în încheiere o netezire.

e. Nevrita - Este inervatia unui nerv, manifestata, printr-o serie de tulburari în functie de particularitatile si functiile nervului afectat, cauzata de inflamatii sau infectii.

Tratament:

- kinetoterapie;

- vibratii manuale;

- masaj stimulent al circulatiei sanguine, neteziri, frictiuni usoare urmate de framântat blând, cernut, rulat si în încheiere netezire calmanta.

f. Polinevritele sau polineuropatii - Sunt nevrite ce afecteaza mai multi nervi concomitent. Se manifesta cu precadere asupra membrelor inferioare degenerând în paralizii flasce, amiotrofii, algii, parestezii (tulburare de sensibilitate, manifestata sub forma de arsura, cald, rece, furnicatura, amorteala, întepaturi, etc). Etiologia (cauzele) polinevritelor poate fi: boli infectioase, diabet, carente de vitamine, consum în exces sau intoxicatii de medicamente sau chiar alcool, tutun.

Tratament:

- kinetoterapie;

- vibratii de stimulare musculara;

- masaj de drenaj limfatic inclusiv pe zona afectata; de favorizare a circulatiei sanguine;

- masajul trofic de mentinere a elasticitatii musculaturii denervate, combatând edemele, prevenind instalarea tulburarilor trofice;

- masajul se va efectua cu manevre energice începând cu zona afectata, respectiv cu segmentul distal al piciorului si continuând cu cel proximal. Chiar daca se lucreaza la picior, netezirea se va efectua cu ambele mâini, apoi se aplica frictiunile pentru reglarea circulatiei sanguine, urmate de framântarea în cuta, cemutul si rulatul adecvate musculaturii hipotrofice. Masajul se încheie cu tapotament ventuza asociat cu alte forme de tapotament adecvate masei musculare.

g. Paralizia - Este o afectiune ce se manifesta prin nefunctionarea unor muschi ai membrelor, corpului sau organelor inteme, care poate fi datorata leziunilor sistemului nervos central sau periferic. Majoritatea sunt partiale (hemiplegii a unei jumatati de corp cuprinzând una dintre parti stânga sau dreapta) paraplegii; poate cuprinde parti inferioare ale corpului, monoplegia (paralizia unui singur picior sau o mâna). De regula cauzeaza o rigiditate, o contractura puternica a muschilor nefunctionabili ducând la atrofia acestora în timp.

Tratament:

- kinetoterapie;

- masaj pe toata zona afectata, insistând asupra deblocajelor energetice la musculatura rigida sau energizând musculatura atrofiata, favorizând circulatia sanguina. Masajele vor fi energice, cu frictiuni, ciupituri si terminate prin stimulare efectuate cu miscari de tapotament.

h. Poliomielita - Boala infectioasa ce cauzeaza paraliziea membrelor inferioare. Afecteaza copii.

Tratament:

- ca mai sus.

i. Parapareza sau paraplegia - Este o tulburare de origine piramidala a sistemului nervos, caracterizata printr-o limitare a miscarilor membrelor. Este cauzata de regula dupa traumatisme, compresiuni, infectii.

Tratament:

- acelasi ca pentru paralizie.

j. Paralizia de nervi periferici - Este o paralizie la nivel de nervi periferici cauzata de inflamatii putemice, ischemii sau viroze (în care caz tratamentul consta în masaj - insistând energic pe zonele afectate) fie o alta cauza o constituie traumatismele. De exemplu la picioare sau mâini prin contuzii, compresiuni, luxatii, plagi sau fracturi. Paralizia se manifesta prin disparitia miscarilor voluntare ale muschilor cu inervatia datorata nervului afectat, prin amiotrofie, tulburari de sensibilitate sau vasculare ale pielii. în functie de gradul leziunii, afectiunea e mai grava sau partiala, deci mai usoara.

Tratament:

- kinetoterapie;

- vibraj stimulator al musculaturii;

- masajul va urmari ameliorarea circulatiei sanguine locale, mentinerea elasticitatii si excitabilitatii musculaturii denervate, prevenirea atrofierilor musculare. Masajul va fi executat ca un stimulent cu manevre energice, chiar si netezirile vor avea o nota energica. Frictiunile cu palmele sau chiar efectuate cu pumnul (partea dorsala a lui) activeaza asupra circulatiei sanguine.

Frictiunile si ciupiturile vor fi mai profund efectuate pentru a putea strabate pâna la nervul lezat care stimulat fiind, va favoriza excitatia musculaturii denervate.

Framântatul în cuta, rulatul si baterea sub forma de tocat urmate de tapotament vor finaliza masajul prin tonusul dat si excitabilitatea muschilor hipotrofici.

k. Pareza - Este o paralizie de forma usoara a unui muschi. Se caracterizeaza prin scaderea capacitatii de control asupra muschiului afectat si tulburari trofice.

Tratament:

- Vezi paralizie.

l. Paralizia faciala - Este datorata proceselor ischemice, inflamatoare sau virotice a nervilor faciali. Se manifesta prin pareza diferitilor muschi ai fetei pe partea nervului afectat.

Tratament:

- infrarosii;

- kinetoterapia prin miscari de mimica în oglinda cu participarea muschilor afectati;

- Masaj stimulator, energic. Netezirile se fac cu vârful degetelor începând de la linia mediana a fetei pâna spre marginile fetei. Masajul se continua cu frictiuni si ciupituri si se termina cu miscari de tapotament percutat.

m. Hemiplegia - Este paralizia unei jumatati de corp. Aceasta poate sa fie flasca sau spastica. Ea survine în hemoragiile cerebrale, tumori, traumatisme cranio-cerebrale. În cazul în care mobilitatea este doar partial pierduta, vorbim de hemipareza.

Tratament:

- Se indica tratamentul specific paraliziilor, descris deja la diagnosticul paraliziei.

n. Tetraplegia – Este paralizia tuturor membrelor corpului uman. A nu se confunda cu paralizia generala de care se diferentiaza, prin pastrarea functionalitatii unei parti a corpului.

Tratament:

- Este specific paraliziilor;

o. Atrofia nervului - Este o tulburare caracterizata prin diminuarea volumului unor celule, tesuturi, structuri nervoase sau organe cu consecinte însemnate asupra functionabilitatii acestora sau prin lezarea centrilor nervosi. Atrofia nervilor poate apare în consecinta bolilor cronice degenerative: cerebrale, corticale, hepatita, musculare, senile etc.

Tratament:

- Masaj manual circulator pe tot organismul;

- Aplicarea metode vasoconstrictoare în zona musculaturii deservite de acesti nervi;

- Dupa primele 3 sedinte de masaj se va continua cu masajele circulatorii crescând în intensitate, se va insista pe masajul abdominal în functie de respiratie ca ciclu respirator consecutiv al pacientului, se vor urmari nervii pe traiectul lor în miscari aplicate cu policele, frictiuni, framântari usoare, tapotamente.

- Infrarosii;

- Vibratii;

- Dus scotian, rece-cald-rece.

p. Dupuytrenul - Este o boala caracterizata prin diminuarea volumului unor celule ce au cauzat retragerea tendoanelor degetelor dând o noua forma, denaturata, a mâinii, aceea de gheara.

Tratament:

- kinetoterapie cu executarea de miscari ale membrelor din articulatia umarului, apoi a degetelor;

- infrarosii;

- masajul general al spatelui, forma usoara, a coloanei vertebrale, coborând pe membrul afectat cu miscari circulare, apoi frictiuni, cu insistenta pe zona palmara si a degetelor, cu predilectie asupra spatiilor intermetatarsienelor. Masajul asupra degetelor se va efectua de la vârf catre palma. Masajul se va încheia prin scuturari, vibratii ce cuprind întreg membrul afectat de la vârful degetelor pâna la articulatia de baza, apoi centura de comunicare si în sfârsit coloana vertebrala în zona centurii (scapulare).

r. Scleroza - Este înlocuirea unui anumit tesut parenchimatos specific prin tesut conjunctiv fibros (a se vedea fîbroza). Ea reprezinta o modalitate de reparatie a unor tesuturi sau organe lezate, în care prin înlocuirea tesutului functional cu tesut conjunctiv, se produce o scadere a capacitatii functionale respective, spre exemplu arteroscleroza care se refera la peretii arteriali.

Tratament:

- Se trateaza ca fîbroza cu deosebirea ca, pentru a ajunge la sistemul nervos în scopul de a fortifica si nervii, vom lucra mai în profunzime acolo unde întâlnim o zona fara raspuns al nervilor.

s. Scleroza multipla sau scleroza în placi - Este o afectiune neurologica, care se caracterizeaza în functie de locul unde este instalatâ si în care se gaseste ca focar procesul de demielinizare, precum si de gradul întinderii ori de numarul placilor diseminate în întreg sistemul nervos.

Mielina = substanta alba de origine lipidica - grasimi constituite din alcooli si acizi grasi - care intra în alcatuirea tecii unor nervi.

Boala de regula se manifesta prin: hiper-reflectivitate osteotendinoasa, abolirea reflexelor abdominale, mers dezordonat, dismetrie. Miscari clonice involuntare ale globilor oculari, nevrita optica etc.

Tratament:

- Acelasi ca la scleroza.

- Masaj de reglare a metabolismului.

Concluzie : în tratamentele pe care omul si le aplica se recomanda sa nu lipseasca tratamentul de baza: masajul -cel mai eficace si natural tratament uitat parca de toata lumea, de medici chiar si de bolnavi, dar care intervine atât de benefic în rezolvarea problemelor de sanatate. În Orient oamenii sunt mult mai sanatosi decât noi pentru ca practica masajul. Noi de ce n-am putea?

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE