background img

Articole noi

DEFORMĂRI ALE COLOANEI VERTEBRALE

DEFORMĂRI ALE COLOANEI VERTEBRALE

a. Hipercifoza - Este o deformare a coloanei vertebrale cu accentuarea convexitatii posterioare din regiunea toracica. Capul si gâtul sunt înclinate înainte, formând a cocoasa, omoplatii sunt departati si desprinsi, toracele este înfundat, abdomenul supt, bazinul înclinat înapoi, genunchii în flexie. Conturul corpului prezinta curburi si unghiuri mai accentuate.

Tratament:

A.) - masajul partii superioare a spatelui, masajul toracelui si al cefei - masaj special de osteopatie efectuat de specialisti.

B.) - Se vor executa urmatoarele miscari:

Din pozitiile: stând, pe genunchi, culcat si mai ales atârnat, se vor executa exercitii de trunchi prin: extensii, rotiri, rasuciri si îndoiri laterale, toate fiind executate în plan posterior (în fata). Aceste exercitii vor fi amplificate de cele ale capului si gâtului, precum si cele ale membrelor superioare si inferioare. Sunt indicate si exercitii de târâre, din culcat si din sprijin pe genunchi si palme, exercitii de atâmari cu bratele si exercitii de redresare pasive sau active. Sunt contraindicate pozitia sezând si miscarile de flexie.

b. Hiperlordoza - este o curbare a coloanei vertebrale în plan antero-posterior cu convexitatea orientata anterior, la nivel de zona lombara. Atitudinea atrage o înclinare a capului si gâtului înainte, umeri cazuti, omoplati desprinsi, abdomen proeminent, membrele superioare în flexie, iar cele inferioare în hiperextensie, cu bazinul mult înclinat înainte.

Tratament:

A.) Masaj cu precadere la coloana vertebrala, zona lombara, zona abdominala.

B.) Efectuarea miscarilor urmatoare din pozitiile: sezând pe genunchi cu sprijin pe palme, culcat pe spate, atârnat, se executa diverse exercitii statice de angrenare a zonei lombare si a abdomenului.

C.) Efectuarea de exercitii dinamice prin: îndoiri înainte, rotari si rasuciri efectuate cu trunchiul înclinat înainte; miscari de brate si picioare care sa amplifice flexia trunchiului.

- exercitii de respiratie;

- exercitii de târâre (mai ales din sezând);

- exercitii de escaladare si echilibru;

- exercitii de relaxare;

- sunt contraindicate pozitiile lordozante si miscarile de extensie;

c. Scolioza - Este o deviatie laterala a coloanei vertebrale în plan frontal, care prezinta una sau mai multe curburi. Astfel scoliozele pot fi simple, în forma literei C sau în forma literei S. Curbarea laterala a coloanei vertebrale determina si o torsionare intervertebrala, în consecinta apar asimetrii musculare de tonus si de volum ce scot în evidenta torsionarea. Aprecierea torsiunii vertebrale se face prin evidentierea arcurilor costale (deseori deformate) ce apar de partea convexitatii. Întregul trunchi va prezenta asimetrii concomitent curbarii scoliotice. În cazul scoliozei în „C", simple, linia umerilor este asimetrica, umarul din partea convexitatii este mai ridicat, omoplatii sunt asimetrici, axa bazinului este înclinata de partea convexitatii, iar triunghiurile brahiotoracice sunt si ele asimetrice, cel de partea cavitatii fiind mai mare.

Scolioza în „S" este mult mai grava. Linia umerilor este înclinata în aceeasi parte cu cea a bazinului, omoplatii sunt asimetrici, existând o mare diferenta între forma celor doua triunghiuri brahiotoracice. Gravitatea scoliozei duce la tasarea vertebrelor si a discurilor intervertebrale, dar si la dereglari respiratorii, cardio vasculare si nervoase (prin compresiunea fibrelor nervoase radiculare ale maduvei spinarii).

Tratament:

A.) - Masaj manual general care va urmari tonifierea concentrica a musculaturii din partea convexitatii si excentrica a muschilor din partea concavitatii

- Masajul special executat de specialistul osteopat care va cuprinde:

-detorsionare activa a coloanei,

-corectarea asimetriilor umerilor si bazinului,

-corectarea asimetriilor toracelui,

-formarea reflexului stabil de atitudine corecta a corpului,

B.) - Exercitii statice sub forma pozitiilor, asimetrice, cu brat si picior opus în caz de scolioza în „C" si cu brat si picior de aceeasi parte, în caz de scolioza în forma de „S".

- Pentru trunchi sunt indicate îndoiri laterale înspre partea convexitatii si foarte multe extensii.

- Capul, gâtul si membrele vor amplifica miscarile trunchiului, bratele si picioarele vor lucra asimetric, în functie de sensul curburii coloanei vertebrale

- Exercitii de târâre din culcat, din stând pe genunchi cu sprijin pe palme. Exercitii de catarare cu priza asimetrica si suspensii.

- Exercitii de respiratie si redresare activa si pasiva.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE