background img

Articole noi

Hipotensiunea arteriala

Hipotensiunea arteriala

Hipotensiunea arteriala se caracterizeaza prin scaderea valorilor tensiunii arteriale sub 100 mm Hg pentru presiunea sistolica si sub 65 mm Hg pentru cea diastolica. Valorile normale alte tensiunii arteriale, considerate optime pentru o stare buna de sanatate sunt de 120 / 80. Valorile crescute ale presiunii sunt asociate cu un risc de boli cardiovasculare.

La oamenii sanatosi, in special la atleti, hipotensiunea reprezinta un semn de buna functionare a sistemului cardiovascular (reprezentat de inima si sistemul cardiovascular). Totusi, hipotensiunea poate fi expresia unei anumite afectiuni, in special la persoanele invarsta. In randul acestei populatii, hipotensiunea poate produce un flux sangvin inadecvat la inima, creier si alte organe vitale.

Hipotensiunea nu este considerata drept o problema de sanatate, decat daca este insotita de manifestari suparatoare: slabiciune, oboseala, sau chiar lesin (sincopa). La majoritatea persoanelor, simptomele hipotensiunii survin doar in anumite conditii (dupa masa, sau la schimbarea brusca a pozitiei corpului), dar uneori pot fi si cronice.
Aproximativ un adult din 20 se confrunta cu simptomele hipotensiunii arteriale.

Tensiunea arteriala este definita prin doua valori: sistolica si diastolica.
- tensiunea sistolica – corespunde perioadei de contractie a inimii si arterelor. Ea asigura un aport de sange in tot corpul.
- tensiunea diastolica – corespunde perioadei de relaxare a ventriculilor, ceea ce permite umplerea cavitatilor cardiace cu sange. Aceasta valoare tinde sa creasca odata cu varsta, dar dupa 60 ani, ea scade datorita slabirii vaselor sangvine din corp.

Cele mai frecvente de hipotensiune sunt:

- hipotensiunea ortostatica

Simptome:

* vedere incetosata;
* ameteala;
* confuzie;
* slabiciune;
* stare de lesin.

- hipotensiunea postprandiala

Hipotensiunea postprandiala se manifesta prin ameteli, slabiciune si lesin, ce survin dupa mese.

Factori de risc

- varsta – hipotensiunea arteriala este mai frecventa la persoanele peste 60 ani
- deshidratare – de exemplu, in timpul exercitiilor fizice sau intr-un mediu cu temperaturi ridicate
- bauturile alcoolice – alcoolul dilata vasele sangvine, reducand presiunea arteriala. Conform unui studiu, consumul a peste 20 ml alcool pe zi favorizeaza hipotensiunea ortostatica.
- luarea unor medicamente – hipotensive, diuretice, vasodilatatoare, neuroleptice, anxiolitice, hipnotice sau antidepresive
- anumite boli ale sistemului nervos: boala Parkinson, sindromul Guillain-Barré, sindromul Shy – Drager; afectiuni cardiace, tulburari hormonale, etc.
- sarcina

Tratament

Hipotensiunea arteriala asimptomatica nu necesita tratament. In cazurile simptomatice, tratamentul depinde de cauza hipotensiunii (deshidratare, insuficienta cardiaca, diabet, hipotiroidism, etc.) Daca medicamentele sunt cele care determina scaderea valorilor tensionale, tratamentul consta in modificarea dozelor sau in renuntarea la medicamentele responsabile.
In cazurile in care cauza hipotensiunii nu este identificata, sau daca nu exista un tratament eficient, scopul este acela de a creste tensiunea arteriala si de a reduce semnele si simptomele. In functie de varsta, starea de sanatate si de tipul de hipotensiune in cauza, aceste obiective pot fi atinse prin mai multe metode: cresterea consumului de sare (numai cu aprobarea medicului, deoarece excesul de sare poate duce la insuficienta cardiaca, in special la varstnici), consumul de apa – este in special recomandat persoanelor cu TA mica. Lichidele cresc volumul sangvin si previn deshidratarea, doua aspecte importante in tratamentul hipotensiunii. Bandajele sau ciorapii elastici recomandati persoanelor cu vene varicoase pot fi utilizati si in cazul hipotensiunii arteriale, pentru a reduce acumularea sangelui in membrele inferioare.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE