background img

Articole noi

Masajul continutului abdominal

Masajul continutului abdominal

Masajul abdominal profund se efectueaza la indicatiile stricte ale medicilor specialisti si sub controlul clinic al acestora. Scopul principal este ameliorarea si reglarea prin actiunea mecanica a masajului a functiei de evacuare a tubului digestiv în principal si a cailor urinare în subsidiar. Se actioneaza asupra stomacului, intestinului subtire si gros (colonul), a colecistului si a vezicii urinare.

Pozitionarea bolnavului va fi în decubit dorsal, cu membrele inferioare flectate pentru relaxarea abdomenului. Se începe cu manevre de netezire si frictiune ca la masajul abdominal superficial, care au ca scop pregatirea regiunii pentru manevrele ulterioare, mai profunde.

Masajul prin care urmarim sa influentam functiunea organelor din cavitatea abdominala se deosebeste de masajul peretelui abdominal prin modificari si tehnica manevrelor si prin câteva indicatii metodice speciale. Pentru executarea lui în bune conditii se recomanda aceeasi pozitie relaxatoare, de culcat-rezemat, cu membrele inferioare îndoite si cu talpile sprijinite.

Putem masa întregul abdomen, sau ne putem concentra asupra principalelor organe intraabdominale: stomac, colon, ficat, vezica biliara.

Masajul abdomenului întreg se începe executând manevrele de netezire si frictiune la fel ca în masajul peretelui abdominal. Aceste manevre introductive maresc relaxarea muschilor si scad sensibilitatea exagerata a peretelui, pregatind regiunea pentru manevrele ulterioare, care vor fi mai patrunzatoare.

Framântatul întregului continut abdominal se realizeaza printr-o manevra ampla de presiune si alunecare transversala, executata dintr-o parte într-alta, cu palmele aplicate pe partile posterioare si laterale ale abdomenului, între coaste si crestele iliace. Apasând uniform asupra continutului abdominal, palmele aluneca înainte, se încruciseaza pe linia mediana si continua sa alunece spre partea opusa. Aceasta manevra se repeta schimbând de fiecare data nivelul la care se aplica palmele, pentru a influenta întregul continut al cavitatii abdominale.

Percutatul si tocatul se executa la fel ca pentru peretele abdominal, dar urmând traiectul colonului, adica în cerc de la dreapta spre stânga. Vibratiile se executa manual, cu presiune moderata pe zona epigastrica, subcostala dreapta si stânga, sau suprapubiana.

Masajul stomacului se efectueaza localizând manevrele de masaj pe zona epigastrica supraombilicala si subcostala. Executam alunecari îndreptate în lungul marii si micii curburi a stomacului, caruia cautam sa-i imprimam o miscare de ridicare. Urmeaza frictiuni destul de apasate executate cu o mâna sau cu mâinile suprapuse. Vibratiile se fac prin presiuni, mai ales în timpul expiratiei.

Masajul intestinului subtire consta dintr-o presiune circulara care se executa pornind cu radacina mâinii aplicata deasupra simfizei pubiene, continuând cu marginea radiala a palmei si apoi cea cubitala, în jurul ombilicului.

Masajul colonului se executa segmentar, începând cu portiunea ascendenta, continuând cu cea transversala si terminând cu cea descendenta. Manevra principala a masajului pe colon este netezirea, executata apasat, mâna dupa mâna, sau mâna peste mâna, alunecând si presând în sensul evacuarii continutului, de la nivelul cecului în sus spre unghiul hepatic, iar din acest punct, transversal sau în ansa spre unghiul splenic si apoi în sens descendent, spre fosa iliaca stânga, pâna la nivelul simfizei pubiene. Frictiunea se executa ca si netezirea, cu palmele aplicate oblic pe peretele abdominal, parcurgând acelasi drum, prin miscari scurte, circulare, liniare sau în zig-zag. Se poate aplica pe colon si un tocat usor, executat cu vârful degetelor si urmând acelasi traseu.

Masajul ficatului si al vezicii biliare se începe printr-o netezire usoara a regiunii subcostale drepte, constând în alunecari alternative pornind de la linia mediana spre spate, pe sub si deasupra coastelor. Pe aceeasi regiune se aplica frictiuni cu podul palmei si cu marginea cubitala a mâinii. Cele mai utile manevre pentru ficat, vezicula si caile biliare par sa fie vibratiile si presiunile vibrate executate mai ales în timpul inspiratiei profunde.

Masajul zonei renale consta din neteziri insistente aplicate pe regiunea lombara si pe flancuri, urmate de frictiuni apasate, executate cu radacina si marginea cubitala a mâinii si din presiuni vibrate aplicate pe aceeasi regiune.

Masajul zonei suprapubiene (pentru vezica urinara) consta din presiuni vibrate. Înainte si dupa aceste vibratii sunt indicate alunecari lente în lugul santurilor iliace, executate de sus în jos.

Toate aceste aplicatii ale masajului abdominal profund se fac dupa indicatiile medicului specialist si sub controlul sau permanent.

Masajul abdominal ajuta în mod mecanic functiunile normale de evacuare pe caile intestinale, biliare sau urinare.

Influentele reflexe ale acestui masaj sunt însa cu mult mai complexe. Pe calea activarii circulatiei functionale a organelor masate sunt stimulate secretiile, absorbtia si excretia, evacuarea reziduurilor si tonificarea musculaturii netede a organelor.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE