background img

Articole noi

Masajul nervilor periferici

Masajul nervilor periferici

De multa vreme s-a constatat ca unele manevre de masaj, aplicate în diferite regiuni dureroase, au un efect calmant (neteziri, vibratii, tractiuni). Din mai multe motive, precum provocarea unor exacerbari ale durerilor locale, existenta unor contraindicatii imperfect cunoscute, nealegerea corecta a celor mai indicate manevre, folosirea masajului în tratamentul nevralgiilor s-a rarit.

Masajul modern a reconsiderat, prin punerea la punct a tehnicilor corecte, tratarea unor zone dureroase de la nivelul punctelor de excitatie de la emergenta unor nervi sau de pe traiectul ramificatiilor nervoase din tesuturile superficiale. In aceste scopuri se utilizeaza neteziri, frictiuni, presiuni, vibratii.

Pe regiunile cu contracturi si retracturi dureroase se începe cu neteziri întinse si ritmice, care pot fi urmate de alunecari mai apasate, pe traiectul nervilor. Se actioneaza astfel în activarea circulatiei si descongestionarea infiltratelor si stazelor din tesuturile vecine.

Se continua cu frictiuni care pot fi aplicate pe toata zona dureroasa sau numai pe trunchiul nervos (prin manevre liniare executate cu presiuni mici sau medii, în functie de caz).

Presiunile reprezinta o alta manevra importanta. Se executa cu intensitati variate, apasând continuu si uniform pe acelasi loc (câteva minute) sau deplasând degetele din aproape în aproape. Când este cazul, miscarilor succesive de presiune li se imprima si un caracter de vibratie. În anumite situatii si pe anumite zone (cum ar fi cele în care ramuri nervoase mai mari sunt acoperite de tesuturi moi protectoare), se utilizeaza si loviturile ritmice prin manevre de tocat sau batatorit, cu intensitati variabile. Dupa o faza de senzatii dureroase evidente, se obtine o reducere treptata si semnificativa a sensibilitatii dureroase locale. Manevrele mai puternice si de mai lunga durata produc o vasodilatatie reflexa exteriorizata prin hiperemie tegumentara în zona masata (prin actiune pe nervii vasomotori).

Manevrele de vibratii aplicate metodic (ca timp si repetitie) scad sensibilitatea nervoasa, activeaza circulatia, stimuleaza activitatea functionala a nervilor (senzitivi, motori etc.). Combinarea manevrelor de netezire, frictiune si vibratii este cea mai indicata si eficace metodologie de masaj în suferintele nervilor periferici.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE