background img

Articole noi

Masajul pielii

Masajul pielii

Învelisul cutanat are o serie întreaga de particularitati si roluri de care trebuie tinut seama: este primul tesut cu care venim în contact în 939j92j orice forma de masaj, este învelis protector al organismului, are un rol foarte important în termoreglare, este o structura foarte bogata în diferiti receptori neuroreflecsi, are o vascularizatie bogata, are legaturi functionale complexe cu tesuturile si organele interne etc. În aceste conditii, procedeele de masaj trebuie adaptate cât mai corect si eficient din punct de vedere tehnic. Pentru tegument, cele mai indicate procedee sunt cele usoare si superficiale, netezirea si frictiunile.

Manevrele de netezire trebuie executate în functie de dispozitia anatomica a retelei vasculare superficiale, adica dupa directia fluxului sanguin în reteaua venoasa, capilara si limfatica, dupa care se adapteaza viteza si ritmul miscarilor efectuate (mai rapide pentru circulatia venoasa, lente pentru circulatia limfatica). Intensitatea presiunii procedeului este în functie de grosimea stratului cutanat si de profunzimea retelei vasculare, iar durata manevrei variaza în limite largi. Scopul principal al manevrei de netezire consta în activarea circulatiei superficiale si degajarea celei profunde, stimulând astfel si schimburile nutritive locale. Acest procedeu are un rol semnificativ si asupra receptorilor nervosi subcutanati. Legat de acest mod de actiune, sensul, viteza si presiunea manevrelor, precum si suprafata cutanata abordata sunt adaptate variabil, în functie de caz. În general, în functie de scopul urmarit, netezirile pot fi excitante (stimulante), cu miscari mai iuti si mai apasate sau sedative (relaxante), cu miscari mai lente si mai usoare.

Tot în functie de caz, frictiunile se pot executa cu vârfurile degetelor, cu suprafata lor palmara, cu palma sau radacinile mâinilor, pe suprafete mai restrânse sau mai mari. Sensul miscarilor va fi circular, semicircular sau liniar, executându-se cu o mâna sau cu ambele mâini, simultan sau alternativ, dar întotdeauna respectând tehnica de mobilizare a tegumentului în raport cu tesuturile subiacente. Presiunea si ritmul manevrelor de frictiune se vor adapta efectelor urmarite. Cele mai importante efecte ale frictiunilor sunt mentinerea si ameliorarea elasticitatii tegumentare si subtegumentare, precum si dislocarea aderentelor formate între piele si straturile profunde. În aceste cazuri, bineînteles ca intensitatea manevrei va fi mai pronuntata.

La nivelul tegumentului, tapotamentul cel mai indicat se va executa cu vârful degetelor si cu fata lor palmara.

Vibratiile realizeaza un eritem fiziologic cu încalzirea pielii si o scadere a sensibilitatii nervoase cutanate.

Prin actiunea mecanica, masajul pielii stimuleaza secretiile glandelor sudoripare si sebacee, favorizând eliminarea metabolitilor de dezasimilare (ajunsi în structurile tisulare superficiale) si respiratia cutanata.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE