background img

Articole noi

Masajul tesuturilor conjunctive

Masajul tesuturilor conjunctive

Ţesutul conjunctiv, dupa cum se stie, este foarte raspândit în întreg organismul, reprezentând o bogata si importanta textura de „sustinere" anatomo-functionala intratisulara si intertisulara (de unde si elementul fundamental al tesutului interstitial). El este reprezentat în mod covârsitor, cu roluri esentiale în functiile de sprijin si mobilitate în structura aparatului locomotor. Geneza, natura si procesele metabolice caracteristice îi confera si îi permit un înalt grad de regenerare.

Elementele constitutive, celulare si fibrilare, au proprietati diferite - mai elastice sau mai rigide - în functie de regiunile si zonele anatomice în care este reprezentat si rolurile pe care le îndeplineste. Daca ne referim la tesutul conjunctiv situat topografic mai superficial, trebuie sa consemnam ca sunt foarte frecvente situatiile în care acesta îsi reduce sau îsi pierde elasticitatea naturala si supletea: boli de colagen localizate sau generale, multiple si diverse stari post-traumatice, interventii chirurgicale (cicatrice postoperatorii diverse) etc. În aceste situatii, procedeele si manevrele de masaj corect indicate si aplicate au o eficienta deosebita. Ele constau din aceleasi procedee, dar tehnicile trebuie nuantate în functie de situatiile particulare tratate.

Tehnicile de netezire vor fi mai puternice, folosindu-se adesea manevrele în „pieptene" sau cu nodozitatile articulare ale degetelor (metacarpofalangiene sau interfalangiene proximale).

Frâmântarile, mai ales sub forma de cuta, sunt indicate si eficiente asupra depozitelor abundente de tesut celuloadipos subcutanat.

Frictiunile sunt foarte eficiente. Ele se executa - în functie de situatia locala - cu degetele, palmele, marginile cubitale, cu radacina mâinii sau cu pumnul închis. Când prelucram regiuni cicatriceale, frictiunile capata preponderenta ca presiune si durata a aplicatiei.

Tapotamentul este util mai mult prin manevrele de „tocat" si „plescait" (cu palmele deschise). Vibratiile au efecte relaxante locale. Pe lânga efectele mecanice propriu-zise asupra fibrozarilor, aderentelor si retractiilor tisulare locale, masajul influenteaza favorabil si circulatia sanguina locala si implicit, procesele fiziologice regionale.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE