Corn
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Corn
Corn
Denumire stiintifica: Cornus mas Fam Cornaceae.
Se utilizeaza frunzele, scoarta si fructele coapte.
În traditia populara: lemnul este foarte cautat pentru cozi de unelte.
Fructele se consumau crude sau se foloseau uscate sau la diferite preparate (marmelada, sirop, tuica).
Frunzele, florile, fructele si coaja se foloseau pentru vopsit în galben, rosu, cafeniu si negru.
Aproape peste tot coarnele uscate erau folosite contra diareei si dizenteriei.
La copii contra crampelor se dadeau 9 coarne, pisate în apa daca erau mai mici si în rachiu daca erau mai mari.
În alte parti când aveau diaree se facea ceai din coji de nuca, pere si 9 coarne.
Coaja de corn se folosea contra galbinarii.
Frunzele de corn se fierbeau cu frunze de malin, iar decoctul se lua contra limbricilor.
Compozitia chimica: fructele contin zaharuri 9%, acizi organici, substante tanoide, substante minerale diverse, vitamina C, scoarta are tanoizi.
Proprietati: toate partile plantei au proprietati astringente, pentru ca toate contin tanin. Sunt din aceasta cauza si antidiareice, cicatrizante, dezinfectante. Frunzele se pot folosi cu succes la tratarea ascarizilor.
Mod de preparare:
-2 lingurite de fructe se vor pune la 250 ml apa si se fierb timp de 15 minute. Se pot consuma 3 cani pe zi.
-1 lingurita de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se consuma 2-3 ceaiuri în diareei sau alte afectiuni.
-4 linguri de coaja se pun la 1 litru de apa. Se fierb timp de 30 minute. Se strecoara. Se poate folosi extern, fiind foarte eficient la spalaturi contra hemoroizilor.
-Tinctura (se poate face si din fructe proaspete) acestea se vor zdrobi (uscate sau proaspete) 50 de g de fructe care se vor pune cu 250 ml alcool alimentar de 70° si se vor tine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoara si se pun în recipiente mici. Se vor lua 15 picaturi- 20 de 3 ori pe zi diluate cu apa. Se poate lua perioade lungi de timp.
-Tinctura din frunze sau coaja- se vor pune 50 g de planta maruntita cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin tot 15 zile si apoi se strecoara. Se va lua 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: boli de stomac, crampe stomacale, diaree, eczeme, enterite, erizipel, gusa, icter sau alte boli de ficat, miopie, paraziti intestinali, rectocolita ulcero- hemoragica, vitiligo.
Denumire stiintifica: Cornus mas Fam Cornaceae.
Se utilizeaza frunzele, scoarta si fructele coapte.
În traditia populara: lemnul este foarte cautat pentru cozi de unelte.
Fructele se consumau crude sau se foloseau uscate sau la diferite preparate (marmelada, sirop, tuica).
Frunzele, florile, fructele si coaja se foloseau pentru vopsit în galben, rosu, cafeniu si negru.
Aproape peste tot coarnele uscate erau folosite contra diareei si dizenteriei.
La copii contra crampelor se dadeau 9 coarne, pisate în apa daca erau mai mici si în rachiu daca erau mai mari.
În alte parti când aveau diaree se facea ceai din coji de nuca, pere si 9 coarne.
Coaja de corn se folosea contra galbinarii.
Frunzele de corn se fierbeau cu frunze de malin, iar decoctul se lua contra limbricilor.
Compozitia chimica: fructele contin zaharuri 9%, acizi organici, substante tanoide, substante minerale diverse, vitamina C, scoarta are tanoizi.
Proprietati: toate partile plantei au proprietati astringente, pentru ca toate contin tanin. Sunt din aceasta cauza si antidiareice, cicatrizante, dezinfectante. Frunzele se pot folosi cu succes la tratarea ascarizilor.
Mod de preparare:
-2 lingurite de fructe se vor pune la 250 ml apa si se fierb timp de 15 minute. Se pot consuma 3 cani pe zi.
-1 lingurita de frunze maruntite se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se consuma 2-3 ceaiuri în diareei sau alte afectiuni.
-4 linguri de coaja se pun la 1 litru de apa. Se fierb timp de 30 minute. Se strecoara. Se poate folosi extern, fiind foarte eficient la spalaturi contra hemoroizilor.
-Tinctura (se poate face si din fructe proaspete) acestea se vor zdrobi (uscate sau proaspete) 50 de g de fructe care se vor pune cu 250 ml alcool alimentar de 70° si se vor tine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoara si se pun în recipiente mici. Se vor lua 15 picaturi- 20 de 3 ori pe zi diluate cu apa. Se poate lua perioade lungi de timp.
-Tinctura din frunze sau coaja- se vor pune 50 g de planta maruntita cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin tot 15 zile si apoi se strecoara. Se va lua 10-15 picaturi de 3 ori pe zi, diluate.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: boli de stomac, crampe stomacale, diaree, eczeme, enterite, erizipel, gusa, icter sau alte boli de ficat, miopie, paraziti intestinali, rectocolita ulcero- hemoragica, vitiligo.
0 comments :
Trimiteți un comentariu