Cretisoara
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Cretisoara
Cretisoara
Denumire stiintifica: Alchemilla vulgaris Fam. Rosaceae
Denumiri populare: brumarel, brumarie, cretarel, faina de in, palasca, pleasca, rotunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei.
În traditia populara: frunzele se puneau pe bube, iar fierte în lapte se luau contra durerilor de cap.
Compozitia chimica: tanin 6-8%, saponine si flavonoide cu structura particulara, acid elagic si luteic. Substante grase formate din acid stearic, palmitic. Fitosteroli, saruri minerale.
Actiune farmaceutica:
astringente, antidiareica, antiseptice, diuretice, antiinflamatorie. Datorita taninului este antihemoragica si antidiareica. Se poate de asemenea folosi cu mare succes în afectiunile ginecologice în care se doreste reducerea secretiilor ca de exemplu în metroragii. Are puternice efecte stomahice reducând aciditatea stomacala lucru ce o face utila si în afectiunile digestive. Se mai foloseste la afectiunile bucale, sau ajuta femeilor care nu pot duce sarcina la capat. Se poate folosi si în diferite combinatii de plante.
Mod de preparare si administrare:
-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 1-2 cani pe zi.
-Praf din planta obtinut cu râsnita de cafea. Se va lua un vârf de cutit care se pune sub limba. Se va tine apoi timp de 10 minute, dupa care se înghite. Se face de 3 ori pe zi.
-Tinctura din 50 g de praf care se pune cu 250 ml alcool alimentar de 70° si se va tine timp de 15 zile agitând des. Se va tine închis ermetic la temperatura camerei. Se strecoara si se pune în recipiente mai mici. Se va lua de la 10 picaturi pâna la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata cu putina apa.
-Unguent- se ia unt care se va pune la fiert. Se va arunca apoi spuma care se formeaza la suprafata si de asemeni se va separa de depunerile de pe fund. Cu acest unt 1 parte si 1 parte praf de planta se pot face unguentele în mai multe feluri:
Se amesteca în parti egale praf de planta cu unt pâna la omogenizare.
Se pune la fiert pe baia de apa pentru 3 ore apoi se filtreaza. În ambele cazuri se unge local de 2 ori în strat subtire. Se poate folosi orice baza grasa: untura de porc nesarata, seu, vaselina, lanolina, etc.
Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni:
afectiuni genitale, afte, anemie, anorexie, atonii musculare, cicatrizarea ranilor, diaree, diabet zaharat, dureri abdominale, dureri de cap, enterocolita, fixarea sarcinii, fracturi, hemoragii uterine, hemoroizi, hipermenoree, metroragie, dismenoree, laringite, leucoree, migrena, nervozitate, otita, plagi ulcerate, pregatirea interventiilor chirurgicale în sfera ORL, prurit vulvar, rani, regurgitari, slabiciune musculara, scorbut, sâni vestejiti atoni, stomatite, tulburari menstruale, ulcere varicoase, vergeturi.
Denumire stiintifica: Alchemilla vulgaris Fam. Rosaceae
Denumiri populare: brumarel, brumarie, cretarel, faina de in, palasca, pleasca, rotunjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei.
În traditia populara: frunzele se puneau pe bube, iar fierte în lapte se luau contra durerilor de cap.
Compozitia chimica: tanin 6-8%, saponine si flavonoide cu structura particulara, acid elagic si luteic. Substante grase formate din acid stearic, palmitic. Fitosteroli, saruri minerale.
Actiune farmaceutica:
astringente, antidiareica, antiseptice, diuretice, antiinflamatorie. Datorita taninului este antihemoragica si antidiareica. Se poate de asemenea folosi cu mare succes în afectiunile ginecologice în care se doreste reducerea secretiilor ca de exemplu în metroragii. Are puternice efecte stomahice reducând aciditatea stomacala lucru ce o face utila si în afectiunile digestive. Se mai foloseste la afectiunile bucale, sau ajuta femeilor care nu pot duce sarcina la capat. Se poate folosi si în diferite combinatii de plante.
Mod de preparare si administrare:
-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 1-2 cani pe zi.
-Praf din planta obtinut cu râsnita de cafea. Se va lua un vârf de cutit care se pune sub limba. Se va tine apoi timp de 10 minute, dupa care se înghite. Se face de 3 ori pe zi.
-Tinctura din 50 g de praf care se pune cu 250 ml alcool alimentar de 70° si se va tine timp de 15 zile agitând des. Se va tine închis ermetic la temperatura camerei. Se strecoara si se pune în recipiente mai mici. Se va lua de la 10 picaturi pâna la 1 lingurita de 3 ori pe zi, diluata cu putina apa.
-Unguent- se ia unt care se va pune la fiert. Se va arunca apoi spuma care se formeaza la suprafata si de asemeni se va separa de depunerile de pe fund. Cu acest unt 1 parte si 1 parte praf de planta se pot face unguentele în mai multe feluri:
Se amesteca în parti egale praf de planta cu unt pâna la omogenizare.
Se pune la fiert pe baia de apa pentru 3 ore apoi se filtreaza. În ambele cazuri se unge local de 2 ori în strat subtire. Se poate folosi orice baza grasa: untura de porc nesarata, seu, vaselina, lanolina, etc.
Se poate utiliza la urmatoarele afectiuni:
afectiuni genitale, afte, anemie, anorexie, atonii musculare, cicatrizarea ranilor, diaree, diabet zaharat, dureri abdominale, dureri de cap, enterocolita, fixarea sarcinii, fracturi, hemoragii uterine, hemoroizi, hipermenoree, metroragie, dismenoree, laringite, leucoree, migrena, nervozitate, otita, plagi ulcerate, pregatirea interventiilor chirurgicale în sfera ORL, prurit vulvar, rani, regurgitari, slabiciune musculara, scorbut, sâni vestejiti atoni, stomatite, tulburari menstruale, ulcere varicoase, vergeturi.
0 comments :
Trimiteți un comentariu