plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
TURTA
TURTA
TURTA.
Carlina acaulis Fam. Asteracee.
Denumiri populare: ceapa ciorasca, ciorpoloaga, ciorpor, ciurul zanelor, ciurul zorilor, colacul babei, gainusa, iarba ciutei, iarba lupului, marul ciobanului, nevastuica, opiul cerbilor, palamida, painea babei, punga babei, sita zanelor, spinul cerbului, tataisa, tula, turcea, turta doaga, turturea.
Compozitie chimica:
rizomul si radacinile contin inulina, tanin, rezine, ulei volatil, saruri minerale, etc.
Actiune farmacologica: antiinfectios, diuretic, sudorific, stomahic. Cicatrizant al pielii si mucoaselor. Nu da voie sa se inmulteasca microbii. Distruge stafilococii. Mareste cantitatea de urina eliminata contribuind la dezintoxicarea organismului. Favorizeaza sudoratia. Inlatura procesul inflamator.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, anemie feripriva, ascita, asimilatie deficitara, boli dermatologice, boli de stomac, boli urinare, bronsite, catar bronsic, eczeme, eczeme zemuinde, febra, herpes, hipocalcemie, hipomagnezie, impotenta, infectii dermatologice, infectii cu stafilococ auriu, inflamatii cutanate, pecingine, plagi, raceli, rani, sindrom de malabsorbtie, sterilitate, stomacal (tonic), tuberculoza osoasa, tulburari de crestere la copii, ulcere cronice de gamba, viermi intestinali.
Preparare:
-Se macina cu rasnita planta uscata si se va lua 1 varf de cutit care se va pune sub limba. Se tine timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se face de 3 ori pe zi inainte de mese cu 30 minute. Extern se pune praf pe rani.
--Se pun 2 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa seara. Se tin pana dimineata la temperatura camerei. Se filtreaza si planta se pune din nou cu apa. De data aceasta se va fierbe pentru 5 minute. Se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara apoi peste ceaiul obtinut prin macerare. Se consuma in cursul zilei. Este foarte util la dezintoxicare.
-50 g de planta maruntita se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se astupa bine. Se agita zilnic. Se strecoara dupa 15 zile. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.
Carlina acaulis Fam. Asteracee.
Denumiri populare: ceapa ciorasca, ciorpoloaga, ciorpor, ciurul zanelor, ciurul zorilor, colacul babei, gainusa, iarba ciutei, iarba lupului, marul ciobanului, nevastuica, opiul cerbilor, palamida, painea babei, punga babei, sita zanelor, spinul cerbului, tataisa, tula, turcea, turta doaga, turturea.
Compozitie chimica:
rizomul si radacinile contin inulina, tanin, rezine, ulei volatil, saruri minerale, etc.
Actiune farmacologica: antiinfectios, diuretic, sudorific, stomahic. Cicatrizant al pielii si mucoaselor. Nu da voie sa se inmulteasca microbii. Distruge stafilococii. Mareste cantitatea de urina eliminata contribuind la dezintoxicarea organismului. Favorizeaza sudoratia. Inlatura procesul inflamator.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, anemie feripriva, ascita, asimilatie deficitara, boli dermatologice, boli de stomac, boli urinare, bronsite, catar bronsic, eczeme, eczeme zemuinde, febra, herpes, hipocalcemie, hipomagnezie, impotenta, infectii dermatologice, infectii cu stafilococ auriu, inflamatii cutanate, pecingine, plagi, raceli, rani, sindrom de malabsorbtie, sterilitate, stomacal (tonic), tuberculoza osoasa, tulburari de crestere la copii, ulcere cronice de gamba, viermi intestinali.
Preparare:
-Se macina cu rasnita planta uscata si se va lua 1 varf de cutit care se va pune sub limba. Se tine timp de 10 minute, dupa care se inghite. Se face de 3 ori pe zi inainte de mese cu 30 minute. Extern se pune praf pe rani.
--Se pun 2 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa seara. Se tin pana dimineata la temperatura camerei. Se filtreaza si planta se pune din nou cu apa. De data aceasta se va fierbe pentru 5 minute. Se acopere si se lasa sa se raceasca. Se strecoara apoi peste ceaiul obtinut prin macerare. Se consuma in cursul zilei. Este foarte util la dezintoxicare.
-50 g de planta maruntita se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70°. Se astupa bine. Se agita zilnic. Se strecoara dupa 15 zile. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.
0 comments :
Trimiteți un comentariu