background img

Articole noi

PEDICUTA

PEDICUTA

Lycopodium clavatum.Fam.Lycopodiaceae.

Denumiri populare:
barba ursului, branca vantului, bradisor, branca, braul vantului, bunceag, chedicuta, cornatel, crucea pamantului, iarba ursului, laba lupului, laba ursului, muschi de pamant, muschi de piatra, netoata, palamida, parul porcului, peceleca, peceleca ursului, piciorul lupului, piedica, piedica gainii, piedica vantului, praful strigoilor, talpa ursului.

In traditia populara: plantele fierte se foloseau la colorarea lanii in verde. Cu sporii plantei se pudrau copii mici contra oparelilor. Decoctul sporilor in vin se dadea in calculoza renala si vezicala, iar decoctul plantei intregi ca diuretic si purgativ. In boli de ficat si vezica biliara, tulpinile se fierbeau in apa cu radacina de ghintura si anghinare pana scadea la jumatate, dupa care se strecura si se adauga tot atata miere. Ceaiul din tulpini pisate marunt se lua in boli de rinichi. Sporangele se fierbea in apa si decoctul il luau cei care voiau sa se lase de fumat. Se mai folosea pentru spalatul pe cap pentru cresterea parului. Se mai folosea pentru reumatism si dureri de sale, spaland bolnavul cu decoct si incingandu-l cu tulpinile.

Compozitie chimica:
clamatina, anatina, licopodina, clavatoxina, nicotina, etc. Substante de natura flavonica, triterpenica, minerale. Sporii acizi grasi, acizi esterificati, fitosterine.

Actiune farmaco-dinamica: se foloseste ca pulbere sicativa pentru pudrarea copiilor contra transpiratiilor, combaterea caderii parului, stimularea cresterii parului si pentru conspergarea pilulelor. Ajuta pe cei care doresc sa se lase de fumat sau de alcoolism, diuretica, purgativa, antitumorala, antireumatismala. In industria metalurgica se foloseste la prepararea formelor in care se toarna fonta.

Se foloseste la urmatoarele afectiuni: alcoolism, alopecie, artrita, boli ale organelor genitale sau renale, bolile aparatului urinar, boli hepatice, cancer, ciroze hepatice, constipatie, crampe musculare, hemoroizi, hipertensiune arteriala, hiperhidroza, litiaze renale si biliare, nicotizm, rani, reumatism, spasme abdominale.

Preparare:

o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma o cana pe zi cu inghitituri rare. Extern se va folosi cantitatea dubla de planta. In cazul litiazei se poate folosi cantitatea dubla de planta, sau se vor bea 2 ceaiuri. Cu planta ramasa se pot face cataplasme la dureri in special reumatice sau de alta natura. Acest ceai se foloseste si la cresterea parului facandu-se spalaturi de 2 ori pe saptamana.

-Sporii se pot folosi la pudraje in cazul transpiratiilor excesive, sau la copii mici.
-Tinctura din 50 g planta maruntita care se va pune la 500 ml alcool alimentar de 70?. Se lasa timp de 15 zile dupa care se strecoara. Se vor putea folosi cate o lingurita de trei ori pe zi diluata cu putina apa, inainte de mese.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE