despre sanatate
·
Gastrita
·
regim alimentar
·
regim alimentar sever
·
sanatateverde
·
Ulcer stomacal
·
Ulcerul duodenal
Gastrita si Ulcerul - regim alimentar
Gastrita si Ulcerul - regim alimentar
Regimul alimentar
Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face ghidandu-ne dupa trei reguli de baza:
1. Evitarea agresorilor – adica a tuturor alimentelor si substantelor care favorizeaza aparitia acestor boli digestive.
2. Individualizarea alimentatiei – pentru vindecarea gastritei exista tot atatea feluri de regim cate feluri de pacienti. Singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta in lupta cu aceasta afectiune este experimentarea directa. Incercand pe rand alimentele care nu sunt pe lista celor interzise vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii.
3. Folosirea alimentelor-medicament – in principal a celor alcaline si a celor “reci”, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Alimentele medicament
Sucurile alcaline – sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica. Casnic, se obtin cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care sa se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrica, regleaza digestia si “repara” epiteliile gastrice. Daca organismul nu se acomodeaza la acest tratament, puteti incerca o varianta mai usoara: se beau cate 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varza, inainte de fiecare masa cu 30 de minute, iar la o ora dupa masa suc de cartofi – 50 ml.
Sucul de orz verde – se obtine din tulpinile verzi de orz, cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se beau cate 200 ml pe zi, in reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o contine din belsug ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant si antiinflamator.
Alimentele “reci” – am pus ghilimelele deoarece nu ne referim la temperatura alimentelor (care este bine sa fie consumate caldute, niciodata reci, de la frigider, sau foarte fierbinti), ci la o calitate a lor intrinseca. In medicina indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente “racoroase”, care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si untul clarifiat. Untul clarifiat se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic, pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute, pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si este turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei. Acest unt clarifiat este foarte hranitor si, in cea mai mare parte a cazurilor, este excelent tolerat de stomac, fiind chiar un protector gastric.
Condimentele “reci” – este vorba de menta, fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice: sare, piper ori diferite pudre din comert, care contin amelioratori de gust si aroma. Introduceti aceste condimente in hrana gatita si in dulciuri, pentru efectul lor de reglare digestiva.
Laptele – gastrita si ulcerul se trateaza in mod traditional, atat in medicina populara, cat si in cea oficiala, cu cantitati mari de lapte. De regula, este indicat ca in aceste afectiuni sa se consume cate un litru de lapte pe zi. Este un tratament care are efect pozitiv in aproape 90% din cazuri, desi mecanismul de actiune este partial o enigma pentru medicina moderna. Se stie ca laptele are un efect calmant rapid, neutralizand timp de 20 minute, dupa ce a fost ingerat, acidul clorhidric. Dupa trecerea acestui interval de timp, se pare ca anumite proteine din lapte ajuta la sintetizarea unor substante naturale cu efect de atenuare a durerii, de unde si efectul calmant gastric atat de cunoscut al laptelui.
Albusul de ou – zilnic se consuma cate 4-5 albusuri de ou crud, facut spuma (fara zahar), repartizat in 3-4 mese. Tratamentul se face maximum 5 zile la rand, avand in cele mai multe cazuri un efect calmant gastric excelent.
Alimente care se consuma cu prudenta
Toate alimentele care au gustul dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa din senin o criza de gastrita, printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice, care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si atunci apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada, alimentele cu gust mai bland, echilibrat. Alte alimente care vor fi consumate cu prudenta sunt:
cruditatile – intr-adevar, salatele, ridichile si zarzavaturile crude, care alcatuiesc deliciul culinar al primelor saptamani de primavara, nu sunt intotdeauna foarte bine primite de stomac.
leguminoasele – nu este in nici un caz o regula generala, dar si aceste alimente pot produce hipersecretie de sucuri acide. Se recomanda, asadar, prudenta in consumarea mancarurilor de post pe baza de fasole, soia, linte sau naut. Mancati-le fara a face excese, pentru a va asigura ca stomacul dvs. le tolereaza.
alimentele bogate in celuloza – cum ar fi painea integrala, fulgii de cereale sau alte produse pe baza de cereale integrale pot provoca, de asemenea, secretii acide in exces.
Alimente de care trebuie sa ne ferim
Iata in continuare o lista a lor:
alcoolul – este fara doar si poate inamicul numarul unu al persoanelor bolnave sau predispuse la gastrita si la ulcer. Se va elimina complet, in toate formele, indiferent de taria si de “prestigiul” bauturilor care il contin.
tutunul – constituie un factor de risc, nu doar pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, ci si pentru evolutia acestora spre cancer.
zaharul si dulciurile concentrate in general – favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac. Se vor elimina complet din alimentatie si, in plus, vor fi evitate inghetata, dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata etc.
mezelurile din comert si carnea conservata – contin asa-numitii nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv, in general, si pentru stomac, in special.
aditivii alimentari sintetici – in special amelioratorii de gust si de aroma, afanatorii si conservantii (dar nu doar ei) au “darul” de a irita mucoasa gastrica, de a declansa o hipersecretie de sucuri acide. Explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu E-uri.
Regimul alimentar
Stabilirea regimului alimentar pentru prevenirea si tratarea gastritei sau a ulcerului se face ghidandu-ne dupa trei reguli de baza:
1. Evitarea agresorilor – adica a tuturor alimentelor si substantelor care favorizeaza aparitia acestor boli digestive.
2. Individualizarea alimentatiei – pentru vindecarea gastritei exista tot atatea feluri de regim cate feluri de pacienti. Singura modalitate de a afla care alimente ne ajuta in lupta cu aceasta afectiune este experimentarea directa. Incercand pe rand alimentele care nu sunt pe lista celor interzise vom afla care este regimul alimentar ce permite tinerea sub control a bolii.
3. Folosirea alimentelor-medicament – in principal a celor alcaline si a celor “reci”, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
Alimentele medicament
Sucurile alcaline – sunt cele obtinute din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, urzica. Casnic, se obtin cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se recomanda o cura de 2-3 zile, in care sa se consume exclusiv aceste sucuri ce reduc aciditatea gastrica, regleaza digestia si “repara” epiteliile gastrice. Daca organismul nu se acomodeaza la acest tratament, puteti incerca o varianta mai usoara: se beau cate 50 ml (un sfert de pahar) de suc de varza, inainte de fiecare masa cu 30 de minute, iar la o ora dupa masa suc de cartofi – 50 ml.
Sucul de orz verde – se obtine din tulpinile verzi de orz, cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se beau cate 200 ml pe zi, in reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o contine din belsug ajuta la regenerarea mucoasei gastrice, are efect calmant si antiinflamator.
Alimentele “reci” – am pus ghilimelele deoarece nu ne referim la temperatura alimentelor (care este bine sa fie consumate caldute, niciodata reci, de la frigider, sau foarte fierbinti), ci la o calitate a lor intrinseca. In medicina indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente “racoroase”, care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura. Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si untul clarifiat. Untul clarifiat se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic, pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute, pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si este turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei. Acest unt clarifiat este foarte hranitor si, in cea mai mare parte a cazurilor, este excelent tolerat de stomac, fiind chiar un protector gastric.
Condimentele “reci” – este vorba de menta, fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice: sare, piper ori diferite pudre din comert, care contin amelioratori de gust si aroma. Introduceti aceste condimente in hrana gatita si in dulciuri, pentru efectul lor de reglare digestiva.
Laptele – gastrita si ulcerul se trateaza in mod traditional, atat in medicina populara, cat si in cea oficiala, cu cantitati mari de lapte. De regula, este indicat ca in aceste afectiuni sa se consume cate un litru de lapte pe zi. Este un tratament care are efect pozitiv in aproape 90% din cazuri, desi mecanismul de actiune este partial o enigma pentru medicina moderna. Se stie ca laptele are un efect calmant rapid, neutralizand timp de 20 minute, dupa ce a fost ingerat, acidul clorhidric. Dupa trecerea acestui interval de timp, se pare ca anumite proteine din lapte ajuta la sintetizarea unor substante naturale cu efect de atenuare a durerii, de unde si efectul calmant gastric atat de cunoscut al laptelui.
Albusul de ou – zilnic se consuma cate 4-5 albusuri de ou crud, facut spuma (fara zahar), repartizat in 3-4 mese. Tratamentul se face maximum 5 zile la rand, avand in cele mai multe cazuri un efect calmant gastric excelent.
Alimente care se consuma cu prudenta
Toate alimentele care au gustul dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa din senin o criza de gastrita, printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice, care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si atunci apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada, alimentele cu gust mai bland, echilibrat. Alte alimente care vor fi consumate cu prudenta sunt:
cruditatile – intr-adevar, salatele, ridichile si zarzavaturile crude, care alcatuiesc deliciul culinar al primelor saptamani de primavara, nu sunt intotdeauna foarte bine primite de stomac.
leguminoasele – nu este in nici un caz o regula generala, dar si aceste alimente pot produce hipersecretie de sucuri acide. Se recomanda, asadar, prudenta in consumarea mancarurilor de post pe baza de fasole, soia, linte sau naut. Mancati-le fara a face excese, pentru a va asigura ca stomacul dvs. le tolereaza.
alimentele bogate in celuloza – cum ar fi painea integrala, fulgii de cereale sau alte produse pe baza de cereale integrale pot provoca, de asemenea, secretii acide in exces.
Alimente de care trebuie sa ne ferim
Iata in continuare o lista a lor:
alcoolul – este fara doar si poate inamicul numarul unu al persoanelor bolnave sau predispuse la gastrita si la ulcer. Se va elimina complet, in toate formele, indiferent de taria si de “prestigiul” bauturilor care il contin.
tutunul – constituie un factor de risc, nu doar pentru aparitia gastritei sau a ulcerului, ci si pentru evolutia acestora spre cancer.
zaharul si dulciurile concentrate in general – favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori in stomac. Se vor elimina complet din alimentatie si, in plus, vor fi evitate inghetata, dulceata, gemul, bomboanele, ciocolata etc.
mezelurile din comert si carnea conservata – contin asa-numitii nitriti, aditivi sintetici extrem de agresivi pentru tubul digestiv, in general, si pentru stomac, in special.
aditivii alimentari sintetici – in special amelioratorii de gust si de aroma, afanatorii si conservantii (dar nu doar ei) au “darul” de a irita mucoasa gastrica, de a declansa o hipersecretie de sucuri acide. Explozia de cazuri de gastrita din ultimele decenii este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu E-uri.
0 comments :
Trimiteți un comentariu