background img

Articole noi

Ce sunt steroizii anabolici

Ce sunt steroizii anabolici?
Steroizii anabolici sunt substante chimice inrudite cu testosteronul dar cu proprietati androgene mult reduse fata de acesta, fiind insa pastrate proprietatile anabolice(de acumulare se tesut muscular si osos in special). Desi tinta finala este realizarea unui steroid care sa isi fi pierdut total caracteristicile androgenice specifiece testosteronului, se pare ca ea nu va fi nicodata atinsa(din aceasta cauza denumirea corecta ar fi de steroizi anabolici androgeni). O alta cauza pentru dezvolatarea de steroizi a fost aceea ca testosteronul, administrat oral, este incactivat in proportie de 98% in ficat, inca de la prima trecere, deci o cantitate foarte mica de substanta ajunge in sange fiind utila. De fapt denumirea ar trebui sa fie de streoizi anabolic-androgeni, dar vom utiliza in continuare denumirea mai simpla de steroizi. Inca din anii `30 s-a descoperit ca administrarea de steroizi la animale de laborator produce cresteri in masa musculara si osoasa. Ei au intrat rapid in arsenalul culturistilor si halterofililor dataorita acestor efecte. Oamenii de stiinta germani, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au sintetizat steroizi care au fost experimentati atat pe soldati cat si pe prizonierii din lagarele de concentrare naziste. Se pare ca insusi Hitler consuma steroizi. Steroizii sunt obtinuti prin modificare moleculei de testosteron, mai mult sau mai putin, rezultand substante cu propritetati asemanatoare dar si cu diferente. De exemplu, anavarul este un steorid cu proprietati androgenice foarte scazute, dar in acelasi timp si cu proprietati anabolice scazute(are insa marele avantaj al cresterii sintezei de ATP).
De asemenea, timpul de actiune al steroizilor poate fi diferit, unii fiind metabolizati mai rapid altii mai lent. Pentru a fi eficienti, steroizii trebuie sa stea in sange mai mult timp, si in acest scop molecula de testosteron a fost initial modificata, adaugandu-se un grup alchil in pozitia 17, ceea ce a rezultat in steroizi eficienti pe cale orala, dar toxici pentru ficat. In general, steroizii injectabili nu sunt toxici pentru ficat, dar exista si exceptii: stanozolol, metandrostenolon, anadrol, care sunt 17alfa alchilati.
Exista sute de steroizi, din care amintim: boldenona, clortestosteron, drostanolon(masteron), fluoxymesteron(halotestin), mesterolon(proviron), metandienona(naposim), metenolon(primobolan), nandrolona(decanofort), oxandrolona(anavar), oxymetolona(anapolon), stanozolol(winstrol), trebnolona(finaject).
Care sunt efectele steroizilor anabolici si cine ii foloseste?
Steroizii sunt folositi in scop medical in situatii de genul: insuficienta hormonala, pubertate intarziata, dupa castrare, operatii cu pierderi mari de tesut, impotenta, HIV, cancer mamar, anemie grava si alte boli sau situatii critice ale organismului. Datorita efectelor anabolice ei sunt folositi si de persoane sanatoase, care vor sa-si imbunatateasca performanta sportiva(sportivi de performanta in special in sporturi de forta dar nu numai: culturism, haltere, powerlifting, canotaj, ciclism, box, inot etc.), pentru a arata mai bine(muschi mai mari si mai putina grasime- aici intervine si presiunea creeata de prezentarea idealurilor de frumusete in mass-media) sau chiar pentru a imbuantati performantele in anumite actiuni legate de indeplinirea sarcinilor de serviciu(militari in trupele speciale, bodyguarzi etc.)
In afara de stimularea anabolismului, se constata o sinteza crescuta a ATP-ului, ceea ce se traduce in mai multa energie si rezistenta. Utilizarea de catre femei este o practica mult mai periculoasa si importiva naturii, determinand efecte secundare foarte grave si deseori ireversibile
Cum se folosesc steroizii?
In general steroizii sunt injectabili sau pastile. Exista si variante sub forma de unguent sau gel care se aplica prin piele, supozitoare, picaturi si spray-uri nazale, implanturi subcutanate. Dozele folosite sunt de obicei de la de cateva ori mai mari decat doza recomandata prin prospect pentru diferite afectiuni, pana la 1000 de ori. Utilizatorii de obicei combina steroizii, folosind la un moment dat mai mult de o substanta, de obieci un oral si un injectabil, in ideea ca asta ar produce efecte mai mari, desi nu s-a demonstrat stiintific acest lucru. Combinarea se poate face nu numai cu alti steroizi sau cu testosteron, dar si cu hormon de crestere, insulina, clenbuterol, hcg si altele. Metoda cea mai populara este piramidarea, in cicluri de 2(minicicluri)-12 saptamani. La inceput se foloseste o cantiate mai mica, care este crescuta pana la un nivel maxim, mentinut sau nu pe o anumita perioada de timp, si apoi se revine la doze din ce in ce mai mici, in ideea de a mari eficienta si de a minimiza efectele secundare si problemele ce pot aparea dupa intreruperea administrarii. Alte metode mai sunt: utilizarea aceleiasi cantitati pe toata durata ciclului, inceperea cu un steroid, si apoi continuarea cu altul, si alte combinatii. Dozele se folosesc in functie de substanta folosita, de obiective si de riscul pe care esti dispus sa ti-l asumi. Steroizii injectabili au de obicei o durata de viata mai mare, si se injecteaza de la 2-3 zile(winstrol, metandienona injectabila, oxymetholon injectabil) pana la 7-10 zile(esteri cu perioada mai lunga de ex. nandrolona decanoat) Steroizii orali trebuie in general administrati zilnic, si chiar de mai multe ori pe zi. Dozele orale zilnice pot fi intre 5 si 100mg, in functie de optiune, iar cele injectabile, de 250-1000mg pe saptamana. Este bine ca in acelasi timp sa se utilizeze si medicamente care sa protejeze organismul de actiunea hepatotoxica a steroizilor(hepatoprotectoare, mai ales in cazul administrarii de 17alfa alchilati) sau de alte efecte neplacute: ginecomastie(antiestrogenice- tamoxifen, clomifen, proviron, cytandren) , atrofia testiculara(stimulante ale testiculelor: hcg -pregnyl)
Importanta analizelor medicale
Pentru diminuarea efectelor secundare, si pentru monitorizarea cat mai atenta a starii de sanatate, ideal ar fi ca atat inainte, in timpul si dupa utlilizare, sa se efectueze o serie de analize medicale simple, dar care pot trage la timp un semnal de alarma.
Parametrii cardiovasculari: se stie ca folosirea steroizilor duce la crestera riscurilor de ateroscleroza pe termen lung. De aceea trebuie monitorizati factorii principali de influenta: colesterolul(HDL/LDL), tensiunea arteriala, trigliceridele, lipoprotenele.
Teste ale ficatului: steroizii orali in special, sunt hepatotoxici, de aceea monitorizarea anumitor paratmeri ai functionarii ficatului pot trage la timp acel semnal de alarma: transaminaza, bilirubina(totala, conjugata si libera) s.a.
Teste generale ale sangelui, care dau o idee generala asupra a ce se intampla in organism: hemoglobina, electrolitii, albumina, globulina s.a.
Parametrii endocrini, ne spun care sunt efectele utilizarii steroizilor asupra sistemului hrmonal: testosteronul, cortizonul, estrogenul, LH-ul, sumarul de urina poat fi de asemenea folositoare.

Utilizarea mai multor medicamente simultan si fara prescriptia medicului este denumita polifarmacie autoadministrata, si este o practica deosebit de periculoasa mai ales ca nu se cunosc toate efectele si contraindicatiile medicamentelor respective(fiind luate in vedere doar efectele pozitive), iar din combinarea lor pot rezulta tulburari mai mari. Utilizarea steroizilor trebuie sa aiba in vedere nu numai efectele secundare ci si contraindicatiile acestora, care sunt la fel de importante. Inainte sa luati decizia de a folosi steorizi, consultati foarte bine documentatia ce insoteste medicamentul, si nu il utilizati in nici un caz daca aveti contraindicatii, pericolul fiind prea mare, si efectele pozitive nejustificand asumarea unor asemenea riscuri. ATENTIE: consumul de alcool, de tutun, cafea, droguri si alte substante mareste efectele negative ale steroizilor si au impreuna efecte daunatoare asupra santatii mai mari decat luate separat.
Efecte secundare negative
Efectele secundare negative, ca si cele pozitive, depind de doza administrata, de perioada de administrare, de administrari anterioare, de factori genetici si de alti factori cum ar fi administrarea concomitenta de alte medicamente, afectiuni anterioare etc. Se considera ca in general, steroizii injectabili au efecte negative mai scazute decat steroizii orali. Efectele secundare negative pot fi de la usoare pana la cele mai grave. Din putinele studii facute, se pare ca nu prezint o amenintare directa si acuta asupra vietii, desi studiile pe soareci de laborator au aratat ca administrarea de steroizi a dus la o crestere a probabilitatii de moarte prematura si la scurtarea vietii.
Asupra sistemului hormonal
Steroizii, fiind substante asemanatoare cu testosteronul, distrug echilibrul hormonal, cauzand schimbari reversibile cat si permanente. Schimbarile reversibile sunt reducerea cantitatii de sperma si a spermatozoizilor, infertiliate, miscorarea testiculelor, impotenta sau din contra stimulare exagerata- datorate reducerii productiei proprii de testosteron prin mecanismul de feedback negativ. Schimbari ireversibile sau greu reversibile sunt: chelirea prematura si marirea prostatei(chiar si cancer de prostata in final)- prin actiunea DHT(dihidrotestosteron- un derivat mai activ de 1,5 ori decat testosteronul) si dezvoltarea tesutului mamar la barbati-ginecomastie(prin transformarea testosteronului in estradiol- hormon feminin)
Asupra sistemului osos si muscular
Sterozii determina accelerarea inchiderii cartilagiilor de crestere din oasele lungi, determinand in final oprirea prematura a cresterii, fiind foarte probabila o limitare a inaltimii maxime la care ajunge adolescentul. In anumite cazuri poate sa determine o inaltime superioara celei naturale, daca sunt administrati in doze mici si exact inainatea inchiderii naturale a cartilagiilor de crestere. Totodata permit crestera in anumite oase si cartilagii care ramand receptive o perioada mai mare de timp dupa incheierea adolescentei, cum ar fi barbia, marul lui adam, nasul, osul de deasupra sprancenelor. Tendoanele sunt afectate prin pierderea elasticitatii cat si prin supunerea la sarcini mai mari decat pot suporta, de catre muschii dezvoltati excesiv, putand duce in final chiar la ruperea tendoanelor.
Asupra sistemului cardiovascular
Utilizarea steroizilor poate duce la boli cardiovasculare cat si la conditii trecatoare care pot determina aparitia prematura a acestor boli: accidente vasculare, atac de cord, tensiune arteriala marita, ateroscleroza(prin crestera lipoproteinelor de joasa densitate si scaderea celor de mare densitate), favorizarea formarii cheagurilor de sange care pot duce la infarct sau accident vascular cerebral
Asupra ficatului
Utilizarea steroizilor (in special a celor orali, 17alfa alchilati) a fost asociata cu alterearea nivelurilor normale ale enzimelor hepatice, tumori hepatice, pelioza hepatica (chisturi cu sange in ficat, ce se pot rupe si cauza hemoragie interna), colestaza. Se pare ca tumorile hepatice apar la 1-3% din utilizatori, cu o intarziere care poate fi intre 2 si 30 de ani. Utilizarea steroizilor determina degradarea activitatii celuleor hapatice care sunt responsabile cu metabolizarea bilei, putand duce la icter. De asemenea, se altereaza sinteza normala a proteinelor, ficatul devenind in final ineficient in aceasta functie a sa. Metabolismul hormonului de crestere cat si al estrogenilor(hormoni feminini care duc in final la ginecomastie) si cortizolului este de asemenea afectat.
Asupra pielii si parului
Utilizarea steorizilor duce la cresterea secretiei glandelor sebacee, provocand acnee, chisturi, ingrasarea pielii si a parului. Totodata provoaca o crestere excesiva a parului de pe corp, dar si pierdrea parului de pe cap.
De asemenea, DHt-ul provenit din testosteron este direct responsabil cu caderea prematura a parului
Asupra rinichilor
Desi nu sunt dovedite clar, anumite afectiuni ale rinichilor, pana la tumori, pot fi puse pe seama steroizilor.
Asupra prostatei
Aceasta glanda este influentata direct de catre DHT, un derivat al testosteronului. In urma actiunii acestuia, se mareste, obturand astfel caile urinare si crescand in acelasi timp riscul de cancer de prostata(desi aceasta legatura nu a fost inca dovedita). DHT-ul poate aparea din conversia testosteronului sau a unor steroizi, dar si direct, deoarece unii steroizi sunt derivati de DHT(pentru a nu se mai aromatiza in estrogen).
Totodata administraea steroizilor poate duce si la efecte indirecte cum ar fi:
Infectii- datorita injectarii cu ace nesterile, in conditii nesterile sau prin injectarea de steroizi contrafacuti.
Cicatrici in masa muschiului unde se fac injectiile.
Flegmoane, abcese- formatiuni infectioase in masa muschiului, foarte dureroase, fiind o urgenta medicala rezolvata prin operatie.
Efecte pshihologice.
Se pare ca in creier sunt receptori speciali pentru testosteron, care raspund si la steorizi. Acestia sunt responsabili cu agresivitatea si iritabilitatea dar si cu siguranta si increderea in sine. Este posibil ca o parte din aceste efecte sa fie rorul autosugestiei, constientizarii ca steroizii te fac mai puternic. S-a incercat si legarea steroizilor de criminalitate dar nu se poate face o legatura sigura, fiind doar presupuneri. Prin experimentele facute s-a demonstrat ca doar o mica parte din subiectii consumatori au prezentat efecte care sa le afecteze capaciatea de realizarea a sarcinilor de serviciu si intregrarii in societate, si doar in foarte rare cazuri s-a semnalat un comportament periculos pentru sine si pentru cei din jur. Se raporteaza de asemenea efecte ca: euforie(mai ales la doze mari), energie crescuta, excitatie sexuala, dispozitii schimbatoare, tulburari de memorie si confuzie mentala, senzatii de caldura. Tot la doze mari, si la personalitati mai violente, poate aparea "furia steroizilor", o stare de dezinhibare are controlului constient asupra pornirilor violente si chiar criminale. Totusi este posibil ca aceste probleme sa nu fie recunoscute ca atare si ele sa existe in mult mai multe cazuri decat se crede.
Dependenta
Se pare ca in anumite situatii steroizii dau dependenta, mai ales pshica. Cine constata ca steroizii te fac puternic si iti dau o senzatie de bine, nu va renunta usor la ei, chiar pus in fata dovezilor stiitifice despre efectele daunatoare asupra sanatatii. De asemenea datorita modificarilor pe care le produc in corp, steroizii dau si un sindrom de abstinenta, precum drogurile, dar mult mai usor. Simptomul cel mai intalnit in urma renuntarii la steroizi este depresia, dar mai sunt si: oboseala, nervozitate, iritabilitate, pierderea apetitului, insomnie, impotenta sau libido redus. Aceste efecte se pot mentine pe perioade lungi de timp, pana la un an.
Ce se intampla dupa incetarea administrarii de steroizi ?
Acest articol nu isi propune sa epiuzeze subiectul, ci doar sa va ofere o idee generala asupra problemei.
In primul rand sa vedem ce se intampla in timpul administrarii : Fiind introdusa din afaca o substanta in corp, apar mai multe reactii ale organismului :
1. se micsoreaza productia proprie din acea substanta. Printr-um mecanism complex de reglare, la administrarea din exterior de steroizi sau testosteron, corpul " da comanda " de producere de mai putin testosteron. Aceasta se reflecta in atrofia testiculara si posibil impotenta. Paradoxal, dar corpul nostru determina cantitatea de testosteron sau de steroizi nu direct, ci prin cantitatea de hormoni estrogeni aflata in sange. Acesti estrogeni provin din transformarea testosteronului si a steoizilor, in diferite tesuturi, cum ar fi testutul adipos.
2. se produc cantitati suplimentare din substante care contracareaza efectul steroizilor anabolici: ex. cortizol. Vezi si hormonii catabolici.
3. Receptorii din celule de care se leaga testosteronul sau steroizii sunt in acelasi timp si receptorii de care trebuie sa se lege si cortizonul si estrogenii. Deci apare un fenomen de crestere a nivelului acestora in sange, deoarece nu se mai pot lega de receptori si sa fie inactivati, si in acelasi timp ficatul, afectat de anumiti steroizi, nu ii mai poate inactiva nici el.
Toate acestea nu se intampla brusc, ci lent, si prin praguri, nu uniform, adica anumite mecanisme nu se declanseaza la cel mai mic stimul, ci doar cand se atinge un anumit dezechilibru, de aici eficienta microciclurilor, in care corpul nu are timp sa reactioneze negativ, dar beneficiaza totusi de mare parte din efectele pozitive ale administrarii steroizilor.
In momentul incetarii administrarii steroizilor sau testosteronului in corp apare o situatie destul de daunatoare : nivel scazut de testosteron, niveluri crescute de cortizon si estrogeni. Acest lucru duce la " topirea " castigurilor de masa si forta cat si la efecte secundare legate de intrerupera steroizilor.(vezi si Ce sunt steroizii). Aceste efecte depind de dozele utlizate, perioada de utilizare, tipul steroizilor, genetic si alti factori. Aceasta situatie este prevenita de utilizatori prin mai multe metode :
1. scaderea lenta a dozei de steroizi (piramidare) pentru a permite organismului sa isi revina la productia normala
2. utilizarea de medicamente care sa mareasca secretia proprie de testosteron : clomifen, hcg, ciclofenil
3. utilizarea de medicamente care sa previna transformarea testosteronului in estrogen si blocarea efectelor estrogenilor : tamoxifen, proviron, clomifen, citandren
4. utilizarea de medicamente care sa inhibe productia de cortizon : dexametazona, ketoconazol, aminogluthetimid etc. Metodele medicamentoase sunt periculoase prin efectele secundare si nu au eficienta decat de moment, cea mai eficienta si normala cale fiind reducerea trepata a dozelor de steroizi.
Ce se poate face pentru a preveni abuzul de steroizi?
In diferite state(in special un SUA) utilizarea steroizilor fara recomandarea unui medic reprezinta o infractiune pedepsita ca si traficul de droguri. Totusi, SUA la peste 10 ani de la adoptarea acestei legi, care pune steroizii in rand cu heroina, cocaina, si celelalte, sunt cei mai multi utlizatori de steroizi, in special in randul tinerilor. Din contra, a determinat proliferearea unor practici periculoase precum utlizarea de steroizi contrafacuti sau de steroizi destinati uzului veterinar. Asta pe langa profiturile uriase ale traficantilor si celor care contrafac aceste substante.
Deci se observa ca utlizand forta nu se obtin rezulate pozitive, singura metoda viabila fiind educatia si constientizarea asupra pericolelor potentiale.
Inca de la inceput s-au conceput si aplicat testari antidoping, atat in comeptitiile sportive cat si in diferite alte situatii, cu o eficienta de asemenea scazuta, an de an depistandu-se noi cazuri de dopaj cat si decese suspecte(amintiti-va de regretatii Haldan sau Vrabioru, ale caror autopsii au fost musamalizate, Dumenzeu stie de ce, sau de pe alte meleaguri Florance Griffith Joiner, celebra alergarotare americana, sau Andreas Muntzer- celebrul culturist profesionist).
Au fost puse la punct metode eficiente impotriva testarilor antidoping, dar apar mereu noi substbante, mai greu detectabile si alte metode de mascare. Deci se pare ca in sportul profesionist si chiar amator, steroizii vor ramane un lucru sigur, desi nu se vorbeste despre ei. Pentru utilizatorii amatori si in special tineri, abordarea de genul "steroizii au numai efecte negative si acelea sunt foarte grave si pe viata", contrara realitatii, nu face decat sa submineze eforturile reale in lupta cu abuzul de steroizi.
Abordarea cea mai eficienta pare a fi prezentarea realista, a efectelor pozitive si a celor negative, lasandu-i pe ei sa decida in cunostinta de cauza, in fond fiecare face ce vrea cu viata lui.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE