background img

Articole noi

De ce plânge copilul

De ce plânge copilul ?
Discutii pe aceasta tema

Continutul articolului:







Cuprins:
Copilului nu-i lipseste nimic. Si totusi…
Descifrati semnalele transmise de bebelus
Recunoasteti dupa tipete ce ii lipseste bebelusului
Plânsul generat de colici
Totul incepe si ia amploare cand copilul implineste 3 saptamani: seara de seara aceleasi "urlete". Medicii spun ca de vina ar fi colicile. Dar de cele mai multe ori pe bebelusi nu-i doare burtica, ci ii enerveaza lumea cu care inca nu s-au obisnuit. În mod relativ normal, sugarii pot sã prezinte episoade de plâns însotite de o stare de agitatie cu durate de circa 2 ore/zi la vârsta de douã sãptãmâni, 3 ore/zi la 6 sãptãmâni si o orã/zi la 12 sãptãmâni.
Dupa trei luni, problema aceasta este de domeniul trecutului. Orele de urlete din fiecare seara sunt din ce in ce mai rare, in familie se reinstaleaza linistea. Dar pana atunci, serile in care bebelusul are "program" de plans par ingrozitor de lungi. Deseori, parintii sunt exasperati. Orice ar incerca sa faca pentru a-l linisti, micutul continua sa planga.
"Are colici."- "E balonat." - "Nu s-a obisnuit cu laptele."
Cam asa ceva li se explica parintilor, chiar si in cele mai recente carti pentru ingrijirea copiilor se repeta aceeasi poveste, despre colicile care ii fac sa sufere. Realitatea este ca un copil care striga mult inghite mult aer, ceea ce-i provoaca dureri de burta.
Dar, in majoritatea cazurilor, nu durerile de burta sunt cele care determina nesfarsitele ore de plans seara. Peste tot in lume, bebelusii sanatosi tipa seara cat ii tin puterile. Si continua sa tipe in ciuda tuturor tentativelor parintilor de a-i linisti. Inainte sa implineasca 2 saptamani nu se pune atat de acut aceasta problema. Dar tipetele vor incepe, vor lua amploare si vor atinge punctul culminant in saptamana a sasea.Care este totusi motivul acestor ore de plans?
Constatarea a fost facuta, in urma cu multi ani, de un pediatru american, T.Berry Branzelton. Pana atunci, ii trata si el pe micutii pacienti cu calmante sau picaturi impotriva durerilor.
Concluzia lui Branzelton este urmatoarea:
- bebelusul trebuie sa invete sa se impace cu el insusi si cu lumea din jur. Nou-nascutul receptioneaza cu toate simturile,senzatiile se multiplica, devenind coplesitoare. Avand un sistem nervos nematurizat inca, pentru el constituie o problema prelucrarea tuturor perceptiilor, lumina, voci, galagie, miscari, muzica. Astfel, sistemul nervos este permanent solicitat si din aproape in aproape se va ajunge la inevitabila catastrofa de seara (cand si in familie e mai multa agitatie). Copilul trebuie sa 'urle' pentru ca sistemul lui nervos este suprasolicitat. Si cum sa procedeze parintii cand aceste ore devin de nesuportat? Sa nu faca nici o miscare si sa-l lase sa planga?
Nu, bineinteles. Copilul este neajutorat si are nevoie de o apropiere tandra. Intai de toate trebuie sa clarificati care este motivul pentru care plange. Are dureri?Ii e prea cald? Prea frig? E umed scutecul? Ii e foame? E obosit?
Copilului nu-i lipseste nimic. Si totusi…
Daca ii veti bombarda sistemul nervos cu excitatii noi, orele respective se vor transforma intr-un supliciu. Si daca toate eforturile dvs. de a-l linisti nu vor face decat sa-I inteteasca plansul, e mai bine sa-l plimbati in liniste prin casa si sa-l asezati din cinci in cinci minute in patut. Multi copii in aceasta perioada nu au nevoie decat sa va simta in apropiere, fapt care ii va permite sa-si regaseasca echilibrul. Recomandarile suplimentare ale dr.Branzelton sunt urmatoarele: dati-i copilului sa bea din 10 in 10 minute apa calda si daca este posibil, e bine sa regurgiteze (sa ragaie), plimbati-l mai departe sau reasezati-l in patut. Apa calda este linistitoare. Faceti-i o baita!
Parintii trebuie sa accepte totusi ca nu le sta intotdeauna in putere sa-si linisteasca bebelusullusii. Dar este posibil sa actionati in asa fel incat orele de plans sa nu devina insuportabil de lungi. In tarile slab dezvoltate, in care mamele isi poarta copilul in spate sau la san, legat de ele, scancitul bebelusului nu dureaza decat putin, el linistindu-se mult mai usor. Principalul motiv: apropierea mai mare dintre mama si copil - contactul corp-corp. Prin aceasta, mamele invata mult mai repede limbajul corporal al copilului, mesajul transmis de expresia fetei, de pumnii inclestati sau deschisi.
- VA FI LINISTE DACA NU VA STRESATI PREA TARE -
Prevenirea plansului? Invatati sa descifrati semnalele transmise de bebelus
Jucati-va cu copilul atunci cand este treaz si atent, hraniti-l atunci cand ii e foame, asezati-l sa doarma atunci cand da semne de oboseala. Este important sa reactionati conform dorintelor transmise de copilul dvs.
Un copil care s-a plictisit doreste sa aiba companie, un copil care scanceste de oboseala trebuie sa doarma. Dar tocmai somnul pare a fi imposibil pentru multi bebelusi, in aceste momente. Cum ati putea sa-I ajutati? Parimtii n-ar trebui sa faca decat strictul necesar si cat mai putin posibil, pentru a-si sprijini copiii sa adoarma. Din experienta de pana acum acest strict inseamna: asezati-l in patut. Puneti-i un batic usor pe fata sau tineti-l in brate, cu capul pe pieptul dvs. Puteti sa nu-i spuneti nimic sau puteti sa-i repetati formule de sugestionare: "Esti foarte obosit, incearca sa adormi. Vei reusi sa adormi." Uneori, incercand sa-l adormiti, veti constata ca priveste intru-un punct fix sau ca-si suge suzeta.
Indiferent la ce procedeu apelati, efectul este acelasi; parintii trebuie sa apeleze insa la ceva care sa nu excite sistemul nervos al copilului si care sa-i comunice: "stiu ce ti s-a intamplat, sunt aici ca sa te ajut."
Daca ati reusit sa depasiti in sfarsit o noapte cu bine, straduiti-va mai departe sa obtineti astfel de rezultate. O anumita rutina si regularitate din timpul zilei va vor ajuta.
Desi bebelusii sunt plini de energie in primul sfert de ora dupa ce au mancat, ei sunt de obicei asezati sa doarma. Mancarea si somnul trebuie sa aiba un program fix. De exemplu, daca un copil adoarme la piept e posibil sa nu-i fie foame. Dar puteti incerca sa-l treziti si sa-i vorbiti usurel:"E timpul sa mananci".
Prea multe schimbari ii dauneaza. Unii copii sunt mai sensibili. Se enerveaza usor, mai ales daca in casa este agitatie. O anumita rutina le va usura adaptibilitatea la aceasta lume.
Recunoasteti dupa tipete ce ii lipseste bebelusului
Cu cat reusesc parintii sa observe ce anume ii lipseste bebelusullusului,cu atat acesta va fi linistit mai usor.
Foame: tipatul este insistent, nu cedeaza deloc; bebelusullusul nu isi poate reprima senzatia de foame, vrea sa manance imediat.
Plictiseala: se aude un scancet la inceput, destul de incet. Bebelusul se opreste din scancit daca va veti juca cu el.
Oboseala: scancet asemanator plictiselii. Deseori veti stii ca e obosit numai stiind ca e ora lui de culcare. Scancetul se opreste daca il veti pune sa doarma.
Durere: de cele mai multe ori tipatul va fi strident, aproape de nesuportat. Dar poate fi si un plans abia auzit, care poate insemna ca nu se simte bine.
Numeroase din cauzele plânsului la sugar sunt evidente: foamea, scutecele murdare, cãldura sau frigul, disconfortul creat de pozitia culcat, dorinta de a fi luat în brate, ace sau obiecte strãine ce-l pot deranja, chiar leza. Multe din aceste cauze sunt, de obicei, rapid recunoscute de pãrinti si corectate, cu timpul acestia învãtând limbajul copilului. Altfel spus, între pãrinte si bebelus se realizeazã o adevãratã relatie de comunicare.
De multe ori, în absenta unui motiv evident, tipãtul înceteazã o datã cu ridicarea copilului în brate. Multi sugari prezintã, însã, episoade frecvente de plâns fãrã cauzã aparentã si orice mijloc de calmare pare ineficient

Plânsul generat de colici
Colicile sugarului pot fi unul dintre motivele de plâns. Acestea genereazã perioade de agitatie exageratã, însotite de tipãt, care apar si la copiii sãnãtosi, corect hrãniti si îngrijiti. Plânsul asociat colicilor poate fi intens, de duratã scurtã sau de câteva ore.
Tipic, aceste episoade apar dupã-amiaza târziu sau seara, dar pot sã survinã în orice moment al zilei. Aproximativ 10-20% din sugari au colici, care se instaleazã în primele 2-3 sãptãmâni de viatã si dispar, de obicei, spre vârsta de 3 luni, depãsind doar în unele situatii aceastã limitã. Nu s-au stabilit încã, cu precizie, cauzele ce genereazã colicile.
Tratamentul: Plânsul fiind un "eveniment de asteptat la sugar", în unele din situatiile de mai sus, încercarea de linistire a sugarului, legãnatul sau ridicarea în brate, precum si consolarea si cresterea gradului de tolerantã a celor ce se ocupã de copil sunt suficiente. Pentru unii pãrinti, însã, aplicarea acestor tratamente generale nu se soldeazã cu rezultatele asteptate. De multe ori, copiii trebuie tinuti tot timpul în brate, ceea ce face sã sporeascã oboseala si sentimentul de vinovãtie al pãrintilor.
Alte tehnici de linistire ar fi plimbatul cu cãruciorul, jucãriile muzicale ori aplicarea de comprese calde pe abdomen.
Într-un numãr mic de cazuri, sugarii pot prezenta colici cauzate de intolerante alimentare si acestea survin, în special, la copiii alimentati artificial; dar schimbarea laptelui (cu formule hipolactozate sau pe bazã de soia), dupã consultarea medicului, poate duce la rezolvarea dificultãtilor respective.
Administrarea de sedative este recomandatã doar în situatii limitã, când nu se reuseste altfel consolarea copilului. Cu ajutorul lor, ambele pãrti îsi pot permite perioade de odihnã.
Încurajarea pãrintilor de a petrece un week-end departe de sugar reprezintã o altã alternativã terapeuticã eficientã. (ON)

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE