background img

Articole noi

Ajutandu-i pe adolescenti sa reziste.

Ajutandu-i pe adolescenti sa reziste.


Aproape toti noii fumatori sunt copii.In fiecare zi,3000 de adolescenti incep sa fumeze.
Mai mult de trei milioane de adolescenti,sub 18 ani,folosesc tutunul.Parintii se pot lupta sa-i intoarca pe copii de la fumat.Daca cineva i-ar urmari pe copii vostri ca sa-i raneasca i-ati proteja?Desigur,ca da!Parintii isi protejeaza copiii.Adevarul este ca industria tutunului alearga dupa copiii vostri si,daca nu faceti ceva acum ca sa o opriti,ii va ajunge!
Fapt:
Companiile de tutun sponsorizeaza multe competitii sportive si concerte rock la care tinerii participa.
Reclamele tutunului seduc prin vraja fumatului.

Importanta unui model
Ce puteti face voi,parintii?Luati atitudine si protejati-i pe copii vostri de acest obicei,la care mai mult de o mie de americani renunta in fiecare zi,numai pentru ca sunt inmormantati in cimitire.
Mai intai,fiti un model!Aratati-va ca un model de obiceiuri bune,voi insiva nefiind fumatori.Metoda:"Fa ce zic si nu ceea ce fac" nu va avea efect.
Copiii nu iubesc fatarnicia si vor copia in mod natural comportarea parintilor.Daca fumezi si ai incercat mai inainte sa te lasi de fumat,incearca iar si iar,pana vei avea succes
Multi oameni trebuie sa incerce de multe ori inainte de a nu mai fuma si a ramane nefumatori.Nu numai tu vei beneficia din aceast actiune,dar se va imbunatati si sanatatea familiei tale,caci s-a demonstrat ca fumul de tutun face rau chiar si nefumatorilor care sunt expusi la el.
Educati!
In al doilea rand,educati-va copiii,aratandu-le efectele specifice ale tutunului.Le puteti citi multe articole scrise in acest scop.Efectele daunatoare include:cresterea pulsului,cresterea oxidului de carbon in sange,scaderea oxigenului,riscul mare de reducere a capacitatii pulmonare,tusea si cresterea congestiei sinusurilor,greutatea in respiratie,oboseala si riscul crescut pentru boli ca emfizemul si cancerul pulmonar.Fumatul are un efect de uscare a tenului si imbatraneste pielea.Respiratia,parul si hainele fumatorilor au un miros urat.
De asemenea,educati-i pe copiii vostri in ceea ce priveste irosirea banilor pe tutun.
Doctorul E. Darden spunea in Dallas Times Herald:"Daca un fumator isi pune 1,50$ (pretul unui pachet de tigari cu 10 ani in urma,pretul actual fiind de 3,50$)pe zi la banca cu o dobanda de 5% economia va fi de 3.079$ in cinci ani, 7.028 $ in 10 ani si 18.580$ in 20 de ani." Puteti sa-i invatati pe copiii vostri cum sa devina critici ai mass-mediei.Unele reclame arata barbati calare pe cai sau conducand un automobil.Femeile sunt aratate la petreceri sau facand sport.Totusi tutunul nu are nimic de a face cu nici una din aceste activitati.

Vorbiti raspicat
In al treilea rand,vorbiti raspicat in favoarea unui mediu inconjurator fara fum de tutun.
Sa nu aveti scrumiere in casa.De fapt,puneti un semn pe usa de la intrare:"Fumatul interzis!"daca sunteti intrebati:"Va simtiti deranjat daca fumez?" raspundeti simplu "Da cu siguranta!".La restaurante intrebati de locuri pentru nefumatori.Copiii vostri sa auda ca va referiti la tigari ca:"batoane de cancer" sau "cuie de sicriu."Plangeti-va in scrisori scrise catre companiile de tutun ca simtiti ca in special copiii sunt tinta reclamelor lor.

Ce sa spui unui adolescent ispitit sa fumeze.
1. Numarul minutelor pentru fumatul unei tigari este egal cu numarul minutelor cu care iti scurtezi viata!
2. Fumand un pachet pe zi,se ajunge la 1000$ pe an pentru tigari.Cu acesti bani se pot cumpara multe haine si chiar o masina!
3. Un pachet de tigari pe zi este egal cu doua pahare de chimicale care cauzeaza cancerul.
O persoana inteligenta,care doreste sa traiasca,va voi de fapt,in mod intentionat,sa inghita chimicale carcinogene si totodata sa plateasca pentru ele?
4. Fumatul distruge gustul pentru hrana!
5. Fumatul distruge chiar in cateva secunde.Rezultatul inhalarii doar a unui singur fum
dintr-o tigara:cresterea batailor inimii si a tensiunii arteriale,cresterea cantitatii de oxid de carbon in sange in descresterea cantitatii de oxigen.
6. Fumatul ucide mai multi oameni in fiecare an decat SIDA,accidentele de automobil si
avioane,alcoolul si armele toate adunate laolalta.
7. Fumatul este un obicei urat.Cine vrea sa vada un adolescent dragut transformat intr-un dragon care scoate fum pe nari?
8. Dintii tai se vor ingalbeni si vei avea zbarcituri in jurul gurii.
9. Din cauza tutunului respiratia va mirosi urat,la fel si hainele tale.
10.Fumatul nu mai este considerat ca ceva bun sau sofisticat.De fapt multi il considera ca fiind o nebunie.Nu mai este la moda astazi sa fumezi,ci sa fii atlet si in forma.
11.Omul robust,pe care il vedem in reclamele Marlboro,a murit de cancer pulmonar la 51
de ani.

Sharon Scott
traducere Valeriu Burciu

Viata + Sanatate

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE