background img

Articole noi

Despre Febra la copil

Despre Febra la copil
Discutii pe aceasta tema

Continutul articolului:







Cum imi dau seama cand copilul meu are febra?
Cand sa chem doctorul?
Ce va face doctorul?
Care sint cauzele febrei?
Daca febra este un mod de aparare impotriva infectiilor, de ce incercam sa o reducem?
Cum se reduce febra?
Ce medicamente pentru scaderea febrei sint fara riscuri pentru copil?
De ce n-a scazut febra dupa ce i-am dat copilului medicamente?
Ce e de facut cand copilul are o criza din cauza febrei foarte mari?
De ce revine febra?
Copilul are febra si nimic altceva. Ce nu e in regula?
Cum imi dau seama cand copilul meu are febra?
Cea mai simpla si rapida metoda este sa-i atingeti sau sarutati fruntea. Daca vi se pare fierbinte, probabil aveti dreptate; studiile arata ca testul atingerii este corect in 75% din cazuri. Un termometru va confirma (sau infirma) febra. Temperatura exacta va va ajuta pe dvs. si pe medic sa gasiti repede cea mai buna cale de insanatosire.
Majoritatea pediatrilor sint de parere ca temperatura normala pentru un sugar este intre 36 si 38 grade Celsius. Daca temperatura rectala a copilului este mai mare de 38 de grade, atunci are febra. Chemati doctorul imediat daca sugarul e mai mic de 3 luni.
Cand sa chem doctorul?
Mama este cea care simte cel mai bine cand copilul e intr-adevar bolnav. Chemati doctorul daca sinteti ingrijorata, indiferent de cat de mare este febra.
Temperatura rectala nu e singurul lucru care arata cat de grava e febra.Trebuie sa luam in considerare varsta copilului: febra e mai grava la sugarii sub 3 luni. Si comportamentul: daca temperatura crescuta nu-l impiedica pe copil sa se joace si sa manance normal, s-ar putea sa nu existe motive de ingrijorare. Aveti in vedere ca un copil e intotdeauna mai fierbinte dupa ce a alergat.
Alt lucru care trebuie retinut: temperatura corpului uman creste dupa-amiaza si seara si scade din nou dupa miezul noptii, pana dimineata.Acest ciclu natural al termostatului nostru intern explica de ce medicii pediatri primesc cele mai multe apeluri alarmate de febra in timpul serii.
Recapituland, chemati doctorul cand copilul e mai mic de 3 luni si are temperatura rectala peste 38 de grade sau e mai mare de 3 luni si are temperatura rectala peste 38.3 grade.
Trebuie sa fiti atenta si la urmatoarele simptome, care, combinate cu febra, pot fi indiciul unei probleme mai grave:
• Copilul si-a pierdut pofta de mancare, nu are energie, e palid, sau observati alte schimbari in comportament si aspect.
• Observati pe piele pete micute rosii care nu se albesc daca le apasati sau pete mari de culoare rosu-inchis. Ambele pot fi semne de meningita, o infectie a creierului.
• Copilul nu poate inghiti si saliveaza excesiv. Poate fi un semn de epiglotita, o infectie foarte periculoasa.
• Copilul are dificultati de respiratie, chiar cand are nasucul perfect curatat. Aceasta poate insemna pneumonie sau astm.
• Copilul pare in delir, are ochii "de gheata", e foarte impredictibil sau iritabil.Acestea pot fi semnele unei boli virale sau bacteriale grave.
Consultati doctorul in orice situatie daca simtiti ca ceva nu e in regula cu aspectul sau comportamentul copilului, indiferent de temperatura. Retineti ca febra e doar un semn de boala. Povestiti doctorului toate simptomele pe care le-ati observat: tuse, dureri de urechi, voma, diaree. Totul e important pentru a obtine un diagnostic corect.
Ce va face doctorul?
Daca varsta copilului e mai mica de 3 luni, doctorul va va cere probabil sa-l aduceti la spital pentru examinare. De asemenea, vi se va recomanda sa nu-i dati nici un medicament inainte de a fi vazut de pediatru. Daca sugarul e mai mare de 3 luni si nu prezinta alte simptome, doctorul va va recomanda sa-i dati acetaminofen sau ibuprofen pentru copii. Daca febra nu scade intr-o ora, intrebati doctorul ce alt medicament ar fi bine sa incercati.
Indiferent de varsta, daca exista simptome care sugereaza o boala sau o infectie, vi se va recomanda sa aduceti copilul la medic spre examinare - la cabinet sau la camera de garda. Dar daca bebelusul e suficient de alert, accepta lichide si temperatura ramane sub 38.9 dupa administrarea medicamentelor, atunci puteti astepta 24 de ore inainte de a-l aduce la medic. De obicei febra e doar primul simptom al unei boli, asa ca s-ar putea ca doctorul sa nu observe nimic daca examineaza copilul prea devreme.
Care sint cauzele febrei?
Febra este in general un indiciu ca organismul copilului dvs. duce o lupta impotriva unei infectii. Sistemul imunitar include celule albe, care sint specializate in atacul si distrugerea bacteriilor invadatoare.
Temperatura creste si in caz de insolatie. Insolatia este periculoasa si apare cand copilul se joaca prea mult in plin soare pe plaja sau e lasat inchis in masina cu ferestrele inchise intr-o zi torida. Copilul cu insolatie trebuie dezbracat de hainute si dus imediat intr-un loc racoros. Daca temperatura nu scade, chmati medicul.
Daca febra este un mod de aparare impotriva infectiilor, de ce incercam sa o reducem?
Avand in vedere ca febra este un mod natural de lupta al organismului impotriva bacteriilor si virusilor, unii cercetatori sustin ca lupta este mai eficienta daca temperatura e mare. Pe de alta parte, daca e prea mare, copilul se va simti prea neconfortabil si nu va putea sa manance, sa bea sau sa doarma.Si aceasta ingreuneaza insanatosirea.
O solutie este sa-i dati acetaminofen sau ibuprofen pentru copii. Ambele sint fara riscuri pentru copiii de orice varsta si ajuta la scaderea febrei fara sa interfereze cu lupta organismului impotriva infectiei. Simplu spus, medicamentul "anunta" creierului ca trebuie sa micsoreze temperatura curenta a corpului. Efectul e ca temperatura va cobori putin, nu neaparat de tot. Scopul medicamentului nu e sa aduca temperatura in limite normale, ci in limite confortabile. Daca febra scade putin, copilul se va simti imediat mai bine.Aceasta il va face sa accepte lichide si astfel sa ramana hidratat.
Totusi, inainte de a folosi orice fel de medicament, consultati medicul.
Cum se reduce febra?
Daca micutul dumneavoastra are un inceput de febra (sub 38 de grade la un bebelus mai mic de 3 luni sau in jur de 38.3 la un copil peste 3 luni) care nu-i afecteaza comportamentul, nu trebuie sa-i dati nimic pentru scaderea febrei. Dati-i mult lapte -natural sau artificial- pentru prevenirea deshidratarii si nu-l imbracati prea gros.
Se poate ca temperatura copilului sa fie mai mare decat de obicei daca a fost imbracat prea gros,dupa o zi caniculara,sau daca a alergat mult. Ajutati-l sa se racoreasca prin scoaterea unor haine si incurajati-l sa se odihneasca sau sa se joace linistit intr-un loc racoros.
Daca febra e mare (mai mult de 38 la un copil sub 3 luni sau mai mult de 39.2 la un copil peste 3 luni), faceti-i o frectie sau baie cu apa calduta. Nu incercati niciodata frectie cu alcool, pentru ca exista riscul ca alcoolul sa fie absorbit in sange prin piele. Atunci copilul poate avea probleme de respiratie, crize sau poate deveni letargic sau iritabil din cauza scaderii zaharului din sange.
Ce medicamente pentru scaderea febrei sint fara riscuri pentru copil?
Folositi acetaminofen sau ibuprofen pentru copii. Doza potrivita depinde de greutatea copilului. Folositi intotdeauna o lingurita sau o pipeta pentru a da copilului exact doza prescrisa de medic.Nu administrati nici un medicament mai des decat este recomandat. Acetaminofenul se administreaza o data la 4 ore, iar ibuprofenul o data la 6 ore.
Nu dati niciodata copilului aspirina - il poate face sensibil la sindromul Reye, o boala rara dar potential fatala.
Un ultim avertisment: multe medicamente combinate, pentru raceala si tuse, contin substante care scad febra, ca ibuprofen ori acetaminofen. Verificati etichetele cu atentie si nu dati copilului un medicament separat pentru scaderea febrei daca face deja tratament cu un medicament combinat.
De ce n-a scazut febra dupa ce i-am dat copilului medicamente?
Daca febra copilului se mentine 30-45 de minute dupa ce a luat medicamentul, verificati doza prescrisa si instrumentul de masura folosit, pentru a va asigura ca ati administrat doza corecta.
Se poate ca pur si simplu bebelusul sa nu raspunda la medicamentul pe care i l-ati dat. Daca acetaminofenul nu-i scade febra intr-o ora, intrebati doctorul ce altceva puteti incerca.
Ce e de facut cand copilul are o criza din cauza febrei foarte mari?
Daca febra creste brusc - de exemplu, de la 38.9 la 40.5 grade, s-ar putea sa fie vorba de o "criza febrila". De obicei aceste crize nu sint periculoase, dar va pot speria foarte tare. Daca bebelusul are o astfel de criza (respira greu, se invineteste, da ochii peste cap, isi scutura bratele si picioarele incontrolabil), ce e de facut?
Asezati-l imediat pe spate sau pe o parte, departe de obiecte tari. Intoarceti-i usurel capul pe o parte, pentru ca saliva sau voma sa curga in afara. Asigurati-va ca nu are nimic in gura si nu-i puneti nimic in gura pana la trecerea crizei.
Dupa ce criza a trecut, stergeti cu atentie voma, asezati copilul cat mai comod si incercati sa-i scadeti febra. Dezbracati-l si frictionati-l cu apa calduta. Daca poate sa bea, dati-i lapte. O doza potrivita de acetaminofen sau ibuprofen ajuta la scaderea febrei, de asemenea.
Notati cat a durat criza - de obicei e intre 10 secunde si 3-4 minute. Chiar daca a fost o criza scurta sau nu prea puternica, consultati medicul, pentru a elimina posibilitatea unei meningite. Daca observati invinetirea copilului in timpul crizei, sau convulsii mai lungi de cateva minute, sau dificultati de respiratie dupa ce a trecut criza, sau stare letargica la o ora dupa criza, trebuie sa chemati salvarea.
De ce revine febra?
Copilul va avea febra pana cand infectia e distrusa, adica cel putin 2-3 zile. Unele infectii, ca influenza (gripa) dureaza 5-7 zile. Daca au fost administrate antibiotice impotriva unei infectii bacteriale, febra dispare cam dupa 48 de ore. Medicamentele pentru scaderea febrei au efect temporar si ele nu ataca in nici un fel infectia, de aceea febra va reveni atata timp cat exista infectia.
Copilul are febra si nimic altceva. Ce nu e in regula?
Cand copilul are febra, dar nu-i curge nasul, nu tuseste, nu vomita, nu are diaree.. e foarte greu de determinat ce nu e in regula. Unele infactii virale, ca rujeola, se manifesta prin 3 zile de febra foarte mare, urmate de o urticarie roz pe corp. Infectii mai grave, ca meningita, infectii ale tractului urinar sau bacteremia (bacterii in circulatia sangvina) se pot de asemenea manifesta prin febra neinsotita de alte simptome. Pe scurt, daca bebelusul dvs. are febra si nimic altceva, anuntati medicul.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE