background img

Articole noi

ALIMENTATIE

ALIMENTATIE

“Iubiti-va, iubiti-va corpul, el este templul vostru, creuzetul tuturor alchimiilor. Tratati-l cum se cuvine si el va revela cele mai profunde mistere. Acolo incepe Tantra”.


CALITATEA

Alegeti alimente de preferinta biologice (netratate). Produsele, rafinate nu au valoare nutritiva si sunt adesea toxice. De exemplu: zaharul alb este un hidrat de carbon pur care acidifica sangele transformandu-se, cand ajunge in el, in alcool si produce excitatie si enervare. Deci inlocuiti-l prin zahar rosu nerafinat, miere (neincalizita) sau sirop de artar.

Inlocuiti:
painea alba prin - paine complet biologica
biscuitii prin - prajituri de orez si mei
orezul alb prin - orez complet (teaca bruna a grauntelui de orez contine multe vitamine)
cafeaua prin - malt sau cicoare (marca Pionier sau Caro)
ceaiul prin - tizane (infuzii) (informati-va asupra propietatilor plantelor) tutunul prin tigari cu eucalipt sau cu cuisoare (din farmacii)
laptele pasteurizat prin - lapte crud (tratat cu metode agrobiologice)
sarea (comerciala) prin - sare marina sau gomasio (sare marina+graunte de susan zdrobite)
uleiuri comerciale prin - uleiuri obtinute din prima presare la rece
sosuri comerciale prin - tamari (sos de soia; marca Lima), Tahini, chutney indiene, etc.
otelul prin - suc de lamaie
alimente congelate prin - alimente proaspete
conserve (in cutie) gen ketchup prin - conserve in borcane de sticla sau mai bine: alimente proaspete
condimente comerciale (prefabricate) prin drojdie de bere cu malt; germeni de grau fenugrec pulbere (contine vitamine si ajuta digestia; de pudrat pe alimente in timpul mesei.

CANTITATEA

Mancati putin. Adesea se mananca prea mult. Cu cit mananci mai mult cu atat stomacul se mareste si iti e mai foame. De tinut odata pe an, la tara, un post de sapte zile pentru a elimina toxinele din organism. Sau cure (monodiete) de trei la sapte zile, la fiecare schimbare de anotimp. Iarna: orez brun+apa+ceai Mu (yang) compus din 17 radacini si plante tonice; primavara: legume proaspete+apa tizane; vara: fructe+apa+tizane, etc.

ASOCIEREA ALIMENTELOR

Cel mai mare secret, si cel mai putin cunoscut, al unei alimentatii echilibrate, consta in alegerea judicioasa a alimentelor care vor fi asociate. Fiecare aliment, cere, pentru a fi asimilat (digerat), producerea de sucuri digestive specifice. Un exemplu: sucurile acide necesare, digestiei proteinelor impiedica producerea simultana de sucuri alcaline necesare digestiei cerealelor. O digestie sanatoasa nu cere mai mult de o ora si jumatate. Gresit combinate, alimentele incetinesc digestia (trei la patru ore), ceea ce consuma prea multa energie vitala si produce somnolenta, “schimbare de comportare”, constipatie, dureri de cap, etc.

SFATURI

Proportia zilnica ideala de alimente este : 50% cruditati si restul alimente gatite.
Nu amestecati mai multe proteine la aceeasi masa (alegeti sau ou, sau carne, sau branza).
Beti vin intre mese, mai degraba decat in timpul meselor (pentru a evita fermentatia).
Eliminati mezelurile (acidifica sangele, sunt greu de digerat). Mancati pepenele galben singur, el este indigest cu alte alimente; la fel pentru lapte, nu-l amestecati cu cafea, nici cu ceai, si nu-l beti in timpul meselor.
Societatea noastra creeaza o obisnuinta cu alimente prea bogate care cresc aciditatea sanguina (cafea, frisca cu ciocolata, lichioruri, prea multa carne care provoaca o supraproductie de acid uric). Ele trebuiesc “arse” de catre corp – ceea ce este posibil in cazul activitatilor fizice viguroase. Altfel ele devin toxice. In cazul activitatilor sedentare (digestie mai lenta), ele antreneaza constipatia, impotenta sexuala (mai ales excesul de alcool), proasta dispozitie si sfirsesc prin a produce acumulari toxice de cristale in sange care produc, in timp, inflamatii ale articulatiilor (artrite, reumatisme), torticolis, sciatica, lumbago, etc. Intreaga musculatura a corpului, devitalizata si contractata, devine aceasta “armura”, dureroasa, care face imposibila supletea si libertatea miscarilor indispensabile practicii Tantrei.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE