ce dieta mi se potriveste
·
cura de slabire
·
despre sanatate
·
dieta
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Dieta
Dieta
Micul dejun
Este cea mai importanta masa a zilei. Nu sari peste ea, pentru ca iti impulsioneaza metabolismul si iti taie pofta de a manca biscuiti inainte de pranz. Poti incepe cu un pahar (150 ml) cu suc de fructe, urmat de una dintre variantele de mai jos.
- 1 ou fiert in coaja sau in apa si 1 felie de paine integrala
prajita, eventual unsa cu 1 lingurita de branza degresata, 1 kiwi si 1 mar
- Shake de banane
Sau
- 1 banana mica, curatata si taiata, amestecata in blender cu 150 g iaurt cu continut scazut de grasimi si 100 ml lapte semidegresat. Indulceste-l cu 1 lingurita de miere, daca este cazul.
- 25 g fulgi de tarate cu 2 caise uscate, taiate bucati (sau cateva stafide, daca iti plac mai mult) si 125 ml lapte semidegresat.
Sau
- Amesteca 125 g de iaurt cu continut scazut de grasimi cu 25 g de muesli fara zahar
- 1 mar ras (pe razatoarea mare) si cateva boabe de zmeura sau afine.
Pranzul
Daca pranzul tau obisnuit consta intr-un sandvis infulecat la repezeala, incearca una dintre variantele de mai jos – pot fi preparate la fel de rapid, insa au un continut redus de calorii. Incheie meniul cu doua portii de fructe.
Sandvis cu peste si branza
Unge 2 felii de paine integrala cu branza degresata (de vaci, mixata). Pune intre ele 2 felii de peste slab afumat, piper, rondele subtiri de ceapa rosie si frunze de salata. Taie sandvisul in doua (pe diagonala) inainte a-l manca.
(200 calorii, 3% grasimi)
Sandvis cu sunca si ciuperci
Amesteca 1 lingura de maioneza dietetica, 1 lingura de mustar si 1 lingura de ciuperci conservate (taiate si scurse). Pune pasta intre 2 felii de paine integrala, adauga 2 felii subtiri de sunca slaba, rondele de ceapa si branza degresata.
(250 calorii, 6% grasimi)
Lipie cu ton
90 g ton conservat (bucati), amestecat cu 1 lingura iaurt degresat, 1 lingura maioneza dietetica, 1/2 lingura ceapa tocata, 1/4 lingurita busuioc, 2-3 rondele ceapa rosie, cateva felii de castravete, piper, sare. Amestecul se ruleaza in interiorul unei lipii.
(230 calorii, 3% grasimi)
Bagheta cu mozzarella
Umple 1 bagheta mica de paine cu 1/2 ceasca de rosii taiate, 1 lingura de castravete tocat, rondele ceapa, 60 g branza mozzarella (cuburi), 1/2 lingura frunze de menta (tocata), 1 lingura frunze de busuioc si un sos format din 1/2 lingura ulei de masline si 1/2 lingura otet, sare, piper.
(237 calorii, 8% grasimi)
Cina
Este usor si rapid de preparat. In plus, este gustoasa si plina de savoare. Retetele urmatoare sunt ideale pentru o masa sanatoasa – mai ales cand esti in criza de timp.
Salata mediteraneana cu paste
Amesteca 125 g de paste fierte si scurse cu 15 g de masline negre tocate, 50 g branza feta (bucatele), 15 g rosii taiate felii subtiri si 4 rosii cherry, 25 g castravete (cubulete) si cateva frunze de busuioc. Asezoneaza cu un sos din ulei de masline si otet (sau lamaie).
La desert
1 felie groasa de ananas (proaspat) coapta pe gratar sau intr-o tigaie din teflon, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste usor. Stropeste-o cu 3 linguri de iaurt degresat, indulcit cu zeama de la 1 portocala si cu 1 lingura de miere.
Cartofi copti cu ton si dovlecei
200 g sos de dovlecei se amesteca cu 75 g ton conservat si se pune in mijlocul unui cartof mare (180 g) copt, peste care se rade branza dietetica. Tine cartoful la cuptor pana se topeste branza. Sosul de dovlecei se prepara din rondele de ceapa, felii de dovlecei, rosii curatate de coaja si tocate, ardei gras,1/2 catel de usturoi, ulei de masline, sare, piper, patrunjel. Dovleceii pot fi completati cu felii de vinete. Se tine cateva minute la foc mic, pana se inmoaie dovleceii.
La desert
Salata de fructe proaspete
Cod cu linte
2 linguri ulei de masline, 1 ceapa mica tocata, 1 catel de usturoi, 2 felii de telina taiate julien si 1 felie subtire de sunca slaba, afumata se tin pe foc 5 minute, intr-o tigaie din teflon, amestecand incontinuu. Se adauga 150 g linte conservata (sau uscata, fiarta), 100 ml supa de pui, sare, piper si se fierbe inca 5 minute. Se serveste cu 125 g file de cod preparat la gratar (cate 3-4 minute pe fiecare parte).
La desert
Iaurt de fructe dietetic
Pui la gratar cu legume
1 ardei gras (rosu) tocat, 1/2 vanata, 1 ceapa mica rosie si 1 dovlecel taiat cuburi se pun intr-un vas rezistent la foc, cu 1 lingura ulei de masline. Se amesteca bine. Se condimenteaza dupa gust. Lasa vasul in cuptor, la 220ºC, timp de 20-30 de minute, pana cand legumele se inmoaie putin. Legumele coapte se servesc cu 150 g piept de pui, fara pielite, preparat la gratar.
La desert
Crema de ciocolata dietetica
5 cai de a reduce grasimile
1. Foloseste numai ingrediente cu continut scazut de grasimi: peste alb, pui si carne slaba.
2. Foloseste numai tehnici de preparare bazate pe o cantitate minima de grasimi: fierbere in apa sau in aburi, coacere pe gratar, la cuptor sau pe foc, in tigaia de teflon. Prin marinare, preparatele capata un plus de savoare, ramanand dietetice.
3. Evita alimentele tip fast food si gustarile, care au peste 5% grasimi, si fii atenta la sosurile de salata. O lingura de sos obisnuit (ulei si otet) contine 97 de calorii si aproape 11 g grasimi – asadar, poti opta pentru un sos din iaurt dietetic.
4. Nu ai nevoie de grasimi pentru a da gust mancarii, ci foloseste verdeata proaspata si mirodenii – merg foarte bine cu pastele. Sucul proaspat de lamaie le completeaza aroma.
5. Foloseste mai putin ulei ungand alimentele, nu tigaia! Sticlutele de ulei cu atomizor sunt ideale atunci cand vrei sa reduci consumul de grasimi pentru gatit.
Alege o gustare fara calorii
Arunca o privire si alege ce doresti din lista noastra cu gustari "rele" si "bune" si vei vedea ca poti sa mananci foarte bine si fara prea multe calorii.
„RELE”
- 2 cupe de inghetata cu fulgi de ciocolata: 250 calorii/10 g grasimi
- Croissant cu crema de alune: 375 calorii/21g grasimi
- 50 g tortilla chips cu maioneza: 300 calorii/15 g grasimi
- Biscuiti cu ciocolata (50 g): 350 calorii/17 g grasimi
- Big Mac: 493 calorii/23 g grasimi
„BUNE”
- 2 cupe serbet de lamaie, cu capsune proaspete: 100 calorii/0 g grasimi
- Banana shake cu capsune: 200 calorii/2 g grasimi
- 3 batoane de paine integrala, cu sos de rosii: 100 g calorii/2 g grasimi
- 1 baton (50 g) cereale, cu fructe si alune: 215 calorii/8 g grasimi
- Sandvis McChicken: 375 calorii/17g grasimi
Gustarea zilei
- 2 cesti de muesli cu stafide
- 1 ceasca de lapte degresat
- 3 linguri de ulei
- 1 ou
- 1 1/4 cesti faina
- 1/4 ceasca zahar brun
- 2 lingurite (rase) praf de copt
- 1 lingurita (rasa) praf de scortisoara
- 1 varf lingurita sare
Amesteca intr-un vas cerealele, laptele, uleiul si oul intreg. Lasa amestecul 5-10 minute, pana se inmoaie cerealele. Adauga si restul de ingrediente si amesteca bine. Umple formele de tarte, tapetate mai intai cu hartie pergament, si da-le la cuptor (la foc potrivit) timp de 15-20 de minute.
(12 bucati; 135 calorii, 3 g proteine, 4 g grasimi)
Micul dejun
Este cea mai importanta masa a zilei. Nu sari peste ea, pentru ca iti impulsioneaza metabolismul si iti taie pofta de a manca biscuiti inainte de pranz. Poti incepe cu un pahar (150 ml) cu suc de fructe, urmat de una dintre variantele de mai jos.
- 1 ou fiert in coaja sau in apa si 1 felie de paine integrala
prajita, eventual unsa cu 1 lingurita de branza degresata, 1 kiwi si 1 mar
- Shake de banane
Sau
- 1 banana mica, curatata si taiata, amestecata in blender cu 150 g iaurt cu continut scazut de grasimi si 100 ml lapte semidegresat. Indulceste-l cu 1 lingurita de miere, daca este cazul.
- 25 g fulgi de tarate cu 2 caise uscate, taiate bucati (sau cateva stafide, daca iti plac mai mult) si 125 ml lapte semidegresat.
Sau
- Amesteca 125 g de iaurt cu continut scazut de grasimi cu 25 g de muesli fara zahar
- 1 mar ras (pe razatoarea mare) si cateva boabe de zmeura sau afine.
Pranzul
Daca pranzul tau obisnuit consta intr-un sandvis infulecat la repezeala, incearca una dintre variantele de mai jos – pot fi preparate la fel de rapid, insa au un continut redus de calorii. Incheie meniul cu doua portii de fructe.
Sandvis cu peste si branza
Unge 2 felii de paine integrala cu branza degresata (de vaci, mixata). Pune intre ele 2 felii de peste slab afumat, piper, rondele subtiri de ceapa rosie si frunze de salata. Taie sandvisul in doua (pe diagonala) inainte a-l manca.
(200 calorii, 3% grasimi)
Sandvis cu sunca si ciuperci
Amesteca 1 lingura de maioneza dietetica, 1 lingura de mustar si 1 lingura de ciuperci conservate (taiate si scurse). Pune pasta intre 2 felii de paine integrala, adauga 2 felii subtiri de sunca slaba, rondele de ceapa si branza degresata.
(250 calorii, 6% grasimi)
Lipie cu ton
90 g ton conservat (bucati), amestecat cu 1 lingura iaurt degresat, 1 lingura maioneza dietetica, 1/2 lingura ceapa tocata, 1/4 lingurita busuioc, 2-3 rondele ceapa rosie, cateva felii de castravete, piper, sare. Amestecul se ruleaza in interiorul unei lipii.
(230 calorii, 3% grasimi)
Bagheta cu mozzarella
Umple 1 bagheta mica de paine cu 1/2 ceasca de rosii taiate, 1 lingura de castravete tocat, rondele ceapa, 60 g branza mozzarella (cuburi), 1/2 lingura frunze de menta (tocata), 1 lingura frunze de busuioc si un sos format din 1/2 lingura ulei de masline si 1/2 lingura otet, sare, piper.
(237 calorii, 8% grasimi)
Cina
Este usor si rapid de preparat. In plus, este gustoasa si plina de savoare. Retetele urmatoare sunt ideale pentru o masa sanatoasa – mai ales cand esti in criza de timp.
Salata mediteraneana cu paste
Amesteca 125 g de paste fierte si scurse cu 15 g de masline negre tocate, 50 g branza feta (bucatele), 15 g rosii taiate felii subtiri si 4 rosii cherry, 25 g castravete (cubulete) si cateva frunze de busuioc. Asezoneaza cu un sos din ulei de masline si otet (sau lamaie).
La desert
1 felie groasa de ananas (proaspat) coapta pe gratar sau intr-o tigaie din teflon, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, pana se rumeneste usor. Stropeste-o cu 3 linguri de iaurt degresat, indulcit cu zeama de la 1 portocala si cu 1 lingura de miere.
Cartofi copti cu ton si dovlecei
200 g sos de dovlecei se amesteca cu 75 g ton conservat si se pune in mijlocul unui cartof mare (180 g) copt, peste care se rade branza dietetica. Tine cartoful la cuptor pana se topeste branza. Sosul de dovlecei se prepara din rondele de ceapa, felii de dovlecei, rosii curatate de coaja si tocate, ardei gras,1/2 catel de usturoi, ulei de masline, sare, piper, patrunjel. Dovleceii pot fi completati cu felii de vinete. Se tine cateva minute la foc mic, pana se inmoaie dovleceii.
La desert
Salata de fructe proaspete
Cod cu linte
2 linguri ulei de masline, 1 ceapa mica tocata, 1 catel de usturoi, 2 felii de telina taiate julien si 1 felie subtire de sunca slaba, afumata se tin pe foc 5 minute, intr-o tigaie din teflon, amestecand incontinuu. Se adauga 150 g linte conservata (sau uscata, fiarta), 100 ml supa de pui, sare, piper si se fierbe inca 5 minute. Se serveste cu 125 g file de cod preparat la gratar (cate 3-4 minute pe fiecare parte).
La desert
Iaurt de fructe dietetic
Pui la gratar cu legume
1 ardei gras (rosu) tocat, 1/2 vanata, 1 ceapa mica rosie si 1 dovlecel taiat cuburi se pun intr-un vas rezistent la foc, cu 1 lingura ulei de masline. Se amesteca bine. Se condimenteaza dupa gust. Lasa vasul in cuptor, la 220ºC, timp de 20-30 de minute, pana cand legumele se inmoaie putin. Legumele coapte se servesc cu 150 g piept de pui, fara pielite, preparat la gratar.
La desert
Crema de ciocolata dietetica
5 cai de a reduce grasimile
1. Foloseste numai ingrediente cu continut scazut de grasimi: peste alb, pui si carne slaba.
2. Foloseste numai tehnici de preparare bazate pe o cantitate minima de grasimi: fierbere in apa sau in aburi, coacere pe gratar, la cuptor sau pe foc, in tigaia de teflon. Prin marinare, preparatele capata un plus de savoare, ramanand dietetice.
3. Evita alimentele tip fast food si gustarile, care au peste 5% grasimi, si fii atenta la sosurile de salata. O lingura de sos obisnuit (ulei si otet) contine 97 de calorii si aproape 11 g grasimi – asadar, poti opta pentru un sos din iaurt dietetic.
4. Nu ai nevoie de grasimi pentru a da gust mancarii, ci foloseste verdeata proaspata si mirodenii – merg foarte bine cu pastele. Sucul proaspat de lamaie le completeaza aroma.
5. Foloseste mai putin ulei ungand alimentele, nu tigaia! Sticlutele de ulei cu atomizor sunt ideale atunci cand vrei sa reduci consumul de grasimi pentru gatit.
Alege o gustare fara calorii
Arunca o privire si alege ce doresti din lista noastra cu gustari "rele" si "bune" si vei vedea ca poti sa mananci foarte bine si fara prea multe calorii.
„RELE”
- 2 cupe de inghetata cu fulgi de ciocolata: 250 calorii/10 g grasimi
- Croissant cu crema de alune: 375 calorii/21g grasimi
- 50 g tortilla chips cu maioneza: 300 calorii/15 g grasimi
- Biscuiti cu ciocolata (50 g): 350 calorii/17 g grasimi
- Big Mac: 493 calorii/23 g grasimi
„BUNE”
- 2 cupe serbet de lamaie, cu capsune proaspete: 100 calorii/0 g grasimi
- Banana shake cu capsune: 200 calorii/2 g grasimi
- 3 batoane de paine integrala, cu sos de rosii: 100 g calorii/2 g grasimi
- 1 baton (50 g) cereale, cu fructe si alune: 215 calorii/8 g grasimi
- Sandvis McChicken: 375 calorii/17g grasimi
Gustarea zilei
- 2 cesti de muesli cu stafide
- 1 ceasca de lapte degresat
- 3 linguri de ulei
- 1 ou
- 1 1/4 cesti faina
- 1/4 ceasca zahar brun
- 2 lingurite (rase) praf de copt
- 1 lingurita (rasa) praf de scortisoara
- 1 varf lingurita sare
Amesteca intr-un vas cerealele, laptele, uleiul si oul intreg. Lasa amestecul 5-10 minute, pana se inmoaie cerealele. Adauga si restul de ingrediente si amesteca bine. Umple formele de tarte, tapetate mai intai cu hartie pergament, si da-le la cuptor (la foc potrivit) timp de 15-20 de minute.
(12 bucati; 135 calorii, 3 g proteine, 4 g grasimi)
0 comments :
Trimiteți un comentariu