background img

Articole noi

Copilul invata sa vorbeasca

Copilul invata sa vorbeasca
Invata sa comunici autentic cu el. Situatiile cotidiene ofera cel mai bun prilej pentru insusirea abilitatilor de comunicare. Nu pierdeti ocazia de a transforma orice situatie cotidiana, intr-un moment captivant si valoros pentru invatare.
Este vorba de acele situatii firesti in care copilul invata sa comunice intr-o ambianta concreta la care participa impreuna cu adultul: trezirea, spalarea, imbracarea, masa, gatitul, spalatul, cumparaturile, plimbarea, gradinaritul etc. Este foarte important sa vorbiti cat mai mult cu copilul in aceste situatii; sa-i vorbiti despre ce faceti, ce vedeti si auziti. Cu cat aceste momente de interactiune, parinte-copil, vor fi mai frecvente si de durata, cu atat limbajul copilului va fi mai dezvoltat.

Pentru inceput,stabiliti un contact vizual bun si vorbiti-i simplu despre ceea ce faceti, spre exemplu: "Mama spala", "Iau cutitul", "Tai painea", "Pun masa", "Mama mananca" si altele.

Folositi mimica si gestica adecvata si un ton modulat expresiv.

Aratati-i sensul cuvintelor, pronuntandu-le in prezenta obiectelor si situatiilor pe care le denumesc (exemplu: "Uite papusa").

Lasati copilul sa tina obiectul, sa-l observe, sa-l manipuleze, pana ajunge sa-l foloseasca adecvat (Spuneti-i :"Tine papusa").

Vorbiti clar. Implicati activ copilul in diverse situatii; (exemplu: "Spalam papusa").
Chiar daca nu vorbeste, copilul intelege mai intai sensul cuvantului (il aude folosit in diferite contexte si face legatura intre cuvant si obiectul pe care-l reprezinta). Intr-o alta etapa, imita cuvantul pe care il aude si in final ajunge sa utilizeze corect cuvantul (spune "papusa" atunci cand vede intr-adevar papusa si o recunoaste).
Exemplu: Sa verbalizam impreuna o situatie cotidiana : "la masa". Cei doi protagonisti sunt mama si copilul. Spuneti-i pe nume copulului si mangaiati-l inainte de a-i vorbi. Asezati-va la acelasi nivel cu copilul pentru a stabili un bun contact vizual. Vorbiti cu copilul in timp ce pregtiti masa, implicandu-l si pe el: "Ana, hai sa punem masa!", "Iau servetelul", "Tine servetelul!", "Te rog!", "Il punem pe masa", "Aici!", "Uite!", "Asa!", "Bravo!", "Acum ia lingura" (la fel pentru furculita, cutit castron etc), "Tine lingura!", "O punem pe masa", "Da, aici!", "Bravo!", "Da-mi sarea, te rog!", "Asta, da!", "Multumesc", "Aduc Painea", "Iau cutitul", "Tai painea", "Ne asezam", "Stam pe scaun", "Mama toarna supa. Au, e fierbinte!", "Pffffuuummm...! Sufla! Pffuumm...!", "S-a racit" (lasati copilul sa simta diferenta dintre cald si rece), "Mama mananca", "Mmmmm, e buna! Miroase frumos", "Fetita mananca", "Pofta buna!", "Mai vrei ?", "Da, mami" (arata-i semnul pentru "da"), "Gata ? Fetita a mancat", "Multumesc mami", "Ne stergem cu servetelul", "Hai sus! Bravo!", "Gata!".
Nu uitati: Repetitia este mama invataturii.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE