background img

Articole noi

COMUNICAND SPERANTA DECOPERIRE ANTIFUMAT

COMUNICAND SPERANTA
DECOPERIRE ANTIFUMAT


Pentru Linda Hyder Ferry (medic) ,aceasta este vremea!
In final, dupa ani de cercetare, lupte cu birocratia si eforturi deosebitepentru a cistiga interesul, munca ei in domeniul renuntarii la fumat incepesa fie recunoscuta ca o adevarata descoperire stiintifica. Cel mai importantaspect al acestei descoperiri este potentialul de a salva vietile celor420 000 de americani care mor in fiecare an din cauza bolilor provocatede fumat.
Dr. Ferry este seful Sectiei de Medicina Preventiva din cadrulCentrului medical Jerry L. Pettis, in Loma Linda, California. Care estedescoperirea ei? Pe scurt , este vorba despre un tratament cunoscut subdenumirea de bupropion, un stimulent anti – depresiv, capabil sa ‘’mimeze’’efectelenicotinei asupra creierului si sa usureze simptomele legate de sevraj (totalitateamanifestarilor care apar dupa renuntarea la fumat, sau la alte droguri).
Iata ce spune dr. Ferry cu propriile cuvinte:
‘’Folosirea bupropionului ca un mijloc de renuntare la fumat, esteprimul tratament aprobat de Oficiul pentru alimente si medicamentedin SUA care nu produce dependenta si care nu este bazat pe substante nicotinice.Aceasta permite cuiva sa foloseasca un medicament care modifica echilibrulneuro – chimic din creier, pentru a face fata problemelor legate de dependenta,probleme care s-au instalat prin folosirea tigarilor ani de-a rindul siau condus la dependenta de nicotina.
Acest medicament se pare ca micsoreaza dorinta de a fuma in timp ceesti inca fumator; Pentru unii fumatori el face ca tigarile sa nu mai aibaacelasi gust bun si sa nu se mai bucure de fumat ca inainte.Dupa ce cinevarenunta la fumat, simptomele legate de renuntarea la nicotina scad in intensitate.Bupropionulstabilizeaza substantele chimice in creier. El actioneaza asupra acelorasiparti ale creierului pe care le afecteaza si nicotina si reduce simptomelede sevraj.
Bupropionul este o reala descoperire stiintifica, despre care fostulsef al Colegiului Medicilor, dr. Koop spune ca se va dovedi extrem de folositorpentru a-i ajuta pe fumatori sa renunte,chiar si pe cei ce au fost dependentide multa vreme.
Dr. Koop spune: ‘’Studiile Lindei Ferry asupra bupropionului ca ajutorin renuntarea la fumat le ofera celor 45.000. 000 de fumatori dependentide nicotina, cea mai buna garantie pe care au avut-o vreodata, ca pot renuntala fumat’’.
Directorul fundatiei Koop, dr. G. Anderson, accentueaza posibilele beneficiipentru societate in general:’’ cercetarile medicale si practica clinicaale Lindei Ferry ne ofera tuturor un nou domeniu de abordare pentru solutionareaproblemei dependentei de tutun, pentru indivizi si colectivitate, ca serviciusocial. Munca ei va avea un mare impact pentru viitorul previzibil”.
Dar ce implica in primul rind acest program?
Fiecare usa se deschide si se inchide la momentul potrivit. Dr. Ferryexplica cum visul ei afost sa devina chirurg, dar cumva Dumnezeu a direc-tionat-ospre medicina preventiva si in special spre problemele legate de dependentade fumat.
‘’Domnul continua sa-mi ofere aceasta perspectiva a practicii in domeniulsanatatii publice si sa-mi spuna:” Linda, cea mai serioasa problema desanatate a Americii este fumatul. Ce ai de gind sa faci cu privire la acestaspect?’’
‘’Am simtit ca Dumnezeu dorea ca cineva sa priveasca deschis si criticproblema fumatului, cautind noi raspunsuri. Am avut acel sentiment ca fiecareusa se deschide si se inchide la timpul potrivit, astfel incit totul conlucrapentru ca eu sa fiu capabila sa-mi fac munca, chiar si atunci cind lucrurileerau dificile.’’
‘’La fiecare pas de pe acest drum m-am rugat si am spus: ‘’Doamne, dacaTu nu vrei ca eu sa fac asta, nu lasa ca propunerea sa fie aprobata, numa lasa sa obtin recunoastere. I-am dedicat lui Dumnezeu intregul proiectsi imediat ce am vazut beneficiile asupra pacientilor mei, nimic nu mamai putea opri. Am stiut ca Dumnezeu ma conducea catre o solutie ce aveasa schimbe vietile oamenilor - si aceasta este cea mai importanta problemain renuntarea la fumat’’.
Fiecare lucru isi are timpul lui sub cer.
Linda este la a cincea generatie de adventisti care lucreaza intr-oclinica de dezintoxicare. Ea a fost nedumerita sa vada cum fostii dependentiplecau ‘’vindecati’’, dar avind inca pachetele cu tigari in buzunare.
Investigind mai departe, ea a descoperit ca nicotina creaza o mai maredependenta decit orice alta substanta cunoscuta, mai mare chiar si decitcocaina, amphetaminele sau heroina, fapt confirmat de experimentele eicu cei pe care ii trata.
Lucrind intr-un program anti –fumat, ea a fost dezamagita de rata scazutaa succesului, de numai 5%. Linda a citit un studiu efectuat de un medicpsihiatru , care scria ca dependenta de nicotina poate avea strinse legaturicu tendintele spre stari depresive. Recunoscind ca nicotina este un anti– depresiv, Linda a folosit o substanta care avea acelasi efect ca nicotina,cu impact asupra factorului depresiv, fara insa sa produca dependenta.
‘’Ceea ce noi ca nefumatori nu intelegem, este ca, pe unii oameni, fumatulii ajuta sa-si reaseze starile de spirit,echilibrul neuro –chimic si iiface sa se simta normal”,a spus Linda.’’ Noi putem vedea fumatul ca peceva rau, cu mirosul caracteristic care ne dezgusta si ne intrebam de ceoamenii fac asta. Noi nu intelegem ca pentru unii oameni, folosirea nicotineia devenit singura cale prin care simt ca pot fi normali si isi pot traiviata.’’
Folosind bupropion inainte, in timpul si dupa renuntarea la fumat,substantele chimice din creier sunt normalizate mult mai repede si problemelelegate de efectele renuntarii la nicotina sunt mult mai putin severe.Tratamentulcu bupropion, comercializat sub numele de ZYBAN, a fost aprobat de catreautoritati in mai 1998 sI de atunci, a aparut pe piata ca fiind un sprijin in renuntarea la fumat, doar intr-o jumatate de an fiind eliberate un totalde 175 000 de retete pentru bupropion si se asteapta ca 3 000 000 de persoane pe an sa renunte la fumat in urma acestei forme particularede tratament. Cele mai recente cercetari independente, care confirma muncaLindei, tocmai au fost publicate in prestigioasa revista medicala ‘’NewEngland Journal of Medicine’’. Studiile arata ca folosirea bupropionuluiface ca eficienta in renuntarea la fumat sa fie de doua ori mai mare decitin cazul in care tratamentul nu este folosit. Linda s-a grabit sa accentuezeca tratamentul nu este o’’pilula magica’’, ci ca el trebuie folosit incombinatie cu modificarile comportamentale si recunoasterea dependenteipsihologice.
Linda Ferry spune ca tratarea dependentei nu inseamna doar sa te ocupide substantele chimice, desi lucrul acesta este important. ‘’Dependentaeste ca un triunghi cu trei laturi si dependenta chimica este doar unadin aceste trei laturi. Celelalte doua laturi – ajutorul dat oamenilorpentru a-si schimba comportamentul si atacarea motivatiilor pentru dependentapsihologica sunt deasemenea esentiale pentru ca cineva sa renunte definitivla fumat.’’
De ce sa nu le spui oamenilor doar sa se roage pentru asta?
‘’Da, tu trebuie sa te rogi”, spune Linda, hotarita si ferma. ”Miligramdupa miligram, nicotina este substanta care produce cea mai puternica dependenta,, dintre toate substantele cunoscute. Asa ca este bine sa terogi pentru cineva aflat in aceasta situatie pentru ca nimic nu are maimare putere asupra creierului uman decit efectul nicotinei.
De asemenea este nevoie sa-I inveti sa faca schimbari in comportamentsi sa-I pregatesti psihologic cu privire la cum este sa traiesti fara aceastasubstanta in creier.
Putem noi oare ignora faptul ca suntem fiinte biologice, in creierulcarora Dumnezeu a asezat substante chimice pentru a produce dispozitiisi emotii? Ne dam seama oare ca atunci cind intervin alte substante chimicein creierul uman, se produc modificari care altereaza functionarea luicorecta? De ce sa nu oferi cuiva ajutorul de care are nevoie sa scape deacest obicei, cu usurinta si rapid,mai ales ca nu este vorba de o substantapericuloasa?Nu poti sa ascunzi o substanta care ii va ajuta pe oameni sascape de o problema ce le ameninta viata.
Pentru ca adevarata problema nu este doar dependenta de nicotina cisi riscurile produse de cele 4 000 de substante chimice rezultate dintr-o tigara aprinsa. Asa cum spunea Linda,” nu este doar nicotina cea carete tine legat”.
‘Uneori vine cineva la mine si –mi spune : de ce folosesti acestemedicamente cind totul se afla de fapt in minte?’’ –‘’ Sunt de acord, totulse afla in creier si tine de echilibrul substantelor chimice. Gindirease bazeaza pe substantele chimice din creier.Chiar si in cazul rugaciunii,Dumnezeu comunica prin creierele noastre si prin substantele chimice dinele.
Convingerile Lindei sunt prezentate in mod stralucit in fata specialistilorparticipanti la un congres in Washinton.
Ea ridica in fata lor un pachet de tigari din cele mai renumite marcisi spune audientei sale ca acesta este in mare masura, cel mai cunoscutprodus din lume. Apoi ea ii intreaba care este cauza nr. 1 a deceselorce pot fi prevenite, in Statele Unite? Raspunsul: fumatul. Pina inanul 2030, daca tendinta actuala va continua, fumatul va fi cauza nr. 1de deces in intreaga lume.
‘’Cei 420 000 de oameni care au murit din cauza bolilor provocate defumat in SUA in ultimul an nu trebuia sa moara, a spus Linda, adresindu-separticipantilor la congres. Ei au murit cu 10, 20, 30 de ani inainte devreme. De ce? Pentru ca au fumat si nu au stiut cum sa renunte”.
Costurile de asemenea, sunt inspaimintatoare. 50 miliarde de dolaripe an pentru retetele medicale, mai mult de 50 miliarde in profiturilepierdute, 27 miliarde in costurile spitalizarilor, 15,5 miliarde in salariilemedicilor si asa mai departe.
25% dintre americani inca fumeaza. Acest numar nu este in descrestereci ramine constant. Multi dintre ei sunt fumatori inraiti, dependenti denicotina – cum pot fi ei ajutati?
Linda ofera o temelie solida pentru acest nou tratament.
Un medic da din cap in mod afirmativ, spunind: ‘’acum incep sa inteleg’’.Altul este impresionat de puterea prezentarilor ei, de munca neintreruptasi angajamentul ei. Altii spun : ‘’Linda este atit de plina de dinamism!’’
Ce o face sa fie atit de implicata, atit de angajata?
‘’Imi intreb pacientii daca ei au o baza spirituala pentru vietilelor – ‘’vorbesti tu cu Dumnezeu, ii ceri ajutorul?’’ La cursurile melede renuntare la fumat, eu accentuez acest lucru. La sfirsitul prezentarilormele, le spun:’’Dumnezeu sa va binecuvinteze, iar eu ma voi ruga pentruvoi.’’
De ce ? Pentru ca Linda recunoaste interventia lui Dumnezeu in viataei ca si in a celorlalti.
“Eu am crescut fiind singurul copil. Amindoi parintii mei aufost profesori iar mama a fost si asistenta. Tata imi citea in fiecareseara, de pe vremea cind aveam doar o saptamina. Imi citea Curierul Adventist,Biblia cu ilustratii, imi citea chiar si temele lui! Mama mi-a povestitcum intra in camera si il intreba ce citeste unui copil asa de mic!
Cand am crescut suficient ca sa inteleg ce-mi citea, povestirea meapreferata era cea despre regina Estera. In timpul in care eu nu puteamciti singura, tata mi-o citise de-atitea ori incat ajunsese s-o memoreze.Am fost complet modelata de catre povestea acestei tinere care nu aveanimic pentru care sa spere in viitor. Dumnezeu a pus-o intr-un loc undeea a fost un instrument in salvarea a sute de mii de oameni din poporulei.Aceasta povestire m-a fascinat toata viata, mai ales pasajul in careMardoheu o intreaba pe Estera: ‘’si cine stie daca nu pentru o vreme caaceasta ai ajuns la imparatie?’’
Pentru astfel de timpuri ca acesta…
Linda Ferry este convinsa ca acesta este un astfel de timp pentru ea.Linda are putin timp pentru problemele personale, ocupata fiind cu ziaristii,interviurile la TV., prezentarile stiintifice si multele discursuri pecare trebuie sa le tina. Dar ea este incintata sa arate credinta in actiunesi sa vorbeasca despre Dumnezeul pe care il iubeste. Mai mult decat orice,ea doreste sa impartaseasca speranta sa pentru o mai buna calitate a vietii– o viata noua – fara dependenta. ‘’Unul din pacientii mei,care a renuntat la fumat, a venit si a vorbit unei clase de studenti medicinisti.El s-a imbracat asa cum se imbraca atunci cind fuma si a descris exactcum fusese viata lui. Apoi le-a spus: ‘’dr. Ferry mi-a dat speranta – cevace mi-a ajutat sa depasesc dependenta. Ea nu doar mi-a schimbat viata,ea mi-a salvat viata!’’
Tu poti avea acelasi impact asupra oamenilor din jurul tau. Tu le potida speranta ca nu este nevoie sa ramina dependenti pentru tot restul vietiilor.
Iata o imagine pozitiva, despre o credinta profunda in actiune. Iatape cineva care se increde in Dumnezeu, care crede ca El ii conduce viatasi care este gata sa fie acolo pentru timpuri ca acestea. Cineva care teface sa te intrebi: oare eu nu sunt aici pentru timpuri ca acestea?
Materialul este oferit de Jonathan Gallagher, director la DepartamentulComunicatii de la
Conferinta Generala.
Adaptare de Roland Paraschiv,director al Departamentului Comunicatii la Conferinta Muntenia.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE