background img

Articole noi

Dusul cald rece

DUSUL CALD-RECE

O buna metoda pentru a trezi si tonifica corpul. Sa faci un dus devine astfel o meditatie constienta care permite sa intri in contact profund cu fiecare parte a corpului. Apa, folosita mai intai la temperatura corpului (cat mai cald posibil) are un efect relaxant si linistitor, ceea ce destinde muschii, uneori anchilozati in timpul noptii. Apa rece tonifica si trezeste corpul. Ea schimba sarcina electro- magnetica a energiei care este atrasa spre extremitati si spre suprafata pielii. Se poate utiliza un jet direct (fix) sau manual, sau pur si simplu o manusa de baie trecuta sub apa rece.

Indicatii:

* Faceti un dus cald sau ca de obicei si lasati apa sa curga indelung pe ceafa, umeri si coloana vertebrala.
* Lasati sa curga apa rece succesiv pe fiecare parte a corpului, fiind constient ca o recunoasteti, o iubiti si va purifica.
Dupa dus frectionati-va corpul viguros cu o manusa din iarba de mare. Apoi in fata oglinzii, priviti-va si recunoasteti:


SHIVA/SHAKTI IN OGLINDA

1. Pregatiti ulei din germeni de grau amestecat cu cateva picaturi de ulei de menta (tonic) si de lamaie ( activeaza circulatia) sau de orice alt ulei la alegere.
2. Masati lent si constient fiecare parte a corpului, in ordinea urmata in timpul dusului, repetand interior ;,, Mana mea (picior, brat, gamba ,sex, etc.) imi sustine constiinta: eu o accept si o iubesc”.
3. Priviti-va in intregime in oglinda repetand interior ,,Eu sunt Shiva (sau Shakti), ma accept si ma iubesc “. Evocati interior energia cosmica pricipiul divin a carui manifestare sunteti. Uitati ochiul critic, privirea limitata de canoanele frumusetii si modei. Nu conteaza talia sau greutatea. Simtiti cum corpul devine privire, ca ochii vostri il ating pentru a extrage din el chintesenta spirituala; zeul, zeita din voi.
4. Apropiati-va si departati-va de imagine. Fiti privitorul/privitul. Spune-i ,,Te iubesc” pe toate tonurile.
5. Daca int-adevar ,,Te iubesc “suna fals si sunteti prost dispus, atunci spuneti cu voce tare si pe toate tonurile ce nu merge si de ce. Amintiti-va ca sunteti zeul/zeita. Jucati jocul temeinic pana in momentul in care veti simti ca puteti conchide prin ,,Te iubesc” sau ,,Te accept”. Acest ,,joc” este important caci el ne invata sa nu ne luam prea in serios. Ceea ce devine usor cand te exteriorizezi astfel, cam ca pe o scena de teatru.


EXERCITII FIZICE

Stabiliti-va propriul program. Important este sa va intretineti; esti singurul responsabil al evolutiei tale”. Aceste exercitii va vor da vitalitate si suplete, buna dispozitie indispensabila pentru a ajunge la experienta unui act sexual prelungit si inversat . Atunci cind le veti stapini, totul se va face ,,de la sine” si firesc.

* In picioare, picioarele usor departate, genunchii usor indoiti, bratele relaxate, umerii destinsi.
* Impreunati mainile. Foarte incet, ridicati bratele deasupra capului, incepand inspiratia pe nas. Simtiti ca inpiratia poarta miscarea bratelor.
* Apasati usor o palma de cealalta si lasati-le ca se odihneasca in spatele gatului. Inspiratia s-a terminat, plamanii sunt plini. Retineti aer in plamani si in tot toracele, de la abdomen pana la gat timp de 1minut.
* Expirati lent pe gura readucand mainile de deasupra capului si terminati expiratia cu mainile impreunate in fata. Bratele relaxate. Faceti aceasta respiratie de trei ori inainte de a incepe exercitiile, apoi odata dupa fiecare.


PLONJONUL

Acest exercitiu permite eliberarea tensiunilor produse de emotii care nu au fost exprimate. Impresia data e cea a unei caderi controlate. Te abandonezi in cadere ca intr-un plonjon. Muschii pelvieni ai zonei lombare si ai abdomenului sunt intinsi.

* Incepeti in picioare, talpile usor departate, genunchii relaxati, bratele de-a lungul corpului.
* Inspirand pe nas lasati-va sa cadeti inainte, capul relaxat, bratele cazand in fata. Miscarea se produce plecand de la baza coloanei vertebrale. Pastrati picioarele drepte si talpile lipite de sol. Pastrati aceasta pozitie un moment pentru a intinde muschii gambelor.
* Expirand pe gura, va ridicati incet fiind constient de fiecare vertebra, plecand de la baza coloanei pana la gat. Ajungeti in picioare in pozitia de plecare, la sfarsitul expiratiei. Continuati exercitiul cel putin de 6 ori. Terminati printr-o respiratie de integrare.
Dupa efort, puteti plonja in abandonul constient. Veti simti acest adevar: ,,Corpul este vehicolul constiintei mele”.


Exercitiile urmatoare sunt practicate dimineata si insotite de o muzica ritmata, la alegere; incercati sa urmariti ritmul muzicii in timpul exercitiilor care devin un dans. Pentru asane (posturi), puneti o muzica blinda.
Aceste exercitii permit expansiunea capacitatii respiratorii, adica o integrare a mentalului si a corpului care produce o impresie de echilibru interior. Cantitatea de energie de care dispunem este direct proportionala cu cantitatea de aer pe care o respiram si cu cantitatea de oxigen disponibila pentru celulele corpului. Cu cit putem respira mai profund si mai constient, cu atat suntem mai capabili sa crestem ,,pragul de placere”: sa atingem un orgasm resimtit in fiecare parte a corpului ca o totalitate. In aceste exercitii, trebuie sa simti ca respiratia, mai degraba, decat efortul muscular poarta miscarea. Prima din toate miscarile este deci cea a respiratiei amplificate care induce miscarea fizica si o insoteste.

RESPIRATIA DE INTEGRARE (Arica)

Acest prim exercitiu se practica si in fiecare din exercitiile urmatoare. El serveste de tranzitie, permite integrarea energiilor prin cele trei Porti. Practicati exercitiile dimineata, in picioare, in fata ferestrei deschise, daca e posibil, cu fata la soare. Simtiti ca absorbiti prana prin tot corpul.Va simtiti odihnit si destins.

ROTIREA

Acest exercitiu face talia si pelvisul suplu, fortifica genunchii, deblocheaza regiunea genitala. Practicati-l pastrand muschii corpului tot destinsi. Respiratia cu gura deschisa. Miscarea e asemanatoare miscarilor din timpul actului sexual. In picioare, picioarele usor departate, bratele de-a lungul corpului, efectuati zece rotatii ale soldurilor spre dreapta, apoi spre stanga. Talpile raman lipite de sol. Cercurile sunt descrise numai de pelvis. Imaginati-va ca faceti sa se invarteasca un cerc in jurul talie. Miscarea e fluida si continua ca un dans. Respirati profund. Terminati printr-o respiratie de integrare.


UDDYANA BANDHA

Acest exercitiu intareste capacitatea de a controla constient reflexul orgasmului. In picioare, genunchii indoiti, ne aplecam inainte, sprijinind mainile si greutatea corpului pe genunchi (degetele spre interior, opozabilul spre exteriorul genunchilui). Dupa a ce am expirat tot aerul din plamani, se ,,suge” sau contracteaza abdomenul spre interior cu plamanii goliti), apoi se relaxeaza muschii si abdomenul cade inainte. Faceti astfel zece contractii si relaxari inainte de a relua inspiratia urmatoare. Acest exercitiu ajuta digestia, tranzitul intestinal si tonifica organele sexuale. Practicat in sacade rapide si usoare, in timpul actului sexual, permite raspandirea senzatiilor erotice in tot corpul. Dupa aceasta prima serie de exercitii usoare si pregatitoare, abordam seria urmatoare, mai complexa, mai indispensabila pentru cei care vor sa invete sa recunoasca constient curentii subtili ai circulatiei energetice in corp.
Aceste exercitii, practicate asiduu, vor permite un control perfect al energiei in timpul actului sexual, ceea ce faciliteaza inbratisarea inversata. Ele stimuleaza fiecare organ al corpului facandu-l suplu asa incat sa putem varia aici pozitiile in timpul actului sexual, si deci felul in care face sa circule energia, fara a simti tensiuni.
Putem de asemenea urma indicatiile numeroaselor manuale de yoga deja publicate. E important sa nu fortam posturile. Sa procedam cu bladete, respectand limitele corpului.

MEDITATIA LUI KUNDALINI

Asa cum arata numele, aceasta meditatie trezeste puternice energii. Se recomanda sa fie practicata la apusul soarelui. Fiecare stadiu va dura 15 minute. ( Se va practica pe o muzica special compusa la ashram. Se poate procura caseta din centrele lui Bhagwan din intreaga lume).

* Primul stadiu. In picioare, talpile paralele, fiti complet destinsi faceti sa vibreze intreg corpul, lasati-va prada tremuratului si simtiti energia care circula de la picioare pana la cap. Respirati profund, cu gura deschisa, fara sa contolati ritmul respirator. Lasati-va in voie si deveniti acest tremurat, acest frison. Puteti pastra ochii inchisi sau deschisi. Pastrati regiunea genitala deschisa si destinsa pentru a putea simti vibratiile care o traverseaza. In timpul acestei faze va reancarcati corpul cu energie. La inceput veti face ,,ca si cum” aceste tremuraturi ar exista ar exista cu adevarat, amplificandu-le in mod voluntar. Putin cate putin ele se vor produce in mod natural si veti fi invadat de o mare vibratie.
* Stadiul al doilea. Dansati… in toate felurile posibile si lasati tot corpul sa exprime ceea ce simte. Nu va ganditi la miscarile pe care le veti face si lasati-va ghidati de impulsurile spontane ale corpului. Fiti receptiv la miscarea lui interioara. Deveniti aceasta miscare, acest dans.
* Stadiul al treilea. Ramaneti imobil, asezat sau in picioare… Observati, respirati, cu blindete.
* Stadiul al patrulea. Lungiti-va ramanand absolut calm, imobil. Daca gandurile revin, observati-va respiratia.

RESPIRATIA HARA

Acest exercitiu permite sa intram in contact cu Hara, centrul de gravitatie al corpului, situate la trei latimi de deget sub buric. E vorba de a opera o tranzitie de la “eu respir” al ego-ului la respiratia naturala a organismului; lasam sa “plece” suflul singur. Nu mai respiram, “suntem respirati”.

Postura:

* asezat in semi-lotus sau pur si simplu pe un scaun;
* spatele drept, zona lombara usor cambrata;
* aceasta cambrare destinde abdomenul si-l face sa iasa inainte (avem impresia ca el “cade inainte”)
* gitul este drept, barbia usor inapoi
* umerii sunt destinsi si neridicati
* Miinile se odihnesc pe coapse, dosul mainii drepte in palma mainii stangi, varfurile degetelor mari atingandu-se, degetele mari fiind drepte.

Plaminii:

* respirati pe nas, lent, fiind constienti de miscarea de expansiune si concentrare a suflului, inspirand, imaginati-va ca plamanii devin imensi; la expiratie, va imaginati ca plamanii devin foarte mici: continuati astfel aproximativ 3 minute;
* in mod normal nu respiram decat cu partea de sus a plamanilor (partea de sus a pieptului) si ne umplem plamanii de sus in jos: obserbvati astfel miscarea noastra respiratorie obisnuita si concetrati-va total asupra unei respiratii constiente si lente; inspirati la maximum umfland bine pieptul si expirati lasand tot aerul sa iasa fara efort.

Respiratia naturala incepe de jos in sus si umple mai intai regiunea abdominala, apoi pieptul, pana in partea de sus a plamanilor (spre clavicule).
E vorba aici de a inversa polaritatile dezvoltate in mod obisnuit in cultura noastra, in care predomina mentalul (activ) caruia corpul ii este subordonat. Aici, raminand pe cat posibil vid de orice gand, mentalul devine polul receptiv (oglinda) si Hara polul activ. El simbolizeaza viata, el este punctul de echilibru de unde tasneste forta vitala, centrul actiunii directe, instinctive a corpului. In aceasta optica, mentalul se multumeste sa inlocuiasca informatia necesara care permite sa ghideze actiunea, dar de la Hara vine ordinul de a actiona.
Pentru a facilita aceasta intoarcere la respiratia vitala plecand de la Hara inspirati si expirati usor incepand de la diafragma, fiind constient de miscare ei (expansiune-deschidere; contractie-inchidere).
Facand aceasta nu va identificati asupra punctului Hara de sub buric. In timpul inspiratiei, el se inchide spre in jos, asigurandu-va astfel un masaj al organelor (stomac, vezica, ficat). Expiratia trebuie sa fie lenta si sa impinga (cu muschii) cat mai jos posibil (ca si cum am expira Hara), in timp ce abdomenul se umfla. Procedati cu blandete. In curand veti simti ca nu “tu” respiri ci Hara care “te” respira dupa impulsul sau natural si INSTINCTIV. Vei simti atunci ca Hara este punctual de contact intre microcosm (organele interne) si macrocosm (univers). Pentru a onora aceasta calitate, Orientalii numeau acest punct “oceanul energiei”. Daca urmati aceasta “meditatie respiratorie” 5 – 10 minute, in fiecare zi, inspirand mai intai cu abdomenul apoi cu pieptul, apoi cu partea de sus a plamanilor, apoi invers, golind mai intai cusca toracica si impingand asupra abdomenului la expiratie (lent), va veti descoperi puterea vitala si veti obtine o mai mare rezistenta, un mai bun control in raporturile sexuale. Plasand concentrarea total in Hara, puteti transcende interferentele mentale care produc indoiala, teama, ezitarea. Punctul Hara activat e o sursa de forta, incredere in sine si deci de curaj.

RESPIRATIA COSMICA

Aceasta respiratie (pe nas) favorizeaza producerea de unde “alfa” de catre creier; unde caracteristice starii de calm si seninatate. Aceasta practica avansata se naste din practica precedenta.
Dupa ce ati depasit etapele precedente, continuati concetrandu-va asupra punctelor urmatoare:

* Incetiniti din ce in ce fiecare respiratie, care trebuie sa devina cat mai lunga si lenta. Atat de lenta si imperceptibila incat nu veti mai simti in nas senzatia obisnuita de prospetime atunci cand suflul este inspirat, si de caldura atunci cand expirati. Nu mai simtiti suflul trecand.
* Este important in acest stadiu, ca varful limbii sa atinga usor cerul gurii, exact in spatele dintilor din fata, pentru a nu intrerupe conexiunea energetica intre sus si jos.
* Respiratia este acum lenta, blanda, profunda si FLUIDA. Nici o sacada nu-i tulbura ritmul.
* Respiratia devine intr-adevar “cosmica” atunci cand este imperceptibila. Ai impresia ca nu mai respiri. Absorbi atunci Prana pura. Este calitatea suflului caracteristica starii de Samadhi (extaz). Cei care pot mentine acest suflu “transpersonal” in timpul clipelor de dragoste, transcend orice notiune de control si separare.

RESPIRATIA SOARELUI SI A LUNII

In Tantra, soarele reprezinta aspectul ardent, activ, extravertit al energiei masculine. El corespunde intelectului, elementului foc, culorii rosu-auriu, partii drepte a corpului si lui pingala–nadi, traseu subtil, situat in dreapta coloanei vertebrale, care se termina spre nara dreapta. Luna simbolizeaza energia feminina, intuitiva, linistitoare, ea corespunde elementului apa, culorii alb-argintiu, partii stangi a corpului si lui ida-nadi, traseu subtil, situat in stanga coloanei vertebrale, care se termina spre nara stanga.

Acest exercitiu are drept scop armonizarea suflurilor solare si lunare si functionarea sistemului nervos simpatic si parasimpatic care le corespund. Ceea ce produce echilibrul natural (independent de orice control mental) dintre barbatul si femeia interioara, intre yang si yin, intre cer si pamant. E vorba deci de o respiratie alternanta constienta, de a purifica nadis-urile stang si drept pentru a intra pe “calea de mijloc” (sushumna nadi sau conductul subtil situat in maduva spinarii) care leaga perineul, la baza coloanei vertebrale, de varful capului. Practica regulata a acestei tehnici, faciliteaza experienta “cercului” in unirea tantrica.

Se procedeaza astfel:

1. Purificati conductul nazal:

* Se astupa nara stanga cu inelarul mainii drepte.
* Se inchide nara dreapta cu degetul mare al mainii drepte.
* Inspirati prin nara stanga.
* Expirati prin nara dreapta (nara stanga astupata).

2. Respiratie si vizualizare:

* Stati in pozitia lotus sau semi-lotus
* Expirati
* Cu degetul mare al mainii drepte, va astupati nara dreapta, inspirati usor si profund pe nara stanga. In acelasi timp va imaginati, apoi simtiti energia lunara coborand din nara stanga pana la perineu, la baza coloanei vertebrale (Muladhara chakra).
* Cand plamanii s-au umplut cu aer, astupati narile (dreapta cu degetul mare, stanga cu inelarul mainii drepte) tinandu-va respiratia cat mai mult posibil, fara a forta. In general, respiratia se face timp de 6 batai de inima si retentia timp de 3, dar aceasta depinde de fiecare.
* Va imaginati in acelasi timp, apoi simtiti energia care trece din stanga (ida) la dreapta (pingala).
* Astupati nara stanga cu inelarul drept si expirati lent prin nara dreapta. Imaginati, in acelasi timp, apoi simtiti energia solara care urca din perineu pana la nara dreapta

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE