aspect de coaja de portocala
·
celulita
·
despre sanatate
·
piele - celulita
·
plante medicinale
·
problema tuturor femeilor
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Celulita, problema tuturor femeilor
Celulita, problema tuturor femeilor
Celulita este o modificare specifica femeilor a ţesutului adipos, care intră în componenţa pielii. Această modificare se manifestă printr-o uşoară denivelare a suprafeţei pielii. Vorbind mai simplu, în cazul celulitei pielea are aspectul cojii de portocală.
________________________________________
Ce este celulita?
Înainte de a arata ce este celulita, trebuie să spunem ce nu este acest fenomen.
• Celulita nu este o grăsime simplă (obişnuită). Femeile nu pot scăpa de această grăsime cu ajutorul exerciţiilor sau dietei.
• Celulita nu este o retinere de lichid. Aceasta este numai o parte a problemei, insa ea este unul dintre cei mai importanti factori care atrag procesul de depunere a grasimilor.
• Celulita nu este numai o problema cosmetica. Este o problema fizica, care nu poate fi schimbata prin intermediul exercitiilor obisnuite si al regimului alimentar.
• Celulita nu inseamna un chin continuu atit pentru sine, cit si pentru ceilalti.
• Celulita nu este numai o problema a felului in care aratam. Este o afectiune care trebuie tratata. Celulita, problema tuturor femeilor
Ţesuturile de colagen în formă de fagure
Adunind ceea ce am spus mai sus, ajungem la concluzia ca celulita este o stare in care grasimea s-a depus in parti ale corpului cum ar fi coapsele, miinile si picioarele. Tesuturile de colagen din aceste portiuni au forma fagurelui de albine, nu se mai incruciseaza ca in alte parti ale corpului.
Aceste tesuturi alveolare se umplu cu depuneri de grasime, cu toxine, care ridica pielea in sus si in exterior, o intind. Acest lucru intinde colagenul si impiedica miscarea fluidelor. Intinderea colagenului opreste circulatia. Hormonii care elimina grasimea din corp nu pot ajunge la aceste celule pentru a elibera grasimile care se acumuleaza acolo. Ca urmare a acestui fapt, celulele primesc permanent grasimi si nu le pot elimina eficient din corp.
Pentru ca toxinele sunt conţinute in fluidele din corp, in special in grasime, aceste celule celulitice grase contin o cantitate foarte mare de toxine. Cercetarile facute la Universitatea din Milano (Italia) au aratat ca aceasta toxicitate si presiune a fluidelor cu trecerea timpului va distruge celulele. Peretii celulelor devin mai grosi si tari, ceea ce ingreuneaza si mai mult eliminarea grasimilor. Practic, grasimea si toxinele sint inchise aici.
Despre faptul ca celulita este o problema cosmetica cu care trebuie sa se lupte stie in zilele noastre fiecare femeie. Saloanele de frumusete propun numeroase proceduri care sa ne scape de coaja de portocala si pantalonii bufanti.
Insa cum sa va descurcati independent, care sint procedurile si preparatele necesare numai dumneavoastra este un proces destul de dificil.
Celulita, problema tuturor femeilor
Cele patru stadii ale fenomenului
Manifestările celulitei sunt cunoscute majorităţii femeilor. Suprafaţa denivelată a pielii apare la început numai acolo unde pielea este încreţită. Mai târziu, aceste ridicaturi apar fără a urma o logica anumita. La final, celulita poate afecta considerabil picioarele si coapsele, care devin asemanatoare unui aluat cu drojdie, care a fost mult timp apasat cu degetele.
Exista patru stadii ale celulitei.
Primul stadiu este umflatura. In primul stadiu, uneori chiar si in al doilea, celulita practic este imposibil de vazut. Femeii i se pare ca s-a implinit putin sau mai repede ca s-a umflat. Pielea in acest caz este neteda si moale. Nevăzând o coaja de portocala, femeia isi face linistita alte haine, isi mai largeste jachetele, in timp ce in organism deja a început procesul de retinere a lichidului, care in cel mai scurt timp va provoca apariţia adevăratei, vizibilei celulite.
Iată cum se produce acest lucru: prelucrind substantele nutritive, celulele adipoase formeaza reziduuri, pe care ele le trimit catre lichidul intercelular. Acolo, reziduurile se acumuleaza treptat si atunci cind au devenit prea multe, ele inunda vasele limfatice. Aceasta inseamna ca 60-70 de procente din lichidul de a carui pompare raspund vasele limfatice sint retinute in organism - de aici senzatia de umflatura. Celelalte 30-40 de procente de lichid sint eliminate din organism prin vene.
De aceea, in prima etapa este foarte usor sa scapati de celulita. Trebuie numai sa eliminati cit mai activ lichidele din organism: in primul rind trebuie sa va ocupati cu sportul, in al doilea rind trebuie sa mergeti la sauna si sa eliminati din organism tot lichidul de prisos si reziduurile (este bine sa aveti la indemina o perie pentru masaj) si, in al treilea rind, trebuie sa urmati un curs de limfodrenaj.
Inca un mijloc de a scapa de celulita in etapa initiala este presoterapia. De asemenea, trebuie sa folositi creme anticelulitice. In stadiul incipient al celulitei acestea sint de foarte mare ajutor, dar trebuie aplicate cu atentie, cu miscari usoare de masaj, facind un usor limfodrenaj.
Depunerile de grasimi compacte
Cel de-al doilea stadiu înseamnă deja o umflătură mai serioasă. În acest stadiu de dezvoltare a celulitei, sistemul venos nu s-a obişnuit cu o asemenea cantitate de lichid, pe care trebuie sa il elimine din organism. In legatura cu acest fapt creste presiunea din interiorul tesuturilor. Lichidul se acumuleaza si apasa venele, acoperind in acest fel si ultima posibilitate de scurgere. Depunerile de grasimi devin compacte in timp ce umflatura a crescut, iar tesutul s-a incordat.
Pentru a pune un diagnostic corect trebuie numai sa atingeti zonele cu probleme: daca picioarele sau coapsele s-au intarit inseamna ca celulita a trecut in al doilea stadiu si acum tratamentul trebuie sa aiba un ritm mai rapid, numarul sedintelor de limfodrenaj ajungind in acest moment la trei-patru pe saptamina. In afara de aceasta trebuie sa creasca nivelul efortului fizic si numarul sedintelor de sauna. Nu incetati de asemenea sa folositi cremele anticelulitice.
Oxigenul nu mai ajunge in tesuturi
Stadiul al treilea este stadiul micronodular. Daca in primele doua stadii celulita nu se observa, daca continuati sa va umflati si sa stati ore intregi in fata televizorului, atunci afectiunea trece foarte repede in cel de-al treilea stadiu, atunci cind lichidul deja incepe sa apese arterele care sint responsabile cu ducerea oxigenului in ţesuturi.
Atunci cind oxigenul inceteaza sa mai ajunga in tesuturi, incepe sa se dezvolte un tesut conjunctiv sub forma unei retele asemanatoare cu un fagure. Tesutul conjunctiv aminteste de venele albe pe care fiecare gospodina le vede intr-o bucata de carne. Ceva asemanator se formeaza si in organismul unei femei, insa in al treilea stadiu al celulitei acest tesut conjunctiv cuprinde numai una-doua celule.
La prima vedere, pielea pare normala, insa daca se increteste se vede foarte usor coaja de portcocala.
Pentru a diagnostica exact acest stadiu de dezvoltare a celulitei se poate face asa-numitul test de caldura. Pentru aceasta puneti-va miinile una peste alta si cu dosul palmelor verificati temperatura pielii (aveti nevoie de cineva sa va ajute). In locurile in care celulita este depusa, temperatura este putin mai scazuta.
Inca un mijloc de diagnosticare este simptomul ciupiturii. Pentru aceasta trebuie sa prindeti incet, dar cu putere pielea intre doua degete, sa stringeti putin si apoi sa o eliberati. Daca nu apare senzatia de durere inseamna ca simptomul ciupiturii este negativ, terminatiile nervoase s-au pastrat si nu este totul pierdut.
In cel de-al treilea stadiu, celulita este mai greu de tratat din cauza formarii tesutului conjunctiv care pe de o parte se lipeste de muschi, iar pe de alta parte - de piele. De aceea, atunci cind se misca pielea dintr-un loc moale, care nu a fost încă atins de ţesutul conjunctiv, ea revine uşor la poziţia iniţială; acolo unde insa exista o cicatrice, acest lucru nu se intimpla, de aici si denumirea de coaja de portocala.
Sa slăbiţi in acest stadiu al celulitei este de asemenea foarte greu, pentru ca si in cazul celei mai bune diete slăbeşte totul, in afara acelor parti ale corpului blocate de celulita. Limfodrenajul in aceasta etapa este practic inutil.
De aceea, saloanele care propun tratarea celui de-al treilea stadiu al celulitei cu ajutorul limfodrenajului stârnesc indoiala in ceea ce priveste competenta. Aceasta celulita trebuie sparta.
Nu demult, unul dintre cele mai populare mijloace de spargere era masajul efectuat cu putere. Insa in cazul unui asemenea masaj impreuna cu grasimile si tesutul conjunctiv sint afectate si capilarele venoase, arterele si terminatiile nervoase. Aceasta este o procedura foarte dureroasa si nu foarte eficienta. In zilele noastre exista metode mai civilizate. De aceea este mai bine sa nu riscati in ceea ce priveste propria sanatate. Foarte populara in aceste momente este metoda de a scapa de celulita prin intermediul ultrasunetelor.
Afectarea terminatiilor nervoase
Cel de-al patrulea stadiu este cel macronodular. Cind in jurul micii retele striate mai apare inca una, o retea mai puternica de tesut conjunctiv, celulita este foarte vizibila. In zonele celulitice, pielea este rece si are o nuanta albastruie. Simptomul ciupiturii este pozitiv. Inseamna ca terminatiile nervoase au fost atinse si aceasta celulita provoaca durere.
Este vorba deja despre o patologie, spre deosebire de primele trei stadii, care nu sint patologice. Limfodrenajul, regimul alimentar, sauna si cremele nu mai sint de nici un ajutor. In acest caz este necesara lipoaspiratia (liposuctia), o operatie de indepartare a grasimii.
Amintiti-va totusi ca celulita este un mod de viata si, daca nu il schimbati, dupa citva timp va aparea din nou necesitatea de operatie, numai ca atunci grasimea va trebui eliminata dintr-o alta parte a corpului.
De ce apare celulita
Estrogenii actioneaza asupra vaselor sangvine din tesutul celular subcutanat. Ca urmare a tulburarilor de circulatie, in vasele mici este perturbata patrunderea oxigenului in tesuturile adipoase. Se formeaza astfel celule moarte si semimoarte. Luind in consideratie ca tesutul gras este dispus in alveole, se formeaza niste depuneri tari de grasime. Ca urmare a acestui fapt apar denivelarile caracteristice pe suprafata pielii.
De obicei, celulita apare dupa maturizarea sexuala. In aproximativ 12 la suta dintre cazuri celulita apare in timpul maturizarii sexuale, in 20 la suta - in timpul si dupa sarcina, in 25 la suta dintre cazuri - in timpul menopauzei. Se poate afirma astfel ca celulita apare cel mai des in perioadele de explozie hormonala.
De aceea, trebuie sa inlaturati actiunea unui numar foarte mare de factori care contribuie la dezvoltarea celulitei. Exista creme anticelulitice care contin substante de tipul aminofilinei care imbunatatesc alimentarea cu singe a pielii. Extractele din diferite plante contribuie de regula la imbunatatirea circulatiei sangvine.
Toate tipurile de crema se prescriu individual pentru fiecare pacient, luind in consideratie particularitatile pielii si starea generala a organismului. Cel mai bine este sa va sfatuiti cu un specialist, pentru ca alegerea independenta poate fi lipsita de reusita si in cazul tratamentului poate da rezultate nefavorabile. Folosirea independenta este permisa numai pentru sustinerea terapiei dupa un complex de tratament.
Masajul contribuie de asemenea la imbunatatirea circulatiei sangvine. Pentru tratarea celulitei se foloseste masajul corector, in acelasi timp putind fi folosite si cremele anticelulitice. Aceasta procedura are actiune minimala, circulatia sangvina este imbunatatita, alimentarea tesuturilor este de asemenea imbunatatita.
Tratarea complexa a celulitei
Conditia principala pentru tratarea celulitei este abordarea complexa. In lupta cu celulita trebuie combinat masajul, procedurile de fizioterapie, gimnastica, cremele impotriva celulitei si alimentatia echilibrata; in unele cazuri nu dauneaza cu nimic daca va curatati intestinul si daca duceti un mod de viata mai sanatos.
Cea mai activa combinatie consta dintr-un complex anticelulitic fizioterapeutic cu creme anticelulitice, din curatarea intestinului si regim alimentar echilibrat. O asemenea abordare pe mai multe planuri a celulitei o impiedica sa se mai dezvolte, iar pielea va deveni treptat mai neteda.
Si mai bine este daca combinati folosirea mijloacelor fizioterapeutice cu masajul profesional al zonelor cu probleme. Acesta imbunatateste in primul rind circulatia sangvina, iar in al doilea rând activează limfa din zonele afectate.
In stadiile incipiente ale celulitei de mare ajutor va este masajul, care creste elasticitatea tesutului conjunctiv. Acest masaj este bine sa fie efectuat de un maseur profesionist.
Acasă este bine să faceţi un masaj energic, cu mişcări circulare cu o perie pe coapse, stomac, gambe, spate. Daca nu va leneviti si faceti in fiecare zi acest complex de exercitii, celulita va inceta sa se mai dezvolte.
Hipodinamia este prietenul bun al celulitei: cu cit stati mai mult fara sa faceti miscare, cu atit mai repede se dezvolta celulita. In primul rind, celulita apare acolo unde este tulburata circulatia singelui si a limfei din cauza lipsei de actiune a muschilor. In muschii care lucreaza intens, singele si limfa nu stagneaza. De aceea este foarte important sa va rezervati timp pentru exercitii fizice zilnice si sa le faceti regulat.
In lupta cu celulita va ajuta foarte mult sportul. Deosebit de utile va sint alergatul, inotul, diferite exercitii in apa, mersul pe bicicleta. In fiecare zi este obligatoriu sa faceti gimnastica speciala, dar daca celulita este vizibila si pentru un ochi neexperimentat, atunci este mai bine sa va adresati unui specialist pentru consultatie.
In alimentatia zilnica trebuie sa existe suficiente vitamine si substante minerale, in special vitamina E. Aceasta vitamina influenteaza alimentarea cu singe a pielii si se gaseste in uleiurile vegetale si oua. In afara de aceasta, in alimentatie trebuie sa fie foarte multa vitamina C. Aceasta intareste fibrele din tesuturile conjunctive. Consumati alge marine, care de asemenea contin foarte multe vitamine.
Pestele si varza intaresc fibrele tesutului conjunctiv, ceea ce previne aparitia celulitei sau incetineste dezvoltarea ei. Includeti in regimul alimentar mai multe legume, piine cu tarite, verdeata. Si obligatoriu limitati consumul de alcool si fumatul.
Barbatilor le plac aripioarele
Atunci cind va hotariti sa declarati razboi fara compromisuri cojii de portocala trebuie sa va amintiti ca:
• Barbatii apreciaza figurile noastre nu atit de aspru ca noi; lor le plac aripioarele noastre si, daca nu ati reusit sa fiti victorioase in lupta cu celulita, nu trebuie sa disperati.
• Efectul vizual poate imbunatati semnificativ situatia. Este vorba despre faptul ca pielea mai inchisa la culoare pare mai neteda. Ca sa va convingeti de acest lucru intindeti-va pe corp o piele autobronzanta.
• Nu trebuie sa asteptati rezultate de la masuri atipice - problema trebuie rezolvata complex, combinind cremele anticelulitice, masajul si alte proceduri cu exercitii speciale si un regim alimentar echilibrat.
• Daca deja v-a aparut celulita, trebuie sa luati in consideratie faptul ca lupta cu celulita va va ocupa o perioada destul de lunga de timp.
Regim alimentar cu legume, fructe, grăsimi vegetale
Pentru a scăpa de celulita trebuie sa începeţi din interior. Sa renuntati definitiv la consumul de grasimi nu este bine. Grasimile vegetale, de exemplu, sint necesare pentru mentinerea elasticitatii pielii, iar aminoacizii din untura de peste va ajuta sa distrugeti grasimile rele. Trebuie sa respectati un regim alimentar in care sa intre legume crude si fructe, proteine din nuci, seminte sau boabe de soia.
Dezvoltarea celulitei este oprita de salata si varza, de verdeata, piine de secara, peste, produse marine. Evitati consumul de carne rosie, in special cu grasimi. In locul acestora puteti consuma peste. Carnea rosie contine o cantitate foarte mare de elemente artificiale si toxine. Daca mincati carne de pasare, inlaturati pielea si grasimile.
Limitati consumul de produse lactate. Acestea provoaca formarea unei pelicule care impiedica eliminarea grasimilor si toxinelor din sistemul limfatic.
Trebuie de asemenea sa micsorati consumul de hidrati de carbon, in special zaharul rafinat. Medicii va sfatuiesc sa consumati cit mai multe lichide - pina la 2 litri pe zi. Evitati consumul de bauturi alcoolice, coca-cola, chiar coca-cola dietetica. Nesul irita intestinul si este un factor care favorizeaza celulita. Cafeaua este permisa, ca de altfel si ceaiul verde. Beti apa plata, evitati cocteilurile si inlocuitorii alimentari sau alimentele cu adaosuri artificiale, cu coloranti si zahar artificial. Acestea nu sint naturale si se acumuleaza in zonele cu celulita.
In regimul alimentar, trebuie incluse de asemenea lecitina si vitamina F - principalele mijloace de lupta impotriva celulitei. Doza, schema de consum si combinarea lor cu alimentele este determinata de medic, individual in fiecare caz - este luat in consideratie tipul de constructie a fiecaruia, caracterul depunerilor de grasimi, modul de viata, efortul profesional si o multime de alti factori.
Trebuie sa fiti preveniti insa ca experimentele individuale nu duc la nimic bun - o greseala poate provoca un efect secundar: supradozarea de lecitina conduce la scaderea tensiunii arteriale.
Preparate cosmetice anticelulitice
Industria cosmetica propune in zilele noastre numeroase preparate impotriva celulitei in cele mai diferite forme. Exista geluri, creme, lotiuni si uleiuri. Insa acestea au mai repede un efect de mentinere, un efect profilactic decit terapeutic. In stadiile timpurii, atunci cind celulele inca isi mai pastreaza capacitatea de a lucra, asemenea mijloace pot opri procesul de raspindire a celulitei. Acestea contin de regula cafeina, silicon, vitamina A, diferiti fermenti, alge marine, componente care normalizeaza metabolismul, cresc elasticitatea pielii, dizolva grasimile. Unul dintre componentele anticelulitice de baza folosite in zilele noastre sint algele marine brune (laminaria si fucus).
Peeling-ul (indepartarea straturilor superficiale ale pielii) contribuie la hranirea tesuturilor cu oxigen, ca urmare a acestui fapt creste tonusul, slabesc fenomenele de stagnare. Cremele anticelulitice usureaza eliminarea lichidelor din tesuturile adipoase prin sistemul limfatic, cresc tonusul pielii. Aceste creme se folosesc de foarte multe ori in timpul impachetarilor reci sau fierbinti: se aplica preparatul pe corp, se intinde uniform pe zonele cu probleme, dupa care corpul este invelit cu o pelicula speciala. Dupa o ora, o ora si jumatate, pelicula este indepartata, iar resturile de crema sint sterse. Foarte important este ca in timpul masajului, crema sau gelul sa fie intinse pe picioare de jos in sus.
Algele marine - medicamentul-minune
Pentru prevenirea celulitei, natura ne-a propus un mijloc foarte eficient care poate rezolva problemele puse.
Algele marine brune sint acest mijloc uimitor. In componenta lor intra un grup de vitamine foarte importante, microelemente si polizaharide. Cea mai valoroasa din aceste substante este iodul. Acesta se gaseste in algele brune intr-o forma foarte usor de asimilat. Deficitul de iod tulbura prelucrarea hormonilor glandei tiroide, care regleaza schimburile de substante din organism, in aceeasi masura si in tesutul adipos subcutanat. Normalizarea prelucrarii hormonilor restabileste echilibrul intre patrunderea si iesirea din piele a lichidului; ca urmare a acestui fapt, produsele daunatoare capacitatii vitale inceteaza sa se mai acumuleze, scad fenomenele de inflamare.
Componentele active din algele marine normalizeaza metabolismul la nivel celular, in piele, stimuleaza microcirculatia, imbunatatesc tonusul vaselor si eliminarea lichidului din tesuturi, elimina toxinele din celule. Astfel creste tonusul muscular, sint eliminate grasimea si lichidul de prisos, tesutul devine mai sanatos si elastic.
Nu degeaba, femeile din tarile Asiei de sud-est si Japonia nu numai ca adauga in mincare alge marine, dar le folosesc la scara larga si pentru ingrijirea tenului. Pe baza de alge marine sint fabricate multe preparate cosmetice.
Dusul alternant, cald-rece, imbunatateste circulatia
Un dus zilnic in care alterneaza apa calda si cea rece va ajuta sa va imbunatatiti circulatia sangvina. In timpul dusului frecati-va corpul cu o perie sau cu o manusa din material aspru. Daca nu suportati dusul cu apa rece, atunci masati-va corpul cu aceeasi perie sau manusa uscata. Acest lucru influenteaza de asemenea pozitiv circulatia. Daca nu exista contraindicatii, puteti merge regulat la sauna.
Dintre metodele de actiune fizica asupra celulitei se folosesc diferite tipuri de masaj, care ajuta la slabirea fenomenelor de stagnare si usureaza limfodrenajul.
Sub forma de preludiu la masaj faceti un dus alternant cald-rece. Incepeti masajul de la genunchi in sus, la inceput cu trei-patru miscari usoare din toate partile, apoi cu miscari cit mai intense, cu toata palma. Alegeti-va o zona de piele si grasime si masati-o pe picior in sus, pe partea exterioara a coapsei, apoi pe partea interioara, de doua ori pentru fiecare parte. Masati-va zona cu probleme cu ambele miini, ca si cum ati amesteca un aluat.
Intindeti pe coapsa o crema sau un ulei si masati cu miinile in ambele directii.
Stringeti-va miinile in pumn si cu incheieturile degetelor frecati-va de la genunchi in sus, pe coapsa - pe partea exterioara, pe cea interioara, in fata si in spate; pentru fiecare zona faceti cite patru-cinci miscari. Loviti-va energic cu palmele pe coapse. Coapsele trebuie sa fie rosii si sa arda putin, astfel cremele isi fac efectul mult mai bine.
Masajul este foarte eficient
In cele ce urmeaza va vom arata citeva mijloace foarte eficiente de lupta impotriva celulitei. Metodele care folosesc apucarea actioneaza mai profund decit masajul la suprafata, stimuleaza circulatia sangvina si in acelasi timp actioneaza asupra vaselor sangvine si asupra tesutului conjunctiv.
Acest masaj a fost prelucrat de o femeie fizioterapeut si sint suficiente 10 minute de exercitii zilnice pentru a intari tesuturile si pielea. Cu ajutorul miscarilor de apucare va puteti de asemenea masa antebratele, genunchii, stomacul. Acest lucru este recomandat si dupa sarcina. Dupa aceasta procedura folositi orice crema anticelulitica (nu folositi crema inainte, pentru ca miinile va vor aluneca si nu veti mai putea prinde cu putere partile corpului pe care trebuie sa le masati).
Exercitiul 1: pentru stomac, coapse, fese
Stringeti mina pumn si cu oasele de la degete frectionati-va pielea de sus in jos si invers pina cind corpul incepe sa se inroseasca.
Exercitiul 2: pentru gambe, coapse, fese
Stringeti-va degetele si masati-va pielea cu miscari circulare, stringind usor. Miscarile circulare se fac atit cu virfurile degetelor, cit si cu degetele mari, miinile fiind puse in acest timp una peste alta.
Exercitul 3: pentru partea interioara a miinilor si coapse
Prindeti bine pielea intre degetul mare si celelalte degete si neteziti-o in sus. Nu stringeti prea tare pentru ca pot aparea vinatai.
Exercitiul 4: pentru stomac, coapse, fese
Cu degetele mari si cu cele aratatoare de la ambele miini formati un triunghi si apasind cu putere miscati-l in sus, in directia degetelor mari; dupa aceea neteziti pielea, miscind degetele mari in jos.
Baile cu sare marina regleaza metabolismul
Sarea marina extrasa din adincuri contine un intreg complex de substante minerale care actioneaza favorabil si are efecte terapeutice asupra organismului, ii dau o senzatie placuta de confort si prospetime. Proprietatile terapeutice ale sarii marine sint: schimbarea hemodinamicii microcirculatorii regionale si centrale, actiune de calmare si antiinflamatoare, reglarea proceselor metabolice, imbunatatirea functionarii tesuturilor si organelor.
Amestecati in baie 350 de grame de sare marina (puteti sa o cumparati de la farmacie). In apa obtinuta trebuie sa stati 15-20 de minute. Aceasta procedura inlatura oboseala, calmeaza nervii. Starea pielii se imbunatateste, aceasta devine mai neteda si mai elastica. Temperatura solutiei cu sare marina pentru baie trebuie sa fie de 36-37 de grade, durata procedurii 10-15 minute, faceti 10-12 asemenea bai in 24 de ore.
Baile cu uleiuri eterice intaresc membranele celulare
Uleiurile eterice se folosesc cu scopul intaririi membranelor celulare, pentru stimularea proceselor metabolice, pentru imbunatatirea regenerarii pielii, pentru imbunatatirea alimentarii cu singe a celulelor pielii, pentru cresterea tonusului muscular. In cazul celulitei sint recomandate urmatoarele uleiuri eterice: de portocala, de mandarine, de lamiie, de grapefruit, de ienupar, de pin, de santal, de rozmarin. Uleiul se amesteca bine cu un pahar de iaurt, temperatura apei pentru baie trebuie sa fie de 37 de grade Celsius. Durata procedurii este de 20 de minute.
In acest scop se folosesc mai multe amestecuri de uleiuri:
• trei picaturi de ulei de ienupar, o picatura de rozmarin, o picatura de muscata, o picatura de levantica, o picatura de salvie.
• patru picaturi de levantica, trei picaturi de lamiie, cinci picaturi de cimbru, cinci picaturi de rozmarin.
• sase picaturi de cimbru, patru picaturi de rozmarin, doua picaturi de lamiie.
Masajul cu miere
Metoda masajului cu miere a ajuns pina la noi din Tibet. Se bazeaza pe interactiunea pielii cu substantele active biologic care se gasesc in miere, incluzind insa aici si mecanismele standard de actiune a altor tipuri de masaj. Aceasta metoda este un fel de reflexoterapie, o imbinare uimitoare intre mierea de albine si masaj.
O îmbunătăţire rapida a circulatiei sangvine in straturile profunde ale pielii si muschi contribuie la imbunatatirea nutritiei organelor interne si tesuturilor. Mierea continind substante active din punct de vedere biologic absoarbe toxinele si contribuie la o mai rapida eliminare a lor din organism. Un asemenea masaj se efectueaza pentru cresterea circulatiei limfei si pentru curatarea pielii. Pielea după efectuarea masajului devine mai elastica, neteda, imbunatatindu-se in acelasi timp starea întregului organism.
Trebuie efectuate 15 sedinte de masaj cu miere, o zi da, una nu (acest lucru este foarte important).
Pentru masaj aveti nevoie de miere de flori sau de tei naturala, fara adaosuri si nezaharisita. Ca supliment, in miere puteti adauga uleiuri aromatice: de lamiie, portocala, mandarina, grepfrut, ienupar, eucalipt, levantica.
Se pune o lingurita de miere la cinci picaturi de ulei sau amestec de mai multe uleiuri. Daca faceti un masaj al coapselor si feselor sint suficiente doua lingurite de miere si cinci picaturi de ulei.
Iata citeva exemple de amestecuri recomandate pentru masajul cu miere:
• doua lingurite de miere, cinci picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de ulei de eucalipt, doua picaturi de ulei de levantica;
• doua lingurite de miere, trei picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de portocala, doua picaturi de levantica, trei picaturi de ienupar;
• doua lingurite de miere, cinci picaturi de ulei de lamiie, cinci picaturi de ulei de portocala;
• doua lingurite de miere, trei picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de ulei de levantica, cinci picaturi de ulei de menta.
Mierea se amesteca cu uleiurile inainte de masaj. Daca se folosesc mai multe uleiuri, atunci se amesteca mai intii acestea, apoi se adauga mierea.
Gimnastica pentru eliminarea grasimilor
Exercitiile incluse intr-un complex de gimnastica speciala contribuie la eliminarea grasimilor din organism si, in consecinta, previn deformarea tesutului conjunctiv.
• Stati drept. Lasati un picior mai in spate, indreptati genunchiul. Celalalt picior indoiti-l. Aplecati-va putin in fata si puneti-va ambele miini una peste alta pe genunchi. Tineti-va spatele drept 10-20 de secunde. Faceti acelasi exercitiu cu celalalt picior. Repetati de zece ori.
• Stati drept si intindeti-va miinile in fata. Faceti zece genuflexiuni lente. Acest exercitiu stimuleaza circulatia sangvina.
• Intindeti-va pe spate si inspirati. Intindeti-va miinile deasupra capului si in timp ce expirati intindeti-va partea superioara a trunchiului inainte. Sprijinindu-va numai pe calciie aplecati-va in fata cit puteti de mult. Mentineti-va in aceasta pozitie 10-20 de secunde, apoi inspirati si reveniti la pozitia initiala - intins pe spate. Repetati acest lucru de zece ori.
• Intindeti-va pe spate pe podea. Piciorul sting puneti-l pe genunchiul drept. Ridicati in sus cu ambele miini coapsa dreapta. Mentineti aceasta pozitie timp de 20 de secunde. Spatele trebuie sa stea drept pe podea. Repetati exercitiul de patru ori cu fiecare picior.
• Puneti piciorul sting pe genunchiul drept, apoi piciorul drept pe genunchiul sting. Intoarceti-va pe coapsa stinga si sprijiniti-va cu mina de podea. Piciorul de deasupra ridicati-l putin, apoi lasati-l jos, fara sa il atingeti de cel de dedesubt. Intoarceti-va pe coapsa cealalta. Repetati exercitiul de zece ori cu fiecare picior. Stati drept, indepartati putin picioarele. Indoiti-le putin de la genunchi. Duceti stomacul in fata. Treceti greutatea corpului pe un singur picior. Mentineti aceasta pozitie pina cind vor incepe sa va arda muschii. Repetati exercitiul de trei ori pentru fiecare picior. Impotriva celulitei va ajuta foarte mult alergatul, mersul pe bicicleta, inotul.
Celulita este o modificare specifica femeilor a ţesutului adipos, care intră în componenţa pielii. Această modificare se manifestă printr-o uşoară denivelare a suprafeţei pielii. Vorbind mai simplu, în cazul celulitei pielea are aspectul cojii de portocală.
________________________________________
Ce este celulita?
Înainte de a arata ce este celulita, trebuie să spunem ce nu este acest fenomen.
• Celulita nu este o grăsime simplă (obişnuită). Femeile nu pot scăpa de această grăsime cu ajutorul exerciţiilor sau dietei.
• Celulita nu este o retinere de lichid. Aceasta este numai o parte a problemei, insa ea este unul dintre cei mai importanti factori care atrag procesul de depunere a grasimilor.
• Celulita nu este numai o problema cosmetica. Este o problema fizica, care nu poate fi schimbata prin intermediul exercitiilor obisnuite si al regimului alimentar.
• Celulita nu inseamna un chin continuu atit pentru sine, cit si pentru ceilalti.
• Celulita nu este numai o problema a felului in care aratam. Este o afectiune care trebuie tratata. Celulita, problema tuturor femeilor
Ţesuturile de colagen în formă de fagure
Adunind ceea ce am spus mai sus, ajungem la concluzia ca celulita este o stare in care grasimea s-a depus in parti ale corpului cum ar fi coapsele, miinile si picioarele. Tesuturile de colagen din aceste portiuni au forma fagurelui de albine, nu se mai incruciseaza ca in alte parti ale corpului.
Aceste tesuturi alveolare se umplu cu depuneri de grasime, cu toxine, care ridica pielea in sus si in exterior, o intind. Acest lucru intinde colagenul si impiedica miscarea fluidelor. Intinderea colagenului opreste circulatia. Hormonii care elimina grasimea din corp nu pot ajunge la aceste celule pentru a elibera grasimile care se acumuleaza acolo. Ca urmare a acestui fapt, celulele primesc permanent grasimi si nu le pot elimina eficient din corp.
Pentru ca toxinele sunt conţinute in fluidele din corp, in special in grasime, aceste celule celulitice grase contin o cantitate foarte mare de toxine. Cercetarile facute la Universitatea din Milano (Italia) au aratat ca aceasta toxicitate si presiune a fluidelor cu trecerea timpului va distruge celulele. Peretii celulelor devin mai grosi si tari, ceea ce ingreuneaza si mai mult eliminarea grasimilor. Practic, grasimea si toxinele sint inchise aici.
Despre faptul ca celulita este o problema cosmetica cu care trebuie sa se lupte stie in zilele noastre fiecare femeie. Saloanele de frumusete propun numeroase proceduri care sa ne scape de coaja de portocala si pantalonii bufanti.
Insa cum sa va descurcati independent, care sint procedurile si preparatele necesare numai dumneavoastra este un proces destul de dificil.
Celulita, problema tuturor femeilor
Cele patru stadii ale fenomenului
Manifestările celulitei sunt cunoscute majorităţii femeilor. Suprafaţa denivelată a pielii apare la început numai acolo unde pielea este încreţită. Mai târziu, aceste ridicaturi apar fără a urma o logica anumita. La final, celulita poate afecta considerabil picioarele si coapsele, care devin asemanatoare unui aluat cu drojdie, care a fost mult timp apasat cu degetele.
Exista patru stadii ale celulitei.
Primul stadiu este umflatura. In primul stadiu, uneori chiar si in al doilea, celulita practic este imposibil de vazut. Femeii i se pare ca s-a implinit putin sau mai repede ca s-a umflat. Pielea in acest caz este neteda si moale. Nevăzând o coaja de portocala, femeia isi face linistita alte haine, isi mai largeste jachetele, in timp ce in organism deja a început procesul de retinere a lichidului, care in cel mai scurt timp va provoca apariţia adevăratei, vizibilei celulite.
Iată cum se produce acest lucru: prelucrind substantele nutritive, celulele adipoase formeaza reziduuri, pe care ele le trimit catre lichidul intercelular. Acolo, reziduurile se acumuleaza treptat si atunci cind au devenit prea multe, ele inunda vasele limfatice. Aceasta inseamna ca 60-70 de procente din lichidul de a carui pompare raspund vasele limfatice sint retinute in organism - de aici senzatia de umflatura. Celelalte 30-40 de procente de lichid sint eliminate din organism prin vene.
De aceea, in prima etapa este foarte usor sa scapati de celulita. Trebuie numai sa eliminati cit mai activ lichidele din organism: in primul rind trebuie sa va ocupati cu sportul, in al doilea rind trebuie sa mergeti la sauna si sa eliminati din organism tot lichidul de prisos si reziduurile (este bine sa aveti la indemina o perie pentru masaj) si, in al treilea rind, trebuie sa urmati un curs de limfodrenaj.
Inca un mijloc de a scapa de celulita in etapa initiala este presoterapia. De asemenea, trebuie sa folositi creme anticelulitice. In stadiul incipient al celulitei acestea sint de foarte mare ajutor, dar trebuie aplicate cu atentie, cu miscari usoare de masaj, facind un usor limfodrenaj.
Depunerile de grasimi compacte
Cel de-al doilea stadiu înseamnă deja o umflătură mai serioasă. În acest stadiu de dezvoltare a celulitei, sistemul venos nu s-a obişnuit cu o asemenea cantitate de lichid, pe care trebuie sa il elimine din organism. In legatura cu acest fapt creste presiunea din interiorul tesuturilor. Lichidul se acumuleaza si apasa venele, acoperind in acest fel si ultima posibilitate de scurgere. Depunerile de grasimi devin compacte in timp ce umflatura a crescut, iar tesutul s-a incordat.
Pentru a pune un diagnostic corect trebuie numai sa atingeti zonele cu probleme: daca picioarele sau coapsele s-au intarit inseamna ca celulita a trecut in al doilea stadiu si acum tratamentul trebuie sa aiba un ritm mai rapid, numarul sedintelor de limfodrenaj ajungind in acest moment la trei-patru pe saptamina. In afara de aceasta trebuie sa creasca nivelul efortului fizic si numarul sedintelor de sauna. Nu incetati de asemenea sa folositi cremele anticelulitice.
Oxigenul nu mai ajunge in tesuturi
Stadiul al treilea este stadiul micronodular. Daca in primele doua stadii celulita nu se observa, daca continuati sa va umflati si sa stati ore intregi in fata televizorului, atunci afectiunea trece foarte repede in cel de-al treilea stadiu, atunci cind lichidul deja incepe sa apese arterele care sint responsabile cu ducerea oxigenului in ţesuturi.
Atunci cind oxigenul inceteaza sa mai ajunga in tesuturi, incepe sa se dezvolte un tesut conjunctiv sub forma unei retele asemanatoare cu un fagure. Tesutul conjunctiv aminteste de venele albe pe care fiecare gospodina le vede intr-o bucata de carne. Ceva asemanator se formeaza si in organismul unei femei, insa in al treilea stadiu al celulitei acest tesut conjunctiv cuprinde numai una-doua celule.
La prima vedere, pielea pare normala, insa daca se increteste se vede foarte usor coaja de portcocala.
Pentru a diagnostica exact acest stadiu de dezvoltare a celulitei se poate face asa-numitul test de caldura. Pentru aceasta puneti-va miinile una peste alta si cu dosul palmelor verificati temperatura pielii (aveti nevoie de cineva sa va ajute). In locurile in care celulita este depusa, temperatura este putin mai scazuta.
Inca un mijloc de diagnosticare este simptomul ciupiturii. Pentru aceasta trebuie sa prindeti incet, dar cu putere pielea intre doua degete, sa stringeti putin si apoi sa o eliberati. Daca nu apare senzatia de durere inseamna ca simptomul ciupiturii este negativ, terminatiile nervoase s-au pastrat si nu este totul pierdut.
In cel de-al treilea stadiu, celulita este mai greu de tratat din cauza formarii tesutului conjunctiv care pe de o parte se lipeste de muschi, iar pe de alta parte - de piele. De aceea, atunci cind se misca pielea dintr-un loc moale, care nu a fost încă atins de ţesutul conjunctiv, ea revine uşor la poziţia iniţială; acolo unde insa exista o cicatrice, acest lucru nu se intimpla, de aici si denumirea de coaja de portocala.
Sa slăbiţi in acest stadiu al celulitei este de asemenea foarte greu, pentru ca si in cazul celei mai bune diete slăbeşte totul, in afara acelor parti ale corpului blocate de celulita. Limfodrenajul in aceasta etapa este practic inutil.
De aceea, saloanele care propun tratarea celui de-al treilea stadiu al celulitei cu ajutorul limfodrenajului stârnesc indoiala in ceea ce priveste competenta. Aceasta celulita trebuie sparta.
Nu demult, unul dintre cele mai populare mijloace de spargere era masajul efectuat cu putere. Insa in cazul unui asemenea masaj impreuna cu grasimile si tesutul conjunctiv sint afectate si capilarele venoase, arterele si terminatiile nervoase. Aceasta este o procedura foarte dureroasa si nu foarte eficienta. In zilele noastre exista metode mai civilizate. De aceea este mai bine sa nu riscati in ceea ce priveste propria sanatate. Foarte populara in aceste momente este metoda de a scapa de celulita prin intermediul ultrasunetelor.
Afectarea terminatiilor nervoase
Cel de-al patrulea stadiu este cel macronodular. Cind in jurul micii retele striate mai apare inca una, o retea mai puternica de tesut conjunctiv, celulita este foarte vizibila. In zonele celulitice, pielea este rece si are o nuanta albastruie. Simptomul ciupiturii este pozitiv. Inseamna ca terminatiile nervoase au fost atinse si aceasta celulita provoaca durere.
Este vorba deja despre o patologie, spre deosebire de primele trei stadii, care nu sint patologice. Limfodrenajul, regimul alimentar, sauna si cremele nu mai sint de nici un ajutor. In acest caz este necesara lipoaspiratia (liposuctia), o operatie de indepartare a grasimii.
Amintiti-va totusi ca celulita este un mod de viata si, daca nu il schimbati, dupa citva timp va aparea din nou necesitatea de operatie, numai ca atunci grasimea va trebui eliminata dintr-o alta parte a corpului.
De ce apare celulita
Estrogenii actioneaza asupra vaselor sangvine din tesutul celular subcutanat. Ca urmare a tulburarilor de circulatie, in vasele mici este perturbata patrunderea oxigenului in tesuturile adipoase. Se formeaza astfel celule moarte si semimoarte. Luind in consideratie ca tesutul gras este dispus in alveole, se formeaza niste depuneri tari de grasime. Ca urmare a acestui fapt apar denivelarile caracteristice pe suprafata pielii.
De obicei, celulita apare dupa maturizarea sexuala. In aproximativ 12 la suta dintre cazuri celulita apare in timpul maturizarii sexuale, in 20 la suta - in timpul si dupa sarcina, in 25 la suta dintre cazuri - in timpul menopauzei. Se poate afirma astfel ca celulita apare cel mai des in perioadele de explozie hormonala.
De aceea, trebuie sa inlaturati actiunea unui numar foarte mare de factori care contribuie la dezvoltarea celulitei. Exista creme anticelulitice care contin substante de tipul aminofilinei care imbunatatesc alimentarea cu singe a pielii. Extractele din diferite plante contribuie de regula la imbunatatirea circulatiei sangvine.
Toate tipurile de crema se prescriu individual pentru fiecare pacient, luind in consideratie particularitatile pielii si starea generala a organismului. Cel mai bine este sa va sfatuiti cu un specialist, pentru ca alegerea independenta poate fi lipsita de reusita si in cazul tratamentului poate da rezultate nefavorabile. Folosirea independenta este permisa numai pentru sustinerea terapiei dupa un complex de tratament.
Masajul contribuie de asemenea la imbunatatirea circulatiei sangvine. Pentru tratarea celulitei se foloseste masajul corector, in acelasi timp putind fi folosite si cremele anticelulitice. Aceasta procedura are actiune minimala, circulatia sangvina este imbunatatita, alimentarea tesuturilor este de asemenea imbunatatita.
Tratarea complexa a celulitei
Conditia principala pentru tratarea celulitei este abordarea complexa. In lupta cu celulita trebuie combinat masajul, procedurile de fizioterapie, gimnastica, cremele impotriva celulitei si alimentatia echilibrata; in unele cazuri nu dauneaza cu nimic daca va curatati intestinul si daca duceti un mod de viata mai sanatos.
Cea mai activa combinatie consta dintr-un complex anticelulitic fizioterapeutic cu creme anticelulitice, din curatarea intestinului si regim alimentar echilibrat. O asemenea abordare pe mai multe planuri a celulitei o impiedica sa se mai dezvolte, iar pielea va deveni treptat mai neteda.
Si mai bine este daca combinati folosirea mijloacelor fizioterapeutice cu masajul profesional al zonelor cu probleme. Acesta imbunatateste in primul rind circulatia sangvina, iar in al doilea rând activează limfa din zonele afectate.
In stadiile incipiente ale celulitei de mare ajutor va este masajul, care creste elasticitatea tesutului conjunctiv. Acest masaj este bine sa fie efectuat de un maseur profesionist.
Acasă este bine să faceţi un masaj energic, cu mişcări circulare cu o perie pe coapse, stomac, gambe, spate. Daca nu va leneviti si faceti in fiecare zi acest complex de exercitii, celulita va inceta sa se mai dezvolte.
Hipodinamia este prietenul bun al celulitei: cu cit stati mai mult fara sa faceti miscare, cu atit mai repede se dezvolta celulita. In primul rind, celulita apare acolo unde este tulburata circulatia singelui si a limfei din cauza lipsei de actiune a muschilor. In muschii care lucreaza intens, singele si limfa nu stagneaza. De aceea este foarte important sa va rezervati timp pentru exercitii fizice zilnice si sa le faceti regulat.
In lupta cu celulita va ajuta foarte mult sportul. Deosebit de utile va sint alergatul, inotul, diferite exercitii in apa, mersul pe bicicleta. In fiecare zi este obligatoriu sa faceti gimnastica speciala, dar daca celulita este vizibila si pentru un ochi neexperimentat, atunci este mai bine sa va adresati unui specialist pentru consultatie.
In alimentatia zilnica trebuie sa existe suficiente vitamine si substante minerale, in special vitamina E. Aceasta vitamina influenteaza alimentarea cu singe a pielii si se gaseste in uleiurile vegetale si oua. In afara de aceasta, in alimentatie trebuie sa fie foarte multa vitamina C. Aceasta intareste fibrele din tesuturile conjunctive. Consumati alge marine, care de asemenea contin foarte multe vitamine.
Pestele si varza intaresc fibrele tesutului conjunctiv, ceea ce previne aparitia celulitei sau incetineste dezvoltarea ei. Includeti in regimul alimentar mai multe legume, piine cu tarite, verdeata. Si obligatoriu limitati consumul de alcool si fumatul.
Barbatilor le plac aripioarele
Atunci cind va hotariti sa declarati razboi fara compromisuri cojii de portocala trebuie sa va amintiti ca:
• Barbatii apreciaza figurile noastre nu atit de aspru ca noi; lor le plac aripioarele noastre si, daca nu ati reusit sa fiti victorioase in lupta cu celulita, nu trebuie sa disperati.
• Efectul vizual poate imbunatati semnificativ situatia. Este vorba despre faptul ca pielea mai inchisa la culoare pare mai neteda. Ca sa va convingeti de acest lucru intindeti-va pe corp o piele autobronzanta.
• Nu trebuie sa asteptati rezultate de la masuri atipice - problema trebuie rezolvata complex, combinind cremele anticelulitice, masajul si alte proceduri cu exercitii speciale si un regim alimentar echilibrat.
• Daca deja v-a aparut celulita, trebuie sa luati in consideratie faptul ca lupta cu celulita va va ocupa o perioada destul de lunga de timp.
Regim alimentar cu legume, fructe, grăsimi vegetale
Pentru a scăpa de celulita trebuie sa începeţi din interior. Sa renuntati definitiv la consumul de grasimi nu este bine. Grasimile vegetale, de exemplu, sint necesare pentru mentinerea elasticitatii pielii, iar aminoacizii din untura de peste va ajuta sa distrugeti grasimile rele. Trebuie sa respectati un regim alimentar in care sa intre legume crude si fructe, proteine din nuci, seminte sau boabe de soia.
Dezvoltarea celulitei este oprita de salata si varza, de verdeata, piine de secara, peste, produse marine. Evitati consumul de carne rosie, in special cu grasimi. In locul acestora puteti consuma peste. Carnea rosie contine o cantitate foarte mare de elemente artificiale si toxine. Daca mincati carne de pasare, inlaturati pielea si grasimile.
Limitati consumul de produse lactate. Acestea provoaca formarea unei pelicule care impiedica eliminarea grasimilor si toxinelor din sistemul limfatic.
Trebuie de asemenea sa micsorati consumul de hidrati de carbon, in special zaharul rafinat. Medicii va sfatuiesc sa consumati cit mai multe lichide - pina la 2 litri pe zi. Evitati consumul de bauturi alcoolice, coca-cola, chiar coca-cola dietetica. Nesul irita intestinul si este un factor care favorizeaza celulita. Cafeaua este permisa, ca de altfel si ceaiul verde. Beti apa plata, evitati cocteilurile si inlocuitorii alimentari sau alimentele cu adaosuri artificiale, cu coloranti si zahar artificial. Acestea nu sint naturale si se acumuleaza in zonele cu celulita.
In regimul alimentar, trebuie incluse de asemenea lecitina si vitamina F - principalele mijloace de lupta impotriva celulitei. Doza, schema de consum si combinarea lor cu alimentele este determinata de medic, individual in fiecare caz - este luat in consideratie tipul de constructie a fiecaruia, caracterul depunerilor de grasimi, modul de viata, efortul profesional si o multime de alti factori.
Trebuie sa fiti preveniti insa ca experimentele individuale nu duc la nimic bun - o greseala poate provoca un efect secundar: supradozarea de lecitina conduce la scaderea tensiunii arteriale.
Preparate cosmetice anticelulitice
Industria cosmetica propune in zilele noastre numeroase preparate impotriva celulitei in cele mai diferite forme. Exista geluri, creme, lotiuni si uleiuri. Insa acestea au mai repede un efect de mentinere, un efect profilactic decit terapeutic. In stadiile timpurii, atunci cind celulele inca isi mai pastreaza capacitatea de a lucra, asemenea mijloace pot opri procesul de raspindire a celulitei. Acestea contin de regula cafeina, silicon, vitamina A, diferiti fermenti, alge marine, componente care normalizeaza metabolismul, cresc elasticitatea pielii, dizolva grasimile. Unul dintre componentele anticelulitice de baza folosite in zilele noastre sint algele marine brune (laminaria si fucus).
Peeling-ul (indepartarea straturilor superficiale ale pielii) contribuie la hranirea tesuturilor cu oxigen, ca urmare a acestui fapt creste tonusul, slabesc fenomenele de stagnare. Cremele anticelulitice usureaza eliminarea lichidelor din tesuturile adipoase prin sistemul limfatic, cresc tonusul pielii. Aceste creme se folosesc de foarte multe ori in timpul impachetarilor reci sau fierbinti: se aplica preparatul pe corp, se intinde uniform pe zonele cu probleme, dupa care corpul este invelit cu o pelicula speciala. Dupa o ora, o ora si jumatate, pelicula este indepartata, iar resturile de crema sint sterse. Foarte important este ca in timpul masajului, crema sau gelul sa fie intinse pe picioare de jos in sus.
Algele marine - medicamentul-minune
Pentru prevenirea celulitei, natura ne-a propus un mijloc foarte eficient care poate rezolva problemele puse.
Algele marine brune sint acest mijloc uimitor. In componenta lor intra un grup de vitamine foarte importante, microelemente si polizaharide. Cea mai valoroasa din aceste substante este iodul. Acesta se gaseste in algele brune intr-o forma foarte usor de asimilat. Deficitul de iod tulbura prelucrarea hormonilor glandei tiroide, care regleaza schimburile de substante din organism, in aceeasi masura si in tesutul adipos subcutanat. Normalizarea prelucrarii hormonilor restabileste echilibrul intre patrunderea si iesirea din piele a lichidului; ca urmare a acestui fapt, produsele daunatoare capacitatii vitale inceteaza sa se mai acumuleze, scad fenomenele de inflamare.
Componentele active din algele marine normalizeaza metabolismul la nivel celular, in piele, stimuleaza microcirculatia, imbunatatesc tonusul vaselor si eliminarea lichidului din tesuturi, elimina toxinele din celule. Astfel creste tonusul muscular, sint eliminate grasimea si lichidul de prisos, tesutul devine mai sanatos si elastic.
Nu degeaba, femeile din tarile Asiei de sud-est si Japonia nu numai ca adauga in mincare alge marine, dar le folosesc la scara larga si pentru ingrijirea tenului. Pe baza de alge marine sint fabricate multe preparate cosmetice.
Dusul alternant, cald-rece, imbunatateste circulatia
Un dus zilnic in care alterneaza apa calda si cea rece va ajuta sa va imbunatatiti circulatia sangvina. In timpul dusului frecati-va corpul cu o perie sau cu o manusa din material aspru. Daca nu suportati dusul cu apa rece, atunci masati-va corpul cu aceeasi perie sau manusa uscata. Acest lucru influenteaza de asemenea pozitiv circulatia. Daca nu exista contraindicatii, puteti merge regulat la sauna.
Dintre metodele de actiune fizica asupra celulitei se folosesc diferite tipuri de masaj, care ajuta la slabirea fenomenelor de stagnare si usureaza limfodrenajul.
Sub forma de preludiu la masaj faceti un dus alternant cald-rece. Incepeti masajul de la genunchi in sus, la inceput cu trei-patru miscari usoare din toate partile, apoi cu miscari cit mai intense, cu toata palma. Alegeti-va o zona de piele si grasime si masati-o pe picior in sus, pe partea exterioara a coapsei, apoi pe partea interioara, de doua ori pentru fiecare parte. Masati-va zona cu probleme cu ambele miini, ca si cum ati amesteca un aluat.
Intindeti pe coapsa o crema sau un ulei si masati cu miinile in ambele directii.
Stringeti-va miinile in pumn si cu incheieturile degetelor frecati-va de la genunchi in sus, pe coapsa - pe partea exterioara, pe cea interioara, in fata si in spate; pentru fiecare zona faceti cite patru-cinci miscari. Loviti-va energic cu palmele pe coapse. Coapsele trebuie sa fie rosii si sa arda putin, astfel cremele isi fac efectul mult mai bine.
Masajul este foarte eficient
In cele ce urmeaza va vom arata citeva mijloace foarte eficiente de lupta impotriva celulitei. Metodele care folosesc apucarea actioneaza mai profund decit masajul la suprafata, stimuleaza circulatia sangvina si in acelasi timp actioneaza asupra vaselor sangvine si asupra tesutului conjunctiv.
Acest masaj a fost prelucrat de o femeie fizioterapeut si sint suficiente 10 minute de exercitii zilnice pentru a intari tesuturile si pielea. Cu ajutorul miscarilor de apucare va puteti de asemenea masa antebratele, genunchii, stomacul. Acest lucru este recomandat si dupa sarcina. Dupa aceasta procedura folositi orice crema anticelulitica (nu folositi crema inainte, pentru ca miinile va vor aluneca si nu veti mai putea prinde cu putere partile corpului pe care trebuie sa le masati).
Exercitiul 1: pentru stomac, coapse, fese
Stringeti mina pumn si cu oasele de la degete frectionati-va pielea de sus in jos si invers pina cind corpul incepe sa se inroseasca.
Exercitiul 2: pentru gambe, coapse, fese
Stringeti-va degetele si masati-va pielea cu miscari circulare, stringind usor. Miscarile circulare se fac atit cu virfurile degetelor, cit si cu degetele mari, miinile fiind puse in acest timp una peste alta.
Exercitul 3: pentru partea interioara a miinilor si coapse
Prindeti bine pielea intre degetul mare si celelalte degete si neteziti-o in sus. Nu stringeti prea tare pentru ca pot aparea vinatai.
Exercitiul 4: pentru stomac, coapse, fese
Cu degetele mari si cu cele aratatoare de la ambele miini formati un triunghi si apasind cu putere miscati-l in sus, in directia degetelor mari; dupa aceea neteziti pielea, miscind degetele mari in jos.
Baile cu sare marina regleaza metabolismul
Sarea marina extrasa din adincuri contine un intreg complex de substante minerale care actioneaza favorabil si are efecte terapeutice asupra organismului, ii dau o senzatie placuta de confort si prospetime. Proprietatile terapeutice ale sarii marine sint: schimbarea hemodinamicii microcirculatorii regionale si centrale, actiune de calmare si antiinflamatoare, reglarea proceselor metabolice, imbunatatirea functionarii tesuturilor si organelor.
Amestecati in baie 350 de grame de sare marina (puteti sa o cumparati de la farmacie). In apa obtinuta trebuie sa stati 15-20 de minute. Aceasta procedura inlatura oboseala, calmeaza nervii. Starea pielii se imbunatateste, aceasta devine mai neteda si mai elastica. Temperatura solutiei cu sare marina pentru baie trebuie sa fie de 36-37 de grade, durata procedurii 10-15 minute, faceti 10-12 asemenea bai in 24 de ore.
Baile cu uleiuri eterice intaresc membranele celulare
Uleiurile eterice se folosesc cu scopul intaririi membranelor celulare, pentru stimularea proceselor metabolice, pentru imbunatatirea regenerarii pielii, pentru imbunatatirea alimentarii cu singe a celulelor pielii, pentru cresterea tonusului muscular. In cazul celulitei sint recomandate urmatoarele uleiuri eterice: de portocala, de mandarine, de lamiie, de grapefruit, de ienupar, de pin, de santal, de rozmarin. Uleiul se amesteca bine cu un pahar de iaurt, temperatura apei pentru baie trebuie sa fie de 37 de grade Celsius. Durata procedurii este de 20 de minute.
In acest scop se folosesc mai multe amestecuri de uleiuri:
• trei picaturi de ulei de ienupar, o picatura de rozmarin, o picatura de muscata, o picatura de levantica, o picatura de salvie.
• patru picaturi de levantica, trei picaturi de lamiie, cinci picaturi de cimbru, cinci picaturi de rozmarin.
• sase picaturi de cimbru, patru picaturi de rozmarin, doua picaturi de lamiie.
Masajul cu miere
Metoda masajului cu miere a ajuns pina la noi din Tibet. Se bazeaza pe interactiunea pielii cu substantele active biologic care se gasesc in miere, incluzind insa aici si mecanismele standard de actiune a altor tipuri de masaj. Aceasta metoda este un fel de reflexoterapie, o imbinare uimitoare intre mierea de albine si masaj.
O îmbunătăţire rapida a circulatiei sangvine in straturile profunde ale pielii si muschi contribuie la imbunatatirea nutritiei organelor interne si tesuturilor. Mierea continind substante active din punct de vedere biologic absoarbe toxinele si contribuie la o mai rapida eliminare a lor din organism. Un asemenea masaj se efectueaza pentru cresterea circulatiei limfei si pentru curatarea pielii. Pielea după efectuarea masajului devine mai elastica, neteda, imbunatatindu-se in acelasi timp starea întregului organism.
Trebuie efectuate 15 sedinte de masaj cu miere, o zi da, una nu (acest lucru este foarte important).
Pentru masaj aveti nevoie de miere de flori sau de tei naturala, fara adaosuri si nezaharisita. Ca supliment, in miere puteti adauga uleiuri aromatice: de lamiie, portocala, mandarina, grepfrut, ienupar, eucalipt, levantica.
Se pune o lingurita de miere la cinci picaturi de ulei sau amestec de mai multe uleiuri. Daca faceti un masaj al coapselor si feselor sint suficiente doua lingurite de miere si cinci picaturi de ulei.
Iata citeva exemple de amestecuri recomandate pentru masajul cu miere:
• doua lingurite de miere, cinci picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de ulei de eucalipt, doua picaturi de ulei de levantica;
• doua lingurite de miere, trei picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de portocala, doua picaturi de levantica, trei picaturi de ienupar;
• doua lingurite de miere, cinci picaturi de ulei de lamiie, cinci picaturi de ulei de portocala;
• doua lingurite de miere, trei picaturi de ulei de lamiie, doua picaturi de ulei de levantica, cinci picaturi de ulei de menta.
Mierea se amesteca cu uleiurile inainte de masaj. Daca se folosesc mai multe uleiuri, atunci se amesteca mai intii acestea, apoi se adauga mierea.
Gimnastica pentru eliminarea grasimilor
Exercitiile incluse intr-un complex de gimnastica speciala contribuie la eliminarea grasimilor din organism si, in consecinta, previn deformarea tesutului conjunctiv.
• Stati drept. Lasati un picior mai in spate, indreptati genunchiul. Celalalt picior indoiti-l. Aplecati-va putin in fata si puneti-va ambele miini una peste alta pe genunchi. Tineti-va spatele drept 10-20 de secunde. Faceti acelasi exercitiu cu celalalt picior. Repetati de zece ori.
• Stati drept si intindeti-va miinile in fata. Faceti zece genuflexiuni lente. Acest exercitiu stimuleaza circulatia sangvina.
• Intindeti-va pe spate si inspirati. Intindeti-va miinile deasupra capului si in timp ce expirati intindeti-va partea superioara a trunchiului inainte. Sprijinindu-va numai pe calciie aplecati-va in fata cit puteti de mult. Mentineti-va in aceasta pozitie 10-20 de secunde, apoi inspirati si reveniti la pozitia initiala - intins pe spate. Repetati acest lucru de zece ori.
• Intindeti-va pe spate pe podea. Piciorul sting puneti-l pe genunchiul drept. Ridicati in sus cu ambele miini coapsa dreapta. Mentineti aceasta pozitie timp de 20 de secunde. Spatele trebuie sa stea drept pe podea. Repetati exercitiul de patru ori cu fiecare picior.
• Puneti piciorul sting pe genunchiul drept, apoi piciorul drept pe genunchiul sting. Intoarceti-va pe coapsa stinga si sprijiniti-va cu mina de podea. Piciorul de deasupra ridicati-l putin, apoi lasati-l jos, fara sa il atingeti de cel de dedesubt. Intoarceti-va pe coapsa cealalta. Repetati exercitiul de zece ori cu fiecare picior. Stati drept, indepartati putin picioarele. Indoiti-le putin de la genunchi. Duceti stomacul in fata. Treceti greutatea corpului pe un singur picior. Mentineti aceasta pozitie pina cind vor incepe sa va arda muschii. Repetati exercitiul de trei ori pentru fiecare picior. Impotriva celulitei va ajuta foarte mult alergatul, mersul pe bicicleta, inotul.
0 comments :
Trimiteți un comentariu