background img

Articole noi

PE SCURT, DESPRE sanatatea dumneavoastra

PE SCURT, DESPRE sanatatea dumneavoastra




Pare o banalitate astazi sa mai vb despre faptul ca fiinta umana reprezinta un intreg ce nu poate fi „demontat” in bucati, fara a i se pricinui mari neajunsuri. Fiind vorba despre sanatate, lucrurile se intrepatrund, pana la cele mai mici detalii, motiv pt care se si afirma, pe buna dreptate, ca nu se poate trata o boala a unui anume organ, daca nu se trateaza intregul organism si nu se pot elimina efectele bolii, daca nu s-au eradicat cauzele precise. Ii raspundem astfel d-lui Aron Tanase din Buc , oarecum contrariat ca, dupa un infarct miocardic, i se recomanda un anume regim alimentar. Astfel spus, domnia-sa nu face exact legatura dintre inima si...stomac.
Nu vom expune aici teorii inutile, vom aminti doar ca toate celulele din corpul nostru se hranesc cu elemente existente in hrana solida, in apa si in celelalte lichide asimilate in aer. De aceea, infartul de miocard trebuie sa revina la o circulatie sangvina normala si sa se reechilibreze metabolismul, prin intermediul anumitor substante nutritive. La inceput, o zi sau 2 pacientul va primi, in doze mici cate 1,5 litri de lichide/zi. Apoi, revenirea la alimentatia normala se realizeaza treptat , pt a scuti organismul de eforturi suplimentare. Consistenta hranei nu va creste brusc. Se recomanda piureuri, preparate cu lapte, creme, ceaiuri, supe, cereale, budinci, cartofi fierti, lamaie,etc. Din punct de vedere energetic, trebuie sa se insumeze aproximativ 2000 de cal/zi, astfel: glucide- circa 150g; proteine- circa 60g; lipide-30g. Dopa o saptamana, creste nr de cal , insa nu se atige necesarul zilnic al unui om sanatos. La preparatele amintite mai sus, se adauga in mod gradat salatele de legume tocate marunt si carnea tocata si fiarta. Potrivit specialistilor, saptamana a 3-a de post-infart poate marca stabilirea unei diete normale, dar normalitatea despre care ii vb ii va apartine strict pacientului respectiv. Mai exact, avand in vedere gravitatea bolii si precedentul exstent, este necesara tinerea unui regim, pt toata viata, in masura sa nu pericliteze iarasi sanatatea subiectului. In rezumat, acesta va fi alcatuit din 55% glucide , 30% lipide si 15% proteine, lucru usor de pus in practica, intrucat inseamna doar renuntarea la anumite preparate, oricum inlocuibile cu altele. Se vor evita grasimile in cantitati mari, cartofii prajiti, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune), leguminoase uscate, torturile si prajiturile cu creme, lactate grase, iar ouale se vor consuma cu moderatie.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE