background img

Articole noi

CE ESTE FITNESS-UL

CE ESTE FITNESS-UL ?

Contrar presupunerilor unora, fitness-ul nu este doar un culturism cu greutati mai mici si rezultate pe masura. Folosirea de greutati mai mici in antrenamentele de fitness este doar o diferenta intre cele doua tipuri de activitati sportive, e drept, usor de observat. Fitness-ul este pentru corpul uman ceea ce reglajul fin este pentru un aparat electronic. El reprezinta o conditie pentru a arata si a ne simti mai bine. Cum gusturile difera, doza de subiectivism va fi foarte mare in definirea conceptelor de a "arata bine" si "a se simti bine", motiv pentru care si antrenamentele vor fi diferentiate in functie de caracteristicile individuale ale practicantilor: varsta, sexul, greutatea, inaltimea, capacitatea de efort, sanatatea organismului, scopul urmarit. Definitiile sunt numeroase si nu ne asumam riscul de a va plictisi cu ele. Va spunem doar ca trasatura definitorie a fitness-ului este regularitatea exercitiilor. Daca faci jogging o data pe an sau urci pe scari cand nu merge liftul nu poti sa spui ca faci fitness, acest sport presupunand intai de toate o activitate durabila. De asemenea, este foarte importanta si intensitatea exercitiilor. Un antrenament de fitness presupune o sedinta de cel putin 20 de minute de activitate dinamica, cu pauze mai mici decat in cazul culturismului.
DE CE FITNESS ?
Daca nu v-am convins inca, va prezentam principalele avantaje pe care le prezinta acest sport. Desigur, nu-i nevoie sa urmariti toate efectele din lista de mai jos pentru a practica acest sport, cateva fiind de ajuns:
• pentru ca niciodata nu-i tarziu sa te apuci de fitness
• pentru ca antrenamentele nu va ocupa mult timp si sunt foatre eficiente
• pentru ca organismul dumneavoastra va deveni mai viguros si mai rezistent la boli
• pentru ca va veti reduce colesterolul intr-un mod placut
• pentru ca inima si intreg aparatul circulator nu vor avea decat de castigat
• pentru ca veti da jos kilogramele nedorite fara sa muriti de foame pentru asta
• pentru ca veti scapa de stresul zilnic
• pentru ca veti arata mai bine si va veti simti mai tineri, ceea ce ii va face pe ceilalti sa va aprecieze mai mult
• pentru ca veti avea mai multa incredere in fortele proprii
• pentru ca veti avea mintea mai limpede
CUM STATI CU SANATATEA ?
V-am spus deja ca practicarea fitness-ului nu poate fi decat benefica pentru organismul dumnevoastra. Totusi, uneori avizul medicului este necesar. Desi pentru a practica fitness-ul nu-ti trebuie sanatatea unui maratonist, alpinist sau parasutist, un control medical nu strica, mai ales daca aveti peste 35 de ani si ati dus in ultimul timp o viata sedentara. Paza buna trece primejdia rea! Oricum, nu trebuie sa va cramponati de aceasta conditie si nici nu e cazul sa va speriati de un control medical: el este cel mai adesea o confirmare a sanatatii dumneavoastra. Daca va simtiti destul de sanatosi, puteti face ce credeti, noi nu ne asumam nici o raspundere.
PROBLEME CU GREUTATEA ?
Multi aleg fitness-ul pentru a scapa de kilogramle in plus. Alegerea lor este cat se poate de corecta. Nimic mai sanatos decat sa slabesti facand miscare. Pentru a va putea da seama unde va situati, trebuie sa cunoasteti raportul optim dintre greutate si inaltime. Atunci cand introduceti in organism mai multe calorii decat aedeti, veti castiga in greutate. Pentru a pierde kilograme, trebuie sa eliminati mai mult decat asimilati. Logic,nu? Studiile recente arata ca exercitiile fizice au ca efect crestera metabolismului (arderea caloriilor) nu doar pe durata efectuarii lor, ci si un timp dupa aceea. Va mai spunem ca pentru a pierde 1 kg trebuie sa ardeti circa 7700 de calorii. Cifrele nu trebuie sa va sperie. Un exercitiu regulat de circa 15-20 minute pe zi va duce in cateva luni la rezultate vizibile. In plus, cantarul nu este cel mai sigur etalon al starii organismului. Puteti avea aceeasi greutate arzand grasimi si marind masa muusculara. Este stiut faptul ca regimurile de slabire au ca efect scaderea masei musculare, spre deosebire de fitness, care va ajuta sa va mariti masa musculara in detrimentul tesutului adipos. Asa ca, daca dupa cateva luni de fitness sunteti dezamagiti de cantar, uitati-va in oglinda si zambetul va va reveni cu siguranta.
ACTIVITATILE FIZICE SI CALORIILE PIERDUTE PE ORA
• alergat (10 km/h) - 900
• inot (viteza medie) - 270
• tenis (simplu) - 400
• schi fond - 700
• mers pe jos (5 km/h) - 200
• ciclism (10 km/h) - 240
Pentru a afla mai multe despre calorii, vizitati rubrica alimentatie si continutul caloric al alimentelor.
AEROBIC
Exercitiile aerobice au un rol foarte important in definirea corpului si in asigurarea unei senzatii de comfort pentru organism. Numele acestor exercitii atrage atentia asupra importantei pe care o are respiratia si reglarea ei la aceste exercitii. Efortul aerob trebuie sa fie asociat cu cel anaerob (ridicare de greutati) pentru a da rezultatele cele mai bune. Exercitiile aerobice trebuie sa dureze cel putin 15 minute fara pauza. Pentru rezultate notabile, e bine sa fie efectuate zilnic. Este greu de stabilit un program standard, intrucat gradul de individualitate este prea mare. Creati-va asadar propriul program in functie de reactiile organismului.

Exercitii aerobice
• jogging
• mersul pe jos
• saritul coardei
• ciclismul
• inotu

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE