background img

Articole noi

colesterolul

Colesterolul




Ce este colesterolul?
Un tip de grasime din sange care intra in compozitia tuturor membranelor celulare din organism. Asadar, este normal sa avem colesterol, iar afirmatia „mi-a gasit doctorul colesterol” este de-a dreptul comica. El exista in organism, este implicat in buna functionare a acestuia, dar, intr-adevar, apare o problema in cazul in care nivelul sau creste.
de Gratiela Petrescu

Ce rol are colesterolul si care sunt valorile normale?

Are un rol important in mentinerea integritatii celulare, in reglarea vascozitatii fluidelor celulare (sange), in sinteza bilei (acizii biliari necesari digestiei lipidelor), intervine in metabolismul vitaminelor liposolubile (A, D, K, E). O parte din cantitatea de colesterol pe care o avem provine din alimentatie, aproximativ 20 – 30%, iar restul este sintetizat de catre ficat. Valorea normala a colesterolului este situata intre 150 – 200 mg/dL. Valorile cuprinse intre 200 si 240 mg/dL sunt un semnal de alarma, iar cele care depasesc 240 mg/dL reprezinta un risc marit de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.

Colesterolul „bun” si colesterolul "rau"

Termenul de colesterol se refera la doua tipuri de lipide: LDL – care inseamna „low density proteine” – lipoproteine cu densitate mica, asa numitul colesterol „rau” si HDL – „high density proteine” – lipoproteine cu densitate mare sau colesterolul „bun”.
Care este diferenta dintre cele doua tipuri? Lipoproteinele cu densitate mica, cele care transporta colesterolul la celule, favorizeaza depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sange, acest lucru ducand la formarea placilor de aterom. Lipoproteinele cu densitate mare transporta surplusul de colesterol din celule si sange si il readuc la ficat pentru a putea fi eliminat din organism, impiedicand astfel depunerea acestuia pe peretii arterelor.

Cu cat nivelul LDL este mai mare, cu atat creste riscul de aparitie si progresie a cardiopatiei ischemice. Valorea optima este in jur de 160ml/dL la persoanele sanatoase. Cu cat nivelul de HDL este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic. Valoarea optima este in jur de 45 mg/gL la barbati si in jur de 55 mg/dL la femei.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE