background img

Articole noi

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat

Prezintă următoarele simptome principale: urinare în cantitate mare, 2-5 litri în 24 de ore; sete exagerată (polidipsie); consumul exagerat de alimente (polifagie); slăbire accentuată.
Tratamentul acestei boli este în primul rând medicamentos. Câteva remedii naturale pot completa arsenalul terapeutic al medicului specialist.
Cum regimul alimentar este tot atât de important ca şi medicamentele antidiabetice, vom reaminti care sunt alimentele indicate dar şi pe cele interzise în această boală.

Regim alimentar
Un adult sănătos are nevoie zilnic de 70-90g proteine (din carte 55% să fie de origine animală), 80-100g grăsimi şi de cel puţin 120g glucide, pe lângă vitamine şi săruri minerale.
Bolnavul de diabet zaharat poate tolera 150g de glucide pe zi pe care le poate procura din următoarele alimente, al căror conţinut în glucide îl vom menţiona alături, 100g aliment / cantitatea de glucide conţinută (in grame): afine-4, alune-10, brânză de vaci-10, cartofi-20, căpşuni-10, coacăze negre-10, făină de grâu-75, mere domneşti-10, migdale-16, morcovi-8, mure-15, nuci-10, orez, griş crud-75, paste făinoase crude-75, piersici-15, pâine albă-50, portocale-10, roşii-4, smântână-4, vişine-15, zmeură-15.
Bolnavul de diabet poate consuma orice aliment menţionat cu condiţia ca totalul glucidelor să nu depăşească 150g pe zi. Deci, de exemplu poate consuma într-o zi 100g pâine (50g glucide); 500ml lapte (20g glucide); 100g cartofi (20g glucide); 100g alune(10g glucide); 300g fructe(30g glucide); 500g brânză de vaci (20g glucide).

Alimente interzise:
smochine, stafide, prăjituri, dulciuri, vin roşu, îngheţată, prune, must, băuturi alcoolice.
Regimul alimentar va fi întocmit de medic, care ţine seama de bolile asociate, cât şi de vârsta, profesia şi locul de muncă al bolnavului.

Remedii pentru scăderea glicemiei
 infuzie de afine (o lingură de frunze la o cană de apă), intern, 2 căni pe zi;
 infuzie de frunze de dud (1-2 linguri la o cană de apă), intern, 2 căni pe zi;
 infuzie de frunze de nuc (o lingură la o cană de apă), intern, 2 căni pe zi;
 infuzie de frunze de anghinare (o linguriţă la o cană de apă), intern, 2-3 căni pe zi; timp de o lună apoi pauză o lună, cu reluarea curei cu alte preparate.
 infuzie de urzici (50g la 1L de apă), intern, 2 căni pe zi;
 decoct de păstăi de fasole verde (o lingură la o cană de apă), intern, 3 căni pe zi.
Preparatele vor fi îndulcite cu zaharină.

Alte remedii
 duşuri reci sau alternante (20-400C), de câteva ori pe săptămână;
 mers pe jos, mers pe bicicletă, jogging, sporturi (cu avizul medicului);
 balneoclimatoterapie: Olăneşti, Borsec, Călimăneşti, Căciulata, Sângeorz, Slănic Moldova, Tinca; diabetul zaharat cu complicaţii grave sau dependent de doze mari de insulină este contraindicat pentru un astfel de tratament.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE