background img

Articole noi

Din gradina cu sanatate

Din gradina cu sanatate
________________________________________
Afectiuni renale
Cele mai bune remedii pentru tulburarile de natura renala sint piperul si siropul de trandafir si paralute. Alte plante la care mai puteti apela sint: angelica, afinele, papadia, paducelul, ienuparul, traista ciobanului si capsunele. O alta solutie este sa fabricati un fel de bere din urzici (frunze de urzica tinara puse la fermentat cu putina drojdie, la care se adauga frunze de trifoi, ghimbir, miere) care ajuta foarte mult la prevenirea blocajelor renale.
Icter
In medicina europeana traditionala ca leac pentru icter se folosea patrunjelul, radacina de papadie si hamei. Adesea se fabrica o lotiune din flori de papadie, frunze de patrunjel tocat si seminte de hamei. Lotiunea, care seamana la gust cu berea, trebuie administrata in fiecare seara si dimineata, pina cind boala regreseaza vizibil.
Laxativ
Cel mai bun produs fabricat pe baza de extras din plante cu efect laxativ este uleiul de masline. Pe linga acesta mai putem vorbi si despre mere, seminte de in, seminte de mustar alb, sparanghel, grasime de pasare. Daca suferiti de constipatie, atunci incercati ceaiul din fruze de soc sau din radacina de papadie.
Buze crapate
Pentru a va vindeca buzele crapate va sugeram doua retete simple si la indemina oricui.
1. amestecati o treime de suc de lamiie cu doua treimi de glicerina.
2. preparati un ulei din petale de trandafir maruntite in combinatie cu glicerina si apa de trandafir
Afectiuni ale ficatului
Sucul de ceapa sau de cartof previn durerile de ficat. In astfel de situatii e preferabil sa consumati cit mai multe fructe, in special mere. Ca plante va recomandam ceaiul de paralute sau rozmarin.
Afectiuni pulmonare
Puteti sa va curatati plaminii urmind o cura de ceai de trifoi. In vechime cel mai bun leac pentru bolnavii de tuberculoza era un amestec de miere cu hrean ce trebuia luat de trei ori pe zi.
Malarie
Cafeau cu zeama de lamiie este cel mai indicat tratament pentru cei care sufera de malarie. Un alt vechi remediu consta in prepararea unui amestec din radacini tocate de patrunjel si frunze de eucalipt.
Pierderi de memorie
Nu numai o data cu inaintarea in virsta memoria ne joaca feste. Oricui i se poate intimpla sa aiba astfel de probleme, datorate in special alimentarii insuficiente a creierului cu singe. Pentru a va pastra memoria intacta pentru cit mai mult timp va sfatuim sa beti ceai de rozmarin. Rozmarinul este apreciat pentru proprietatile sale stimulative, fiind cunoscut faptul ca aceasta planta ajuta la imbunatatirea considerabila a circulatiei sanguine.
Menopauza
Cel mai indicat tratament care sa va ajuta sa suportati mai usor durerile in perioda de menopauza este ceai de urzica si de galbenele. Hreanul va ajuta sa aveti noptile mai linistite si sa uitati de dereglarile de peste zi ale propriului organism.
Menstruatie
Atunci cind vi se intimpla sa singerati abundent in timpul ciclului menstrual, trebuie sa recurgeti la ajutorul scortisoarei, al frunzelor de platan si de urzica tinara. O alta metoda consta in consumarea a trei-patru lamii pe zi. Dereglarile menstruale se pot trata si cu ceai de coada soricelului sau de musetel. Grecii si romanii foloseau ca remedii naturiste frunzele de alun salbatic, petalele de trandafir roz sau rozmarinul. Galbenelele si morcovii regleaza debitul de singe eliminat in timpul ciclului menstrual. Pentru a intirzia perioadele ciclului beti ceai de ghimbir sau smirna, in timp ce lavanda si gura leului amelioreaza durerile provocate de menstruatie.
Iesiri necontrolate
Lavanda este o planta renumita pentru proprietatile sale sedative, fiind des recomandata bolnavilor de nervi. Ca leguma, cel mai bine este sa aveti un meniu bazat pe varza. Aroma de scortisoara si mierea amelioreaza starile de tremur si diminueaza sentimentul de anxietate.
Stari de greata
Pentru a contracara starile de greata folositi ca leac ghimbirul si piperul. In general, aromele puternice de scortisoara, musetel, trifoi, lamiie, lavanda reduc senzatia de voma. Ca sirop puteti mixa in cantitati egale petale de trandafir si miere. Inainte de masa beti o cescuta de apa calduta, iar dupa ce ati mincat luati o lingurita din siropul preparat. Astfel preveniti senzatia de voma si treptat va veti simti intr-o forma de zile mari.
Nevralgie
Ca remediu intern se recomanda ceaiul de musetel indulcit cu miere. Ca remediu extern e bine sa va masati timplele cu ulei de ghimbir diluat cu zeama de la doi-trei catei de usturoi storsi. Asa veti scapa mai repede de durerea care va chinuie. Totodata puteti aplica o compresa frunze de varza sau de mustar fierbinti. Pentru o mai mare eficienta a tratamentelor este indicat sa folositi si o lotiune revigoranta, pe care o obtineti din amestecul unei parti de otet de mere cu o parte de apa de trandafir. Esenta de cedru, amoniacul si menta va vor fi totdeauna de ajutor.
Palpitatii
Simptomele de anxietate si nevozitate sint prevenite cu ajutorul lavandei. Palpitatiile provocate de ritmul cardiac neregulet se neutralizeaza cu ajutorul ceaiului de paducel si de coada soricelului. Piperul are efect tonic asupra circulatiei sangvine si a presiunii arteriale.
Paralizie
Datorita rolului stimulativ asupra organismului dintotdeauna urzica si rozmarinul s-au aflat printre cele mai folosite leacuri. Se spune ca e bine sa pui un banut de argint in apa ca sa nu cada blestemul asupra ta si sa nu paralizezi.
Iodul
Iodul este un element de baza in medicina traditionala de mai bine de o suta de ani. Aplicatiile cu iod se utilizau pentru stopare singerarii ranilor si a dezinfectarii zonelor cu puroi.
Ienuparul
Fructele si frunzele de ienupar au fost adesea folosite in medicina populara, in ciuda faptului ca astazi acestea au mai mult un rol important ca ingredient culinar. Ienuparul este foarte indicat in tratarea aerofagiei si a indigestiei. Datorita efectului sau diuretic, in combinatie cu alte plante, ienuparul se dovedeste eficient impotriva constipatiei.
Iarba vacii
Acesta planta are un rol coagulant extrem de puternic, fiind utilizata in stoparea singerarilor abundente si in reglarea ciclului menstrual. Este cel mai bun leac pentru diaree si dizenterie. Iarba vacii constituie un element important in retetele prescrise pentru combaterea bronsitei si a infectiilor pulmonare. Sucul concentrat din iarba vacii ajuta la farimitarea si dizolvarea pietrelor de la rinichi si de la fiere.
Rozmarinul
Cea mai de seama proprietate a rozmarinului este aceea de calmare a tensiunii nervoase. Ca sedativ, rozmarinul este recomandat in prevenirea starilor de isterie si epilepsie.
Lavanda
In Roma antica lavanda era ingredientul esential al unei imbaieri de lux. Nu oricine isi permitea sa foloseasca lavanda, ci numai nobilii. Din acesta cauza planta era extrem de valoroasa. Cine detinea citeva picaturi de esenta de lavanda era cu adevarat bogat pe acea vreme.
Se obisnuia sa se presare lavanda prin cuferele cu haine, pentu a metine prospetimea materialului si a preveni, totodata, aparitia moliilor.
In Evul Mediu uleiul de lavanda avea o dubla intrebuintare. Pe de o parte era folosit ca insecticid, ajutind la indepartarea insectelor nedorite din bucatarie, iar pe de alta parte era considerat un bun dezinfectant si antiinflamator pentru taieturi, zgirieturi, rani adinci sau arsuri.
Datorita proprietatilor sale antiseptice si diuretice, lavanda este recomandata in tratarea difteriei, a colicii, a indigestiei si a problemelor renale. Infuzia de lavanda este un leac eficient pentru eliberarea cailor respiratorii, fiind un medicament des folosit de bolnavii de astm, gripa, viroza dar si de cei care acuza dureri sau infectii in capul pieptului sau simptome de cataracta. Compresele cu lavanda scad febra si previn perspiratia.
Lavanda este un sedativ unanim recunoscut, care face minuni in cazurile de nervozitate excesiva, axietate, palpitatii cardiace, insomnie, nevralgii sau durere de dinti. In ceea ce priveste revitalizarea organismului uman, ceaiul de lavanda stimuleaza sistemul nervos, reface echilibrul presiunii sangvine scazute si readuce zimbetul pe buze persoanelor deprimate.
Prazul
Pe vremuri, batrinii ii sfatuiau pe cei care sufereau de hemoroism sa consume cit mai mult praz crud. Daca vi se intimpla sa inghititi printre altele si un obiect tare, atunci preparati cit mai repede citeva fire de praz fiert cu sare. Acestea va vor ajuta sa nu vi se perforeze stomacul pina cind obiectul respectiv va fi eliminat din organism. Datorita efectului sau expectorant si de descongestionare, prazul e recomandat in tratarea gripei, a virozei, a racelii persistente, a cataractei, a infectiilor din capul pieptului, a cailor respiratorii inflamate. Pentru boli ca artrita, cistita si guta, prazul se dovedeste a fi un leac extraordinar de bun. Daca amestecati putin praz maruntit cu miere veti obtine un foarte bun unguent antiinflamator si antiseptic, ce se aplica pe rani deschise si arsuri, taieturi si intepaturi.
Lamiia
Lamiia are intrebuintari diferite in medicina traditionala, fiind apreciata de-a lungul secolelor pentru proprietatile curative pe care le are. Romanii foloseau lamiia ca antidot pentru orice substanta otravitoare. Din cauza aciditatii pe care o produce, pacientilor cu afectiuni biliare li se recomanda o cura de suc de lamiie. Totodata sucul de lamiie tonifica ficatul si farimiteaza pietrele de la fiere. Acesta mai este eficient si in tratarea afectiunilor renale si a arsurilor stomacale. Gargara cu suc de lamiie elibereaza caile respiratorii si vine in ajutorul bolnavilor de astm. In combinatie cu cafeaua, lamiia e un bun medicament pentru malarie. Putem opri singerarile nazale prin aplicarea unor mici tampoane din vata, imbibate in zeama de lamiie. Pentru protejarea buzelor uscate va sfatuim sa amestecati o lingurita de miere sau de glicerina cu zeama de lamiie, astfel incit sa obtineti un balsam pentru buze si pentru ten suta la suta natural.
Laptucile
Laptucile sint cel mai des folosit remediu natural pentru prevenirea insomniei si a nevrozelor. Pastilele din extras de laptuci se pot administra cu succes ca laxativ. Iar lotiunea obtinuta din laptuci verzi tocate marunt si miere ajuta la prevenirea urticarilor.
Liliacul
Acesta planta are proprietati antiinflamatorii de invidiat. In plus se foloseste in tratarea reumatismului, a malariei si a tensiunii arteriale crescute.
Teiul
Ceaiul de tei sau esenta de tei sint leac pentru epilepsie. Ca uz intern, ceaiul din flori de tei tonifica musculatura si regleaza presiunea sangvina. Ca aplicatie externa, cremele cosmetice create cu esenta de tei sint destinate in special curatirii si purificarii tenului.
Galbenelele
Ca uz intern, ceaiul de galbenele este indicat hipotensivilor. Acesta mai poate actiona si ca un sedativ eficient in cazul celor care sufera de nevralgie, isterie, insomnie sau stres. Una dintre proprietatile cele mai apreciate ale radacinii de galbenele e aceea ca previne formarea varicelor si a ulcerului. Ca uz extern, de-a lungul timpului, inca de pe vremea Egiptului antic, crema de galbenele a fost apreciata pentru calitatile sale vindecatoare. De cite ori sinteti intepati de o insecta sau va raniti grav, aplicati pe rana crema de galbenele si vi se va lua durerea cu mina. Cind aveti ochii obositi si rosii, inflamati sau acuzati simptome de conjunctivita, recurgeti la acelasi remediu despre care v-am vorbit.
Maghiranul (sovirvul)
In Grecia antica femeile sadeau pe mormintele celor dragi maghiran. Se spunea ca maghiranul aduce liniste spiritului celui plecat dintre cei vii si il impiedica sa greseasca drumul cel drept spre salasul zeilor. In medicina populara maghiranul ocupa un loc aparte. Batrinii spuneau ca doar cu ajutorul lui o femeie poate redeveni fertila si un barbat potent. De aceea in ziua nuntii proaspetii casatoriti purtau pe cap cite o coronita din flori de maghiran.
Ceaiul de maghiran este apreciat mai ales pentru proprietatea sa de a curata organismul de impuritati, de a purifica singele si de a reduce gradul de perspiratie. Ca uz extern, adolescentii care se vor clati pe fata cu ceai rece de maghiran, macar de doua ori pe saptamina, vor scapa de acnee.
Alte boli care se mai pot trata cu ajutorul maghiranului sint: raul de mare, bronsita, surzenia, durerile de dinti, tulburarile stomacale, reumatismul.
Paralutele
Mirosul puternic al paralutelor era folosit in vechime ca somnifer. Se spunea ca aroma plantelor induce o stare de somn atit de profunda, de parca omul nu dormea, ci murea.
Ca uz intern, ceaiul de paralute este recomandat in tratarea tulburarilor stomacale, a ulcerului, gastritei, colicii si arsurilor. Avind un puternic efect de neutralizare a durerii, ceaiul de paralute e un element important in lupta cu orice forma de artita, guta sau reumatism.
Viscul
Crengutele de visc sint asociate de obicei cu sarbatoarea sfinta a Craciunului. Dar putini stiu cit de important e rolul acestei plante in medicina populara. Viscul a fost dintotdeauna cel mai bun leac pentru epilepsie, convulsii, hipotensiune, tumori maligne, tulburari nervoase grave (isterie sau delir), artrita cronica.
Gura leului
In Grecia antica ceaiul din frunze de gura leului era administrat femeilor insarcinate pentru a le atenua durerile sarcinii. In medicina traditionala gura leului constituie un dezinfectant exceptional, care ajuta la tratarea infectiilor vaginale, la reglarea ciclului menstrual si la prevenirea oricaror probleme care se pot ivi imediat dupa nastere, atit la mama, cit si la copil. Invatatii spuneau ca cei care vor minca cel putin o data pe saptamina gura leului vor avea o batrinte lunga si sanatoasa.
Muselina
Muselina este recomandata in tratarea epilepsiei. Deoarece are un gust foarte amar, ea e combinata cu alte plante ce contribuie la prevenirea tulburarilor respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita. Ca uz extern, daca mixati frunze de muselina cu otet fierbinte si cu apa veti obtine o lotiune eficienta contra hemoroizilor.
Stari de lesin
Pentru a preveni starile de lesin e bine sa preparati un ceai din frunze de rozmarin sau lavanda. Ca metoda eterna se recomanda inhalarea de sare de lamîie sau piper.
Temperatura crescuta
Împotriva unei temperaturi crescute a corpului medicina traditionala va recomanda ceaiul de angelica, coada soricelului, flori de liliac, scortisoara, paralute si mîtisori. Ceaiul trebuie sa fie îndulcit cu miere. Extern aplicati comprese cu otet sau zeama de lamîie. Alte plante eficiente împotriva febrei sînt: trifoiul, patrunjelul, musetelul, urzica, rozmarinul, trandafirul, galbenelele, lavanda, paducelul, menta si eucaliptul.
Aerofagie
La baza tratamentului pentru aerofagie stau menta, scortisoara, orzul si ghimbirul. Pentru a contracara efectele negative ale acestei boli e bine sa tineti o data la doua luni o cura de legume si de verdeata. Cele mai eficiente se dovedesc a fi morcovii, ceapa, prazul, hreanul, patrunjelul, urzica si musetelul. Alte remedii constau în utilizarea esentelor de cimbru, lavanda, smirna, eucalipt în combinatie cu uleiul de masline si cu ceaiul de angelica, mîtisori, telina, coriandru, marar sau molura.
Intoxicatie alimentara
Ca leac împotriva mîncarurilor alterate, consumate de cele mai multe ori în necunostinta de cauza, va recomandam sa consumati cît mai mult usturoi.
Crize de fiere
Problemele de fiere îsi gasesc rezolvarea în tratamentul cu galbenele, papadie si seminte de mac. Uleiul de masline si ceaiul de cicoare ajuta la eliminarea fara prea multa durere a pietrelor de la fiere. Printre legumele cu proprietati curative recunoscute si apreciate si în medicina traditionala, si în cea clasica se numara cartoful si mazarea, iar în rîndul citricelor - lamîia.
Gingii inflamate
Din frunze de alun salbatic, coada soricelului sau rozmarin preparati un ceai cu care sa faceti în fiecare seara spalaturi ale gingiilor. Puteti de asemenea sa apelati la infuzia din fruze de maslin.
Par degradat
Iata cîteva tratamente traditionale care contribuie la recapatarea volumului si a stralucirii parului dumneavoastra:
1. atunci cînd va clatiti pe cap spargeti un ou proaspat în apa; oul contine calciu si va hraneste firele de par, dîndu-le o stralucire aparte
2. folositi zeama de urzici pentru a va limpezi parul în ultima apa
3. cu sucul de la cîteva legaturi de patrunjel proaspat masati-va scalpul; astfel toate impuritatile de pe pielea capului vor fi îndepartate cu siguranta si pentru mai mult de cinci zile
4. de doua ori pe saptamîna clatiti-va parul cu ceai de musetel
5. mierea este un produs bogat în nutrimente si adesea recomandat în tratamentele de acest gen
Migrene, dureri de cap
Îm folclorul englezilor pentru evitarea durerilor de cap batrînii ne sfatuiesc sa recurgem la un remediu mai putin obisnuit. Se spune ca nu e bine sa aruncati la întîmplare patul taiat sau cazut, pentru ca pasarile îl pot folosi la constructia propriilor cuiburi. Din acesta cauza, ori de cîte ori ele îsi aranjeaza cuibul, durerea firelor de par se transmite dumneavostra. De aceea e bine ca firele de par care nu va mai sint de folos sa le bagati direct pe foc.
Medicina populara propune ca solutii cu efect imediat infuziile cu ceai de rozmarin uscat, frunze de tei sau de musetel. Grecii si romanii apelau la tratamentul cu scortisoara, mere, miere si balsam din lavanda sau paralute. Alte plante recomandate sînt: basilica, angelica, valeriana, trifoiul. Ca aplicatie externa puteti folosi ulei de lavanda sau otet. Ca inhalant apelati la uleiul din frunze de trifoi. Atunci cînd va spalati pe cap e bine sa va limpeziti cu o mixtura obtinuta din amestecul unei cantitati egale de otet, apa si coniac în care adaugati un praf de sare.
Insomnie
O cana de lapte caldut cu putina scortisoara si îndulcit cu miere va va face somnul mult mai dulce. Sau puteti bea o cana de ceai de rozmarin sau de paducel. De asemenea, e preferabil sa va masati tîmplele cu balsam de lamîie sau de lavanda înainte de culcare. Supa de ceapa si chiar ceapa simpla va linistesc si va detensioneaza.
Paduchi
Cea mai buna metoda de a scapa de paduchi este sa frecati va scalpul cu scortisoara sau cu sucul obisnuit din storcerea frunzelor proaspete de patrunjel. Daca vi se pare prea complicat, atunci amestecati în cantitati egale o parte de apa cu o parte de gaz si aplicati lotiunea pe par cu un sfert de ora înainte de spalare.
Arsuri în capul pieptului
Cele mai la îndemîna leacuri sînt lamîia, albusul de ou si piperul. Eficiente se dovedesc a fi si frunzele de varza aplicate direct pe piept.
Probleme cardiace
Unul dintre remediile cele mai bune pentru ameliorarea durerilor cardiace este ceaiul din frunze uscate de paducel îndulcit cu miere. Daca suferiti cu inima e bine sa introduceti în meniul dumneavoastra cît mai des legume radacinoase, cum ar fi morcovii sau ceapa. De asemenea încercati sa înlocuiti treptat apa cu ceaiul si zaharul cu zaharina sau cu mierea de albine.
Hipertensiune
Exista mai multe posibilitati de a diminua presiunea sîngelui în cazul în care suferiti de hipertensiune.
1. Ceai de paducel, de ghimbir, de musetel sau din frunze uscate de trifoi. Mirosul patrunjelului proaspat, al scortisoarei, al lavandei si al violetelor ajuta la prevenirea ametelilor si a starilor de lesin.
2. Ca fructe si legume va recomandam sa consumati cu precadere cartofi, mere, ceapa si praz.
Hipotensiune
Paducelul este planta cu ajutorul careia puteti echilibra presiunea sanguina a organismului dumneavoastra. Pe lînga acesta mai puteti apela si la brom, lavanda, rozmarin sau papadie.
Isterie
Împotriva isteriei se recomanda administrarea de trei ori pe zi, înainte de fiecare masa, a unui ceai obsinut prin fierberea unei cantitati egale de flori de musetel, valeriana, tei si mîtisori.
Indigestie
Medicina populara va propune ca leac pentru indigestie mararul, piperul, cimbrul si molura. Ca si lichide folositi sucul de la un cartof ras sau albusul de ou. Ceaiul de paralute, de lavanda, de ghimbir sau din frunze de trifoi este foarte bun în tratarea problemelor de natura digestiva.
Impotenta
Înca din vechime se crede ca scotisoara si ghimbirul au proprietati curative exceptionale în ceea ce priveste impotenta. Ceaiul din petale de trandafir si din ovaz verde previne agravarea starii pacientului în cauza.
Lapte matern
Prospetelor mamici le recomandam sa consume cît mai multi morcovi, urzici si patrunjel pentru a avea lapte în sîni mai mult timp. Pe lînga acestea este indicat sa beti cel putin o data pe zi o cana de ceai din frunze de coada soricelului.
Durere de sîni
Atunci cînd alaptati si va dor sînii cel mai bun remediu este sa mîncati orz încoltit. O alta solutie este sa zbrobiti bine cîteva frunze de patrunjel proaspat sau de alun sau o mîna de flori de musetel, pe care sa le aplicati extern, direct pe zona cu probleme.
Dificultati de respiratie
Ceaiul de paducel ajuta la reglarea tulburarilor de respiratie cauzate în primul rînd de disfunctionalitati cardiace. Daca vi se întîmpla sa aveti palpitatii puternice, puteti sa mai încercati un alt remediu, si anume, sa beti un pahar de apa calduta îndulcita cu doua lingurite de zahar.
Bronsita
Pentru tratarea brositei puteti apela la ajutorul mai multor plante cum ar fi: angelica, coada soricelului, trifoi, ghimbir, paralute, molura, usturoi, smirna, maghiran, fruzele de patrujel sau de ceapa verde, cimbru. Indiferent de tipul de ceai preparat, folositi ca îndulcitor miere de albine.
Vînatai
Din vechi timpuri se obisnuieste sa se previna aparitia vînatailor prin aplicarea pe zona lovita a unei comprese îmbibate cu otet. Ce alte posibilitati mai aveti:
1. aplicati de mai mult ori comprese cu apa fierbinte sau foarte rece
2. puteti folosi ca si comprese frunze de varza
3. frecati zona respectiva pîna se înroseste dupa care ungeti cu ulei de masline
4. pentru a preveni marirea vînataii puneti pe rana ceara firbinte si lasati-o sa actioneze zece minute dupa care reluati procedeul
5. amestecati frunze de de patrunjel proaspat tocat cu unt. Ungeti cu crema obtinuta zona afectata.
6. amestecati o ceasca de ceai (rece) din frunze de rozmarin cu un ou fiert si cu o lingurita de coniac.
Arsuri
Cel mai rapid mijloc de a preveni durerea provocata de arsuri sau de opariri este de a pune mîna sau zona afectata în apa foarte rece. O alta modalitate recomandata în medicina traditionala este de a unge zona arsa cu miere, cu zeama de la un cartof ras sau cu un albus de ou batut spuma. Mai puteti de asemenea sa va preparati în casa o crema ce contine urmatoarele ingrediente: un morcov ras amestecat cu o lingurita de miere sau un fir de praz maruntit bine si fiert în lapte. Daca nu aveti la îndemîna ingredientele pe care vi le-am enumerat, atunci apelati pur si simplu la o alifie din galbenele. Dupa ce ati uns rana cu o astfel de crema, aplicati cataplasme cu frunze de urzica sau de platan.
Cataracta
O mixtura de zeama de lamîie cu scortisoara si cu putina apa calda este cel mai cunoscut leac împotriva cataractei. Infuzia de cimbru se dovedeste de asemenea eficienta. Plante cu efect terapeutic folosite în tratarea cataractei mai sint si: ghimbirul, rozmarinul, trifoiul, trandafirul, lavanda, coada soricelului, ceapa si usturoiul. Ca ingrediente în alcatuirea diferitelor creme puteti folosi piper, otet, frunze de alun salbatic si ulei de masline.
Anemonele
Anemonele se folosesc în tratarea bolilor respiratorii în general, cum ar fi astmul, bronsita, guturaiul. Mai sînt recomandate si ca leacuri împotriva problemelor de natura digestiva sau nervoasa.
Angelica
Traditia spune ca angelica are puteri magice; cel care poarta la gît o frunza sau o petala de angelica este protejat de fortele Raului.
În medicina populara frunzele de angelica erau mereu folosite datorita proprietatilor lor antiseptice si antiinflamatorii. De exemplu, în anul 1665, cînd asupra londonezilor s-a abatut Marea Ciuma, pentru a preveni raspîndirea molimei si infectarea celor sanatosi, fiecare om era obligat sa bea ceai din frunze de angelica sau sa mestece radacini de angelica.
Pe de alta parte, angelica ajuta la recuperarea apetitului pierdut, fie ca vorbim despre pofta de mîncare sau pofta de a face dragoste.
Ceaiul de angelica e bun atît pentru reglarea sistemului digestiv, cît si pentru linistirea bronhiilor inflamate, pentru scaderea febrei, pentru neutralizarea crampelor biliare, pentru atenuarea problemelor de natura renala, precum si pentru îmbunatatirea vederii si a auzului.
Din pacate acum efectele terapeutice ale acestei plante nu mai sint la fel de apreciate ca în trecut. Astazi angelica este mai mult folosita sub forma de cristale, în bucatarie, pentru decorarea prajiturilor.
Antiseptice
Exista o serie de plante foarte apreciate în medicina populara pentru proprietatile lor antiseptice. Printre acestea se numara usturoiul, menta, stejarul si violetele.
Merele
Dintotdeauna merele au fost considerate adevarate izvoare de sanatate. Medicina moderna recunoaste calitatile antivirale deosebite ale acestui fruct, recomandînd tuturor sa consumam cel putin un mar pe zi.
În medicina tradtionala marul are numeroase întrebuintari, fiind un element nelipsit din majoritatea leacurilor.
Deliciul merelor a fost apreciat înca de pe vremea vechilor greci, care le comparau gustul cu cel al mierii. Iar din meniul oricarui demnitar al Imperiului Roman nu puteau lipsi aceste fructe.
Se stie ca marul poate fi consumat ca laxativ sau ca tratament împotriva diareei, dar si ca regularizator al aciditatii stomacale.
Cu ajutorul merelor circulatia fluidelor din organism se normalizeaza si orice problema de natura renala dispare.
Compotul de mere, placinta de mere sau merele în foetaj sint atît o delicatesa a bucatariei din estul Europei, cît si un leac extraordinar pentru insomnie.
Fiind considerat un medicament universal datorita numarului bogat de vitamine pe care îl contine, marul actioneaza împotriva: artritei, nevralgiei, afectiunilor cardiace, anemiei, letargiei, febrei ridicate etc.
Din coaja uscata a marului se prepara ceai, iar din pulpa se poate obtine prin amestec cu putin ulei de masline o alifie foarte buna împotriva ranilor deschise.
Atunci cînd va doare urechea va puteti masa usor zona afectata cu alifie din pulpa de mar. Daca va simtiti ochii obositi taiati doua felii de mar si aplicati-le pe pleoapele închise. Încercati sa va relaxati fizic si psihic macar 15 minute si apoi veti fi ca nou.
Afrodisiace
Pentru grecii anticii mierea si ghimbirul erau afrodisiacele cu care se rasfatau zeii din Olimp.
La popoarele orientale, ceapa era o leguma foarte apreciata. Datorita calitatilor sale afrodisiace, prin traditie, tinerii casatoriti trebuia sa fie serviti în seara nuntii cu supa de ceapa.
În zilele noastre si telina, mararul, patrunjelul, urzica, paducelul, laptucile sau valeriana sint considerate a fi afrodisiace.
Orzul
Grecii si romanii consumau adesea mîncaruri pe baza de orz, deoarece cu ajutorul lui îsi întareau organismul si îsi recapatau vitalitatea. Usor de digerat si totodata bogate în nutrimente, cîteva boabe de orz puse în supa sau în tocanita dau un gust deosebit mîncarii. Aceasta era metoda cea mai uzitata prin care bolnavii erau pusi pe picioare.
Datorita efectului sau digestiv, orzul este recomandat în tratarea tulburarilor renale, digestive sau nervoase, a constipatiei, a balonarii, a cistitei.
Cu apa în care s-a fiert o lingura de orz puteti face gargara. Este excelenta pentru eliberarea cailor respiratorii, mai ales atunci cînd sînteti raciti.
O cescuta de apa de orz curata plamînii (reteta recomandata cu precadere fumatorilor).
Cu lingura de faina de orz amestecata cu putin ulei sau miere puteti obtine o pasta omogena pe care sa o aplicati pe zonele unde ati suferit arsuri. Alifia din faina de orz cicatrizeaza mai repede ranile.
Sparanghelul
Sparanghelul e des folosit la prepararea diferitelor feluri de mîncare, fara a se tine cont de proprietatile sale terapeutice deosebite. O leguma recomandata tuturor celor care sufera de constipatie sau pietre la rinichi, sparanghelul actioneaza ca laxativ si în acelasi timp desfunda caile urinare. Prin proprietatile sale sedative, sparanghelul mai este de ajutor si celor care acuza dureri reumatice sau tulburari ale organismului datorate stresului si oboselii excesive.
Basilica
Nu este numai un condiment oriental, ci si o planta cu proprietati curative de invidiat. Înca din Evul Mediu celor care munceau în cariere de piatra sau în mine de aur si de carbuni li se dadea licoare de basilica. Asa oamenii îsi recapatau puterile si oboseau mai greu.
La indieni, vracii foloseau alifia din funze de basilica pentru a neutraliza veninul sarpelui sau al scorpionului.
Ulterior s-a observat ca basilica e foarte eficienta împotriva gastritei, a ulcerului, a afectiunilor biliare si ale ficatului, precum si a constipatiei.
Pentru cei care sufera de insomnie basilica se dovedeste a fi un calmant excelent.
Infuziile cu basilica le ajuta pe proaspetele mamici sa nu-si piarda laptele imediat dupa nastere. Astfel ele îsi vor hrani oricît timp va fi necesar micutii.
Cu ulei de basilica va puteti vindeca mai repede de întepaturi de insecte, de muscaturi, de taieturi sau zgîrieturi.
Afinele si murele
Atît fructele, cît si frunzele afinelor si ale murelor se folosesc de sute de ani în medicina traditionala. Datorita efectului diuretic, fructele de padure în general (afine, mure, fragi) sint leac pentru tulburarile de natura urinara, pentru diaree, dizenterie, constipatie.
Coada soricelului
În Evul Mediu, înainte de a pleca la lupta, soldatilor li se da sa bea cîte o cana cu ceai de coada soricelului pentru a avea mai mult curaj în bataliile ce-i asteptau. Totodata se stia ca daca un om posomorît va lua fie si numai o gura de ceai de coada soricelului în scurt timp îsi va recapata buna dispozitie.
Medicina populara recomanda ceaiul de coada soricelului pentru persoanele cu probleme cardiace, care acuza palpitatii, tremur, ameteli si greturi. Coada soricelului are proprietatea de a regla ritmul cardiac si respiratoriu, de a fluidiza circulatia sanguina. Gargara cu ceai de coada soricelului amelioreaza vizibil bronsita, laringita, usturimile din gît si inflamarea amigdalelor.
Din frunzele si radacinile de coada soricelului uscate si maruntite bine, amestecate cu putin ulei (preferabil ulei de masline), se obtine o unguent eficient împotriva artritei si a gutei.
Bromul
Bromul a fost folosit din vechi timpuri pentru tratarea afectiunilor biliare, a sciaticii, a gutei, a hipotensiunii si problemelor cardiace.
Daca în timpul ciclului menstrual pierdeti mult sînge, se recomanda sa luati brom. Acesta are efect coagulant.
Atentie! Bromul trebuie administrat numai sub supravegherea si la recomandarea medicului. Daca nu luati doza corespunzatoare afectiunii de care suferiti si va ghidati dupa spusele vecinei sau ale doamnei X, riscati sa va intoxicati si chiar sa muriti.
Varza
Mai ales în Roma Antica verzei îi erau atribuite calitati terapeutice dintre cele mai diverse. Frunzele de varza constituiau un element de baza în medicina populara, lucru care se mai pastreaza si astazi.
Prin actiunea sa purificatoare, varza curata vasele sangvine si favorizeaza primenirea sîngelui cu oxigen. Varza are rol tonifiant si diuretic. Este recomandata în tratarea artritei, prin aplicarea cataplasmelor cu frunze. Eficient împotriva infectiilor respiratorii, acest medicament universal previne aparitia ulcerului si producerea arsurilor stomacale.
Varza îsi gaseste aplicatii si în domeniul cosmeticii, fiind un ingredient des întîlnit în cremele de curatire a tenului.
Morcovul
Morcovul ajuta la vindecarea ochilor si la normalizarea circulatiei sangvine. De asemenea regleaza debitul de sînge eliminat în timpul ciclului menstrual si este recomandat femeilor care alapteaza.
Medicina populara ne sfatuieste sa folosim morcovii ca leac pentru probleme digestive sau respiratorii, ulcer, constipatie, diaree, hemoroism, cistita, guta si artrita.
Alifia obtinuta din morcovi se dovedeste benefica pentru vindecarea tenului afectat de acnee.
Telina
Recomandata în special bolnavilor de reumatism si guta, se spune ca salata de telina ridica moralul celor care sufera depresii. Din batrîni se stie ca telina, datorita calitatilor sale afrodisiace, este cel mai bun remediu împotriva isteriei, a nevrozei si a insomniei.
Musetelul
Ceaiul de musetel este la îndemîna tuturor. Fie ca ne plîngem de dureri menstruale, de astm, de febra mare, de insomnie, de lipsa poftei de mîncare, de stres, de infectii sau inflamatii ale organelor interne, o cana de ceai de musetel va face oricînd minuni.
Scortisoara
Sortisoara stimuleaza circulatia sangvina si este recomandata în tratarea cataractei, a gripei si a infectiilor respiratorii. Datorita efectului coagulant, scortisoara este eficienta împotriva sîngerarilor abundente. Ca aplicatie externa, crema din scortisoara este un antiseptic foarte bun pentru ranile deschise, pentru zgîrieturi, julituri si întepaturi.
Trifoiul
Cel mai bun leac pentru durerile de dinti e ceaiul din frunze de trifoi. Totodata se dovedeste a fi eficient împotriva tulburarilor nervoase, a depresiei si anxietatii. Trifoiul reduce gradul de transpiratie si contribuie la scaderea febrei.
Uleiul de trifoi se foloseste pentru a masa zona uterului femeilor în travaliu. Astfel contractiile îsi pierd din intensitate si durerile nasterii sînt mai usor de suportat.
Daca va doare îngrozitor capul si nu stiti ce sa mai faceti, masati-va tîmplele cu ulei din frunze de trifoi timp de zece minute. Va veti simti mult mai bine dupa aceea.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE