background img

Articole noi

Pierderea parului (Alopecia)

Pierderea parului (Alopecia)


Alopecia este pierderea partiala sau totala a parului. Pierderea parului se produce de obicei treptat si poate fi localizata sau difuza. Aproximativ 100 de fire de par se pierd zilnic de la nivelul scalpului. Scalpul contine in medie 100.000 de fire de par. Fiecare fir de par supravietieste aproximativ 4 ani ½, timp in care creste cu aproximativ 1,2 cm pe luna. De obicei, in al cincilea an firul de par cade si este inlocuit de unul nou i aproximativ 6 luni. Chelia congenitala este determinata de incapacitatea pieliii de a produce noi fire si nu de caderea excesiva.
Atat la barbati, cat si la femei caderea parului se intensifica pe masura ce inainteaza in varsta. Chelia mostenita afecteaza mai frecvent barbatii decat femeile. Aproximativ 25% dintre barbati incep sa cheleasca in jurul varstei de 30 de ani si doua treimi sunt deja cheli la varsta de 60 ani.
Alopecia tipic masculina consta in retragerea liniei parului si subtierea firelor de par, cu eventuale puncte de chelie. Un alt aspect este pierderea parului in forma de potcoave de cal pe lateral. Patternul alopeciei masculine pare sa fie prezenta tetosteronui, fapt dovedit de absenta alopeciei la cei care au deficit de testosteron.
Unele femei dezvolta un pattern particular de pierdere a parului datorita transmiterii genetice, varstei si hormonilor masculini care au tendinta sa cresca la menopauza. Patternul feminin este diferit si consta in subtierea difuza a parului, linia parului ramanand intacta.
Cauze ale alopeciei
In mod normal alopecia nu este cauzata de o boala anume, dar este legata de imbatranire, ereditate, testosteron. Alti factori care pot cauza pierderea parului, dar care determina un pattern neobisnuit sunt:
1. schimbarile hormonale( bolile tiroidei, nasterea unui copil sau folosirea contraceptiei)
2. o afectiune serioasa cum ar fi o tumora de ovar sau de glanda suprarenala
3. medicatia cum ar fi chimioterapia
4. spalarea frecventa sau folosirea uscatorului de par
5. stress emotional sau psihic
6. obiceiuri nervoase cum ar fi targerea continua de par si scarpinarea continua
7. arsuri sau radioterapia
8. alopecia areata – placi alopecice la nivelul scalpului, barbii, sparncenelor si uneori genele pot cadea. Se crede a fi datorata unui dezechilibru imun.
9. Tinea capitis( o ciuperca a capului)
Tratament
Pierderea parului datorata menopauzei sau nasterii unui copil revine la normal in 6 luni pana la 2 ani.
Pentru caderea parului cauzata de boala, cum ar fi febra, radioterapia sau medicatia folosita nu e necesar nici un tratament. Parul de obicei creste la loc dupa vindecare sau dupa incetarea folosirii medicamentului respectiv. Pana la cresterea parului poate fi folosita o peruca sau o palarie.
Pentru caderea parului datorata varstei, ereditatii, testosteronului tratamentul este minoxidilul, dar trebuie asteptat 6 luni inainte de a vedea rezultatele. Medicatia orala, finasterid, un antiandrogenic, poate fi eficienta la unii barbati, dar reduce libidoul. Cand medicatia este intrerupta alopecia revine.
Trebuie sa consulti medicul cand:
1. pierzi parul intr-un mod atipic
2. cand pierzi parul rapid sau la o varsta mica
3. ai durere sau mancarimi la nivelul scalpului
4. pielea scalpului este rosie, cu cicatrici
5. ai acnee, par facial sau menstre neregulate
6. esti femeie si ai pattern alopecic masculin
7. ai placi alopecice in barba sau sprancene
8. te-ai ingrasat sau ai slabiciune in muschi, intoleranta la temperaturi scazute sau oboseala

________________________________________
Articole medicale

• Hernia inghinala
• Boala artrozica
• Parazitozele cutanate
• Acneea
• Rujurile
• Ultravioletele si aparitia melanomului
• Osteoporoza
• Pastrati-va supletea gatului
• Pierderea parului (Alopecia)
• Sfaturi pentru comunicarea cu un nou-nascut
• Sfaturi utile pentru femeile insarcinate
• La copii, mai putine ore de somn pot duce la supraponderabilitate
• Hranirea la san
• Melanomul
• Ingrijirea tenului

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE