background img

Articole noi

Igiena Alimentatiei LP #1 – Grupele Alimentare

Igiena Alimentatiei LP #1 – Grupele Alimentare

igiena alimentatiei
-ramura a igienei care se ocupa cu studiul relatiei intre om si produsele alimentare

grupe alimentare
1. lapte si derivate lactate
2. carne si peste
3. oua
4. legume si fructe
5. cereale si leguminoase uscate
6. produse zaharoase
7. grasimi alimentare
8. bauturi alcoolice si sucuri

alimente alkalinizante
-stimuleaza mineralizarea osoasa la copii si inhiba demineralizarea osoasa la adulti alimente acidifiante
-stimuleaza demineralizarea osoasa avand efect rahitigen la copii si decalcifiant la adulti
● legume si fructe (principalele alimente alkalinizante) ● carne si peste (principalele alimente acidifiante)
● lapte si derivate lactate ● oua
● leguminoase uscate ● cereale
● produse zaharoase
● grasimi alimentare

conditii necesare pentru consumul produselor alimentare
1. continut nutritiv
-bogate in trofine cu rol energetic, plastic si/sau catalitic (e.g. vitamine)
2. stare salubra
-necontaminate de virusuri si microorganisme patogene sau conditionat patogene pentru om, neinfestate de paraziti si nepoluate de substante nocive
3. calitati apetisante
-proprietati organoleptice (i.e. senzoriale) atractive

modificari ale produselor alimentare
1. impurificare
-adaugarea de obiecte straine dezgustatoare prin nerespectarea normelor igienice
2. degradare
-pierderea de trofine prin nerespectarea retetelor culinare, adaugarea in exces de aditivi alimentari permisi (e.g. substante organoleptizante precum E-uri) sau adaugarea de adjuvanti nepermisi (e.g. conservanti precum acid boric, apa oxigenata, aldehida formica in lapte, coloranti de anilina sau Pb, arome si indulcitori sintetici, etc.)
3. insalubrizare (contaminare) - vezi curs
-contaminarea cu microorganisme patogene sau conditionat patogene pentru om precum Salmonella tyhpi in ouale de rata, infestarea cu paraziti precum Trichinella spiralis in carnea de porc sau poluarea cu substante biologice nocive precum toxine bacteriene, micotoxine si substante toxice din plante sau cu substante chimice nocive precum poluanti (e.g. nitriti (azotiti) de Na sau K cu efect metHb, metaloizi precum arseniti de Pb, Cu sau Ca, metale precum Pb din vase de pamant smaltuite sau Cu din tevi) si pesticide de genul fungicide (e.g. cryptodin), ierbicide (e.g. atrazina) si insecticide (e.g. parathion (verde de Paris), dibutox, clorciclohexan)
4. alterare (invechire)
-denaturarea proprietatilor organoleptice (i.e. senzoriale) datorita dezvoltarii florei microbiene preexistente sau adaugate rezultand in:
i. degradarea glucidelor
-fermentarea lactica sau alcoolica produce respectiv acid lactic sau alcool etilic
ii. degradarea lipidelor
-hidroliza trigliceridelor si apoi β-oxidarea acizilor grasi produce peroxizi care fie cliveaza in aldehide sau cetone fie polimerizeaza in acizi, alcooli, esteri, deltalactone odorante
iii. degradarea proteinelor
-dezaminarea produce amine odorante precum putresceina si cadaverina si amoniac care alkalinizeaza pH-ul, decarboxilarea produce acizi urat mirositori precum acidul butiric, aldehide, cetone, peroxizi, desulfatarea produce hidrogen sulfurat (H2S) si mercaptan

metode de control ale produselor alimentare
1. examen organoleptic
-apreciaza proprietatile organoleptice (i.e. senzoriale) precum aspect, culoare, consistenta, miros, gust
2. examen fizic
-stabileste densitatea, punctul de topire, etc.
3. examen chimic
-stabileste continutul de trofine precum si cel de substante straine produsului alimentar
4. examen microbiologic
-stabileste tipul de germeni contaminanti si numarul acestora per cantitate aliment adesea prin metode indirecte precum testul reductazei care apreciaza gradul de contaminare in functie de activitatea oxido-reducatoare a florei bacteriene prezente
5. examen parazitologic
-stabileste tipul de paraziti infestanti

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE