background img

Articole noi

Igiena Alimentatiei LP #7 – Produsele Zaharoase

Igiena Alimentatiei LP #7 – Produsele Zaharoase

forme de consum ale produselor zaharoase
1. glucide rafinate
i. zahar (100% zaharoza), zahar invertit (zaharoza hidrolizata enzimatic in glucoza si fructoza care este cu cca 70% mai dulce decat zaharoza), fructoza, caramel (2 parti zahar + 1 parte glucoza), halvita, serbet, rahat
2. produse din zahar si fructe
i. dulceturi, gemuri, magiunuri, marmelade, jeleuri, fructe glasate
3. produse din zahar si seminte oleaginoase
i. halva (seminte de floarea soarelui + zahar), ciocolata (seminte de cacao + zahar)
4. mixturi complexe
i. napolitane, checuri, prajituri, produse de cofetarie si patiserie

valoarea nutritiva a produselor zaharoase
● alimente concentrate bogate in glucide care constituie o importanta sursa de energie
● zaharul produce 410calorii la 100g

ratia zilnica recomandata de produse zaharoase
1. 7-8% din necesar caloric pentru copii, gravide
2. 10% din necesar caloric pentru adolescenti, adulti, batrani

avantajele consumului de produse zaharoase
1. aport caloric mai putin important decat grasimile alimentare
2. maresc puterea de satietate a meniului
3. mierea are efect laxativ
4. ciocolata are un efect stimulant datorita continutului de teobromina

dezavantajele consumului de produse zaharoase
1. consumul exagerat creste riscul de obezitate, dislipidemii, ateromatoza datorita aportului hipercaloric
2. consumul exagerat de produse zaharoase duce la diabet zaharat datorita suprasolicitarii pancreasului
3. nu contin vitamine dar cresc nevoia organismului pentru vit B1 (tiamina) generand un dezechilibru tiamino-glucidic care determina
i. sdr neurologic central
-nervozitate, incapacitate de concentrate, slabire a memoriei, apatie, intoleranta la zgomot
ii. sdr neurologic periferic
-hiperestezie cutanata, senzatie de arsura in degete, crampe musculare
iii. sdr digestiv
-ana- sau hipoclorhidrie, constipatii
iv. sdr cardiovascular
-tahicardie, palpitatii, dispnee
4. nu contin minerale dar tapeteaza dintii cu o pelicula fermentescibila de glucide generand carii dentare

insalubrizarea (contaminarea) produse zaharoase
1. germeni patogeni si conditionat patogeni pentru om
i. produsele de cofetarie si patiserie prezinta medii propice pentru dezvoltarea germenilor care produc toxinfectii alimentare (e.g. stafilococi, salmonele, shigelle, E.coli, Clostridium perfringens, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Bacillus cereus, etc.)
2. substante chimice nocive
i. Cu, Pb, Al se oxideaza si produc cocleala care trece din utilaje si ambalaje
ii. aditivi nepermisi (e.g. coloranti de anilina sau Pb, arome toxice, indulcitori sintetici)

alterarea (invechirea) produselor zaharoase
● fermentarea glucidelor produce acizi, alcooli, aldehide, cetone
● dezaminarea, decarboxilarea si desulfatarea proteinelor produce amine precum putresceina, cadaverina si alte amine, amoniac, acizi urat mirositori precum acidul butiric, aldehide, cetone, peroxizi, hidrogen sulfurat, mercaptan
● β-oxidarea acizilor grasi produce mirosul si gustul ranced specific prin acumularea de amine si amoniac si alkalinizarea pH-ului

metode de control ale produselor zaharoase
1. evidentierea zaharinei
-se extrage zaharina cu un amestec de eter si eter etilic, se evapora eterul si se dizolva rezidul in apa si daca este dulce atunci contine zaharina

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE