background img

Articole noi

E-urile si sanatatea

E-urile si sanatatea
Ce sunt aditivii alimentari?

Industria alimentara romaneasca ne ademeneste cu „bunatati” de tot felul, dar, cel mai adesea, acestea sunt asezonate cu aditivi alimentari din belsug. Cum ne influenteaza acestia organismul este o chestiune careia merita sa-i acordam toata atentia, pentru ca.... este sanatatea noastra in joc. Adriana Beldie, consultant 121 pe probleme de dieta si nutritie, ne va prezenta E-urile naturale si inofensive, dar si pe cele care ne pun sanatatea si chiar viata in pericol.



Ce sunt aditivii alimentari?
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in alimente sau bauturi cu scopul de a le “ ameliora” diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare. In mod standardizat, denumirea lor este formata din litera "E" si un indice compus din trei cifre.

"E"-urile , cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate tocmai pentru a ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" a folositii unei denumiri care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul si de a-l determina sa cumpere produse ambalate atractiv, dar foarte nocive.

Introducerea “amelioratorilor” in alimente nu a fost ceruta de consumatori. Producatorii le ofera, iar oamenii le consuma fara sa-si puna prea multe intrebari. S-a nascut astfel o industrie uriasa si foarte rentabila a E-urilor, avand o cifra de afaceri de peste 20 miliarde $ anual.

Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
Indulcitori - inlocuiesc zaharul;
Coloranti - pentru a da o culoare mai apetisanta;
Acidifianti - dau un gust usor acid;
Corectorii de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea;
Emulsificatori - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare;
Conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor;
Corectorii de gust si de miros – imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor;
Propulsori - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
Antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.


E-urile sunt aditivi periculosi pentru sanatate
“In existenta multimilenara a speciei umane, mecanismele fiziologice s-au antrenat sa recunoasca si sa metabolizeze tot ce este aliment natural. De aceea, impactul organismului cu E-urile este enorm: el nu le recunoaste, nu le accepta si se revolta.” (Dr. Med. Pavel Chirila).

Aditivii alimentari sau E-urile nu sunt altceva decat substante chimice deosebit de toxice si chiar cancerigene. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, la nivel global, mortalitatea datorata consumului de alimente imbogatite cu substante artificiale se afla pe locul 4, dupa consumul de droguri, medicamente si accidentele de circulatie.

Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar, precum si o serie de tumori maligne si benigne.

Conform Raportului Comisiei Nationale de Oncologie din Romania, cancerul este intr-o crestere alarmanta si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp "boala mileniului III" si nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot. Cauzele care contribuie la aparitia cancerului se pare ca sunt poluarea, chimicalele din alimente si stress-ul.

Este bine sa fim constienti de riscul la care ne expunem cumparand produse fara a ne informa asupra procesului de fabricatie si a ingredientelor periculoase pentru sanatate.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE