background img

Articole noi

Ce maninca mama cand alapteaza

Ce maninca mama cand alapteaza?
Discutii pe aceasta tema

Continutul articolului:
Stim: o data cu venirea copilasului pe lume, se grabesc toate neamurile si vecinele sa dea sfaturi tinerei mamici. Soacrele propun solutia „ceapa din abundenta”, mama proaspetei mamici repeta varianta bere, prietenele familiei vorbesc despre produsele lactate, pe internet unii vorbesc despre tot felul de tratamente si pastile. Articolul de fata va incerca sa va prezinte tot ceea ce o proapata mamica poate face pentru a-i asigura nou-nascutului laptele matern, hranitor - de care are nevoie – si in acelasi timp pentru a-si asigura siesi o alimentatie corespunzatoare.0








Este de la sine inteles ca o femeie care alapteaza trebuie sa manince mai consistent decit in mod normal (deci 2000 de calorii cel putin), fara sa fie insa nevoie sa mareasca si cantitatea de mancare. Secretul unei alimentatii corecte in timpul alaptarii consta in consumul alimentelor de baza, care pot ajuta la mentinerea tonusului si sanatatii – pentru a putea oferi copilului tot ce are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa.

O hrana variata

Regimul mamei care alapteaza nu este foarte diferit de cel al gravidei. Ceea ce este extrem de important de retinut este ca nu trebuie sa lipseasca din alimentatie proteinele animale (carne, oua, peste) care sunt si o sursa excelenta de fier. Este de retinut ca in aceasta perioada nevoia de fier este la fel de ridicata ca in timpul sarcinii – pentru ca micutul apeleaza la rezervele mamei pentru asi favrica propia masa sangvina. Mamele vegetariene sau cu probleme la alimetele de origine animala pot consuma leguminoase (legume uscate, soia) si cereale in formule cat mai complete. Un loc aparte il au legumele si fructele proaspete , ca si alimentele care contin acizii grasi esentiali, importanti pentru dezvoltarea creierului copilului.

Cat mai multe derivate din lapte

Ca si in perioada de sarcina, cantitatea de lapte si de produse din lapte trebuie sa ramana la fel de mare, deoarece acestea sunt bogate in proteinme. De asemenea, ele sunt importante in dezvoltarea si functionarea musculaturii copilului si au cel mai mare continut de calciu, un mineral indispensabil in mentinerea sanatatii scheletului mamei si al copilului. O femeie care alapteaza are nevoie de 1200 mg de calciu pe zi, de vitaminele A, B si D benefice pentru oase, creier si piele. Cantitati deci de cel putin 4 produse lactate pe zi, sub forma de lapte, iaurt sau brinza. Aceasta nu obliga insa la inghitirea de cantitati mari de lapte, pentru ca el contine o proteina alergizanta ( beta-lactoglobulina) care il poate face pe un bebelus alergic la laptele matern.

Fructe si legume verzi

Se recomanda consumarea a 2, 3 fructe pe zi – nu mai mult – si limitarea cantitatii de cruditati si salata verde. Excesul de alimente crude poate fi cauza unor tulburari intestinale ale copilului si pot produce un scaun moale. S-ar putea de asemenea, ca bebelusul sa nu aprecieze alimente cu un gust prea pronuntat, cum ar fi varza, conopida, ceapa, ardeiul iute, usturoiul. Evitati asadar consumul in cantitati prea ,mari a acestor produse, daca nu v-ati obisnuit bebelusul sa le aprecieze cand inca se afla in burtica. In acest caz nu este necesar modificarea obiceilor alimentare.

Cereale, vedetele micului dejun

Din pacate in Romania, traditiile alimentare nu au inclus cerealele decat recent, in timp ce in tarile vestice, statisticile indica un consum urias de cereale. Majoritatea mamelor le includ numai la micul dejun al copilului, cunoscandu-le valoarea nutritiva. Cerealele se asociaza perfect cu laptele, suc de fructe, iaurt, piure de fructe. Nutritionistii recomanda cerealele pentru ca sunt bogate in glucide, in proteine vegetale, in vitaminele din grupa B, ca si in minerale si fibre. Un avantaj in plus: cerealele sunt sarace in colesterol.

Importanta hidratarii

Nu uitati importanta odihnei si consumul unui cantitai de lichide mai mari decat de obicei. Acesta vor favoriza „productia” de lapte. Evitati berea, oricat de multe sfaturi primiti in acest sens. Este un lucru demonstrat deja ca aceasta bautura nu creste cantitatea de lapte al mamei . Sunt de evitat de asemenea toate bauturile alcoolice, tigarile si orice alte substante toxice, ca si medicamentele care pot trece in lapte (antibioticile, anticonvulsivele, antifungicile si altele). Evitati cafeaua, ceaiul si toate excitantele.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE