background img

Articole noi

Fructele galbene si portocalii

Medicina naturista

Fructele galbene si portocalii


Asemanatoare cu niste comete poposite pe tarabele din piete, fructele galbene si portocalii au in ele o adevarata combustie de sorginte stelara: saruri minerale bogate si variate, topite in magma parfumata si dulce a miezului. Daca mai pomenim si de "trena" de vitamine pe care o duc dupa ele, vom intelege ce importanta are pentru sanatatea si frumusetea noastra sa ne hranim stomacul, dar si obrazul, cu fructe galbene si portocalii.
CAISA
Contine cantitati masive de vitamina A, grupul de vitamine B, zaharuri naturale, saruri minerale si oligoelemente din belsug: magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, sulf etc.
In sanatate (trebuie consumata doar bine coapta) - Vindeca anemiile, astenia, starile depresive, reglementeaza constipatia, dar si diareea. Este excelenta pentru calmarea pielii arse de soare (se taie felii si se aseaza sub forma de plasturi pe piele).
In cosmetica - Marea bogatie in vitamina A transforma caisa intr-o adevarata vedeta a cosmeticii naturiste. Intre proprietatile ei cele mai renumite, se afla aceea de intarziere a procesului de imbatranire a pielii. Este tonica si hranitoare pentru obraz.
¥ Plasturi - Ori de cate ori mancati caise, nu uitati sa va hraniti si obrazul. Curatata de samburi si taiata felii, caisa se aplica pe fata in randuri consecutive (incercati sa acoperiti si obrazul si decolteul). Daca fructele sunt bine coapte, le puteti zdrobi cu o furculita, intinzand miezul pe obraz. Dupa o jumatate de ora, fata se spala, urmand sa se aplice pe ea o crema hidratanta.
¥ Masti - 1/2 galbenus de ou se amesteca cu 1/2 lingurita untdelemn de buna calitate, pana ce se obtine putina maioneza. Se adauga 1/2 lingurita de miere si pulpa zdrobita a unei caise coapte. Produsul se poate aplica pe orice tip de ten.
Pentru a beneficia si iarna de aportul caisei, pulpa amestecata cu miere se poate pastra si in congelator (la fel se procedeaza si cu celelalte fructe).
PIERSICA
Principalele substante pe care le contine sunt potasiul si vitamina A.
In sanatate - Depurativ, da rezultate bune in tratarea litiazelor urinare; inlatura insomnia si stressul; saraca in calorii, este indicata in curele de slabit. Este bine sa fie consumata inainte de mesele principale, deoarece fibrele pe care le contine umplu stomacul si taie senzatia de foame.
In cosmetica - Fructele bine coapte si zdrobite au fost inca din antichitate folosite de femei pentru ingrijirea tenului. Ele hidrateaza, catifeleaza si dau stralucire pielii.
BANANA
Fruct foarte nutritiv, se spune ca banana este mai hranitoare decat cartoful si la fel de hranitoare ca si carnea. Trebuie consumata numai coapta, fiindca altfel este indigesta. Fiind o veritabila bomba calorica, ea trebuie consumata cu moderatie (o banana pe zi), mai ales de supraponderali sau cei care tin regim de slabit. Contine mult potasiu, vitamine si saruri minerale.
In sanatate - Intareste sistemul osos, sprijina cresterea, asigura echilibrul nervos. Astenicii, la fel ca sportivii si intelectualii, ar trebui sa manance zilnic banane, chiar amestecate cu miere. Bogatia ei in hidrati de carbon nu o face recomandabila diabeticilor.
In cosmetica - Este hranitoare, emolienta, catifeleaza pielea. Se aplica sub forma de plasturi sau sub forma de masca, amestecata cu miere si caimac de lapte.
PORTOCALA
Numita si "fructul soarelui", de o vreme incoace o gasim si noi permanent pe piata. Cultivata initial in China, ea cunoaste peste 100 de varietati. Este foarte bogata in vitamina C, A si caroten. Contine saruri minerale si acizi, esente aromate.
In sanatate (trebuie consumata imediat ce a fost stoarsa, deoarece pierde in cateva minute vitamina C) - Este antioxidanta (se opune formarii placilor arterosclerotice in artere), se recomanda in crestere, anemie, anorexie, astenie fizica si intelectuala, fragilitate capilara, tromboza, infectii, intoxicatii, stari febrile, eczeme. Ar trebui sa fie fructul diabeticilor.
Cateva retete utile
¥ contra gripei: o portocala stoarsa + 2 bucati de zahar + 1 pahar de rom + apa clocotita - se bea seara, la culcare.
¥ contra obezitatii: se fierb timp de 10 minute in 0,5 l de apa o portocala si trei lamai taiate felii. Se adauga 2 linguri de miere si se pune totul din nou la fiert, vreme de 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se beau 3 pahare pe zi.
¥ aperitiv: cojile de la 6 portocale se pun la macerat intr-o jumatate de litru de rachiu, vreme de 15 zile. Se adauga 2 litri de vin alb, in care se dizolva 500 gr. zahar. Se strecoara dupa o saptamana. Cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun.
¥ digestiv: se fierbe o lingurita de coji uscate de portocale intr-o cana de apa. Se lasa sa se infuzeze 15 minute, apoi se strecoara si se bea.
¥ contra constipatiei: se pune la fiert in apa coaja unei portocale proaspete, netratate, vreme de o jumatate de ora. Aruncam apa si o mai fierbem o data in apa indulcita cu putin zahar (o lingurita la litru), douazeci de minute. Se scoate coaja si se lasa sa se usuce pe farfurie. O vom manca a doua zi dimineata, pe stomacul gol.
In cosmetica
¥ suc de portocale: stors proaspat si aplicat ca atare pe fata, tonifica pielea si intarzie aparitia ridurilor.
¥ masca de portocale: se zdrobeste miezul si se intinde pe obraz, gat si decolteu, neaparat dupa demachiaj. Dupa o jumatate de ora, se clateste pielea cu apa calduta.
¥ Tonic: se pun la macerat coji de portocale intr-o sticla, pana se ajunge la trei sferturi din ea. Se completeaza cu alcool de 60¡. Se lasa la macerat o saptamana, agitand sticla in fiecare zi. Se strecoara si se pastreaza in sticlute inchise la culoare si bine astupate. Se utilizeaza in dilutii cosmetice: 20 de grame tinctura de portocale + 80 ml apa distilata sau apa de trandafiri, dupa demachiere.
GRAPEFRUIT
Poate fi considerat o imperechere intre lamaie si portocala. La americani, e fructul slabitului (alaturi de ananas). Contine putine calorii, in schimb are mult potasiu, vitamina C si grupul de vitamine B.
In sanatate - Da rezultate excelente in curele de slabit (se beau 3 pahare de suc pe zi, la mesele principale), mentine arterele curate si elastice (poate fi utilizat si de persoanele cu aciditate gastrica sau ulcer), combate oboseala, este un bun tonic nervos.
In cosmetica - Este tonic si astringent, excelent pentru persoanele cu seboree si acnee, purifica pielea.
Masti - o lingurita de suc de grepfruit se amesteca cu o lingurita de oxid de zinc, pana se obtine o pasta moale. Se evita aplicarea mastii in zona oculara. Se spala cu multa apa, dupa ce se intareste masca.
LAMAIA
Este inamicul numarul unu al germenilor. Combate infectiile interne si externe, fiind in acelasi timp un ajutor pentru pastrarea frumusetii pielii. Este bogata in microelemente, vitamine - mai ales B, A, C si PP. Carotenul (provitamina A) se afla mai ales in coaja; vitamina A - in pulpa si suc. Ele au o mare importanta in fenomenele de crestere, in mentinerea tineretii tesuturilor. Caracteristica principala a lamaii o constituie cantitatea mare de acid citric din suc.
In sanatate: Se recomanda in tratarea infectiilor diverse (pulmonare, intestinale...), stari febrile, reumatisme, aterioscleroza, varice, fragilitate capilara, obezitate, anemie, scaderea colesterolului etc.
Cateva retete:
Uz intern
¥ vermifug: se zdrobesc coaja, semintele si pulpa unei lamai. Se pun la macerat vreme de doua ore intr-un pahar de apa cu o lingurita de miere. Se strecoara, storcandu-se bine. Se bea la culcare.
¥ contra oxiurilor: samburi pisati, amestecati cu miere, o lingurita in fiecare dimineata.
¥ contra viermilor intestinali: se mananca cu totul o lamaie bine fiarta.
¥ contra ingrasarii: se taie o lamaie in felii, se adauga o priza de musetel, dupa care se oparesc cu o cana de apa in clocot. Se lasa sa se macereze peste noapte. A doua zi dimineata, se bea lichidul strecurat, pe nemancate.
Uz extern
¥ pentru maini: in loc de sapun - suc de lamaie cu putina sare.
¥ coatele aspre se freaca in fiecare seara cu jumatati de lamaie.
¥ dureri de cap : comprese cu suc de lamaie pe tample.
¥ unghii fragile : se aplica suc de lamaie pe unghii, dimineata si seara, vreme de 10 zile.
¥ otite: doua picaturi de lamaie in conductul auditiv.
¥ contra conjunctivitelor, blefaritelor si a altor boli de ochi: 1-2 picaturi de lamaie in ochi.
¥ pe rani infectate: suc de lamaie pur sau diluat.
In cosmetica:
¥ Pentru pielea grasa: dimineata, dupa curatirea obrazului, aplicati suc de lamaie pe fata. Reduce cantitatea de sebum. Dupa 20 de minute, puteti sa va machiati fara a va spala.
¥ Masca hranitoare: se amesteca in parti egale, suc de lamaie cu miere, care se intinde pe fata. Daca la acest amestec se adauga si un mucilagiu de orez (fiert in putina apa), se poate aplica drept impachetare pe parul proaspat spalat. Se acopera cu folie de staniol si se lasa cateva ore, dupa care se spala din nou.
¥ Contra pistruilor: se freaca bine cu suc de lamaie usor sarat.
¥ Pentru evitarea ridurilor: se ung locurile expuse cu suc de lamaie, de doua ori pe saptamana.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE